Varhaiskasvatuksen aloitus on aina iso muutos lapsen elämässä. Osa tottuu muutokseen nopeammin, toisilla sopeutuminen kotihoidosta uuteen instituutioon vie enemmän aikaa. Aloittamiseen liittyy paljon tunteita ja odotuksia. Jännitystä ja mahdollista eroahdistusta ei voi poistaa, mutta sillä miten aikuiset (henkilöstö ja huoltajat) toimivat, on suuri merkitys sille varhaiskasvatuksen aloitus lapsen näkökulmasta onnistuu.

Huoltajien ja varhaiskasvatushenkilöstön väliseen luottamuksen rakentamiseen on tärkeää panostaa tutustumisesta alkaen. Huoltajien kokemuksellinen tieto lapsesta on varhaiskasvatuksen toteutukselle aina merkityksellistä. Huoltajien luottamuksen kautta vahvistuu myös lapsen luottamus ryhmän henkilöstöön ja varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuksen aloituksessa on tärkeää myös panostaa varhaiskasvatuksen ja huoltajien väliseen viestintään. Kerro huoltajalle mitä viestintävälineitä ja kanavia (eVaka, ryhmän puhelinnumero, päiväkodin johtaja yhteystiedot) käytetään asioista tiedottamiseen.

Tutustuminen ja pehmeä aloitus

On tärkeää, että lapsi pääsee tutustumaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon ennen kuin lapsi jää varhaiskasvatukseen ilman huoltajaa. Tutustumiskäynnit tukevat lapsen sopeutumista varhaiskasvatukseen. Tutustumisen aikana huoltajat näkevät varhaiskasvatuksen toimintatapoja ja henkilöstö tutustuu lapseen ja vanhempiin.

Pehmeä aloitus luo turvallisen alun lapsen varhaiskasvatukselle. Mikäli tilanne sen sallii, varhaiskasvatus kannattaa aloittaa lyhyillä päivillä, joita pikkuhiljaa pidennetään. Aloituksessa on tärkeää tukea lapsen ryhmään liittymistä sekä varmistaa, että henkilöstö ehtii havainnoida uutta lasta ja keskittyä vuorovaikutukseen juuri hänen kanssaan.

Kerro huoltajille, että he ovat tervetulleita päiväkotiin tukemaan lapsensa varhaiskasvatuksen aloitusta. 

Huoltaja saa olla lapsen mukana päiväkodissa useampana päivänä. 

Sopiva tutustumiskäyntien määrä riippuu lapsesta sekä perheen tilanteesta ja toiveista.

Lapsen hoitosopimus määritellään alkavaksi siitä päivästä alkaen, kun lapsi jää varhaiskasvatukseen ensi kerran ilman huoltajaa. Hoitosopimuksen huoltajien kanssa tekee toimipaikan johtaja.

Ensimmäisinä päivinä kannattaa varata lapsen tulo- ja hakutilanteisiin tavallista enemmän aikaa, jotta ehdit keskustelemaan huoltajien kanssa tavallista tarkemmin. Tarpeen mukaan voit myös lähettää huoltajalle viestin lapsen varhaiskasvatuspäivän aikana siitä, miten lapsella menee.

Aloitusta voi myös dokumentoida esimerkiksi valokuvien avulla, joista vanhemmat näkevät konkreettisesti, mitä päivän aikana tapahtuu.

Alkukeskustelu

Kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksessa, huoltajien kanssa pidetään keskustelu, jonka avulla jaetaan huoltajat saavat tietoa varhaiskasvatuksesta ja varhaiskasvatuksen henkilöstö lapsesta ja lapsen tavoista, tottumuksista ja tarpeista.

Keskustelun tukena käytetään alkukeskustelu-lomaketta, jonka huoltajat täyttävät varhaiskasvatukseen tutustumisen aikana. Lomake tukee vanhempien ja varhaiskasvatushenkilöstön välistä yhteistyötä ja antaa huoltajille tietoa siitä, minkälaisia asioita on hyvä pohtia lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksessa. Lomake löytyy Dotkusta ja Extranetistä (Alkukeskustelu – Lapsen hyvä päivä).

Lomake käydään alkukeskustelussa läpi, ja siinä on tilaa yhdessä sovittaville asioille.  Alkukeskustelussa puhutaan lapsen kasvua ja kehitystä koskevista asioista, sekä asioista, jotka ovat tärkeitä huoltajien ja varhaiskasvatuksen välisessä yhteistyössä. Pedagogiikan suunnittelun kannalta olennaiset asiat lomakkeesta kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan.