OPVA on ollut sanana tuttu monille, mutta nyt valtavan OPVA haltuun -hankkeen avulla se on saanut valtakunnallisesti paljon positiivista julkisuutta. Kun ymmärrys ja tieto sisällöistä ja mahdollisuuksista ovat levinneet, on OPVA-opintoja aloitettu tarjoamaan entistä enemmän kaikille opiskelijoille iästä tai kielitaidosta riippumatta. (Kuva on luotu tekoälyllä.)

OPVA-opintojen avulla opiskelijalle voidaan tarjota vahvaa kokonaisvaltaista tukea opiskelijoiden perusvalmiuksien, opiskelutaitojen, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Niiden lähtökohtana on, että jokainen opiskelija on yksilö, jolloin hänellä on mahdollisuus saada tukea omiin haasteisiin ja vahvistaa puutteellisia taitojaan. Koska OPVA-opintoja tarjotaan pääasiassa lähiopetuksessa, opinnot auttavat opiskelijaa sitoutumaan opiskeluun ja luomaan opiskelurutiineja. OPVA auttaa opiskelijoita ryhmäytymään ja opiskelija voi tuntea kuuluvansa osaksi oppilaitosta ja saada tukea ja kannustusta erilaisista opiskeluryhmistä.

OPVA-opintojen avulla voidaan tarjota kaikille aloittaville opiskelijoille intensiivijakso, jonka aikana varmistetaan ja vahvistetaan, että opiskelija saa riittävät taidot suoriutua ammatillisista opinnoista ja yhteisistä tutkinnon osista. Kun OPVA-opintoihin osallistuvan opiskelijan opiskeluvalmiudet paranevat, opinnot etenevät, tutkinnot valmistuvat ja keskeytysten määrä vähenee. OPVA-opintojen avulla saadaan aikaan onnistumisia, jotka kantavat pitkälle.

OPVA-opinnot ovat kuin repullinen taitoja, jotka pakataan opiskelijan mukaan kohti varsinaisia opintoja. Niiden avulla luodaan vahvemmat perustukset, joiden päälle on hyvä alkaa rakentamaan ammatillisia opintoja. Hyvin tehtyjen perustusten etu on, että ammatin- ja aineen opettajat voivat keskittyä olennaiseen opetukseen perustaitojen opetuksen sijaan. Lisäksi hyvin varusteltu opiskelija kykenee ymmärtämään paremmin opintojensa kokonaisuuden. OPVA ei siis tue pelkästään opiskelijaa, vaan se tarjoaa apua myös opettajille ja ohjaajille unohtamatta työelämää, jossa odotetaan lähes valmiita ammattilaisia. Tämän päivän työelämä on hektinen ympäristö, jossa ei ole aikaa tukea heitä, joiden perustaidot ovat jääneet heikolle tasolle. OPVA lisää moniammatillisen yhteistyön määrää ja vähentää yksittäisten toimijoiden kuormitusta.

OPVA-opinnot tarjoavat mahdollisuuksia ja joustavuutta. Ne voivat olla pieni jakso opintojen alussa tai sen aikana. Niiden on myös täysin mahdollista kulkea rinnalla opintojen alusta aina niiden päättymiseen saakka. Tavoitteena on järjestää OPVA-opintoja hyvin opiskelijalähtöisesti. OPVA-opintojen toteutukseen on luotu erilaisia toteutusmalleja sekä kehittämisen mahdollisuuksia ja joistain toteutusmalleista voi saada erillisen rahoituksen. On oppilaitoksesta kiinni, kuinka resursseja hyödynnetään.

OPVA on ollut sanana tuttu monille, mutta nyt valtavan OPVA haltuun -hankkeen avulla se on saanut valtakunnallisesti paljon positiivista julkisuutta. Kun ymmärrys ja tieto sisällöistä ja mahdollisuuksista ovat levinneet, on OPVA-opintoja aloitettu tarjoamaan entistä enemmän kaikille opiskelijoille iästä tai kielitaidosta riippumatta. OPVA tarjoaa turvallisen oppimisympäristön ja mahdollisuuden harjoitella juuri niitä taitoja, joita opiskelija tarvitsee opiskelussa, työelämässä ja arjessa.

OPVA-opinnot ovat juuri niitä opintoja, joiden avulla voidaan taata riittävä lähiopetuksen määrä, luoda yhteys opiskelijaan ja suunnitella häntä palveleva kehittämissuunnitelma. Niiden hienous on siinä, että niistä on arjen ammattilaisten avulla kehitetty ehjä, selkeä ja monipuolinen kokonaisuus, joka on räätälöitävissä opiskelijan tarpeen mukaan. OPVA-opinnoista on tullut yksi kokonaisuus ammatillisten- ja YTO-opintojen rinnalle.  OPVA haltuun -hankkeen aikana opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja on saatu yhtenäistettyä ja niistä on luotu laaja materiaalipankki OPVA-kampus, joka on kaikkien käytössä. OPVA-opintojen eteen on tehty iso työ, eikä se ole jäämässä vielä tähän. OPVAn parissa työskentelee aktiivisia, innostuneita ja sitoutuneita henkilöitä, jotka jatkavat kehitystyötä koko ajan.

Johanna HuhtioAnna-Maria HakanenJan Hokkanen
Vantaan ammattiopisto Varia

BLOGITEKSTI: OPVA-opinnoilla kohti onnistumisia

Vastaa