Kirjoittaja toivoo OPVA haltuun -Framåt med SSS -hankkeen sujuvoittavan opva-opettajien matkaa.

Opva haltuun -hanke etenee hurjaa vauhtia ja tulin kertomaan kuulumisia opvien maailmasta. Opvat ovat olleet osa työtäni jo Tredu-uran alkutaipaleelta alkaen eli reilut kolme ja puoli vuotta sitten. Mikä on muuttunut kolmessa vuodessa? Millainen minun opva-matkani on ollut?

Kun aloitin Tredussa S2-opettajana, sain heti pyynnön opettaa opvaa hoiva-avustajille. Olin alussa ihmeissäni ja tarvitsin jo opvan käsitteen määrittelyyn apua. Mitä ihmettä opva oikein tarkoittaa?

Opva on siis opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. S2-opiskelijoiden kohdalla tämä usein tarkoittaa, että käymme tulevaa materiaalia läpi ennakkoon S2-opettajan kanssa. Alussa tein paljon yhteistyötä ammattialan opettajien kanssa tutustuessani heidän ammattinsa materiaaliin. Iso apu oli, kun sain ammatillisten opintojen aikataulun. Opvassa ei käydä ammattiaineita läpi, koska S2-opettaja ei ole ammatin pätevä opettaja. Opvassa kuitenkin valmistaudutaan ammattiaineiden opiskeluun. S2-oppilaiden kannalta se tarkoittaa sitä, että S2-opettajan kanssa opiskellaan jo ennakkoon tulevia haastavia termejä. Esimerkiksi hoiva-avustajien Kasvun ja osallisuuden tukeminen -opintojakso pitää sisällään paljon abstraktia sanastoa, johon opiskelijat saattavat tarvita tukea. Yksilöllinen, ammattietiikka, kulttuuritausta, ohjausvelvollisuus…  Tutustuin itse heidän oppikirjaansa ja laadin jokaisesta kirjan kappaleesta pienen sanaston, jota opiskelimme eri tekniikoilla ennen ammattitunteja.

Hyviä opiskelutekniikoita S2-opiskelijoiden opva-tunneille ovat esimerkiksi yhdessä lukeminen, Aliaksen pelaaminen, puupeli (tunnetaan myös hirsipuuna) ja Kahoot. Jos opiskelija joutuu kielentämään oppimaansa, opettaja huomaa mahdolliset väärinymmärrykset ja niitä voidaan yhdessä korjata. Ylipäätänsä kielitietoiset lähestymistavat helpottavat uusien termien opiskelua. Tämä helpottaa ammatillisten sisältöjen oppimista, kun termit ovat hallussa jo ennen oppituntia.

Toivon, että Opva haltuun -hanke helpottaa tulvien opva-opettajien työtä. Koen, että materiaaliin perehtyminen vei runsaasti työaikaani alussa. Valmiit materiaalit helpottavat opva-opettajan työtä huimasti, ja niitä kannattaa rohkeasti käyttää!

Minna Nousiainen
S2-opettaja, Tredu

BLOGITEKSTI: Millainen minun opva-matkani on ollut?

Vastaa