Talven taikaa!

JÄÄTÄ LUNTA PAKKASTA

Tammikuu, kun alkoi mietimme naskaleiden kanssa, että nyt on TALVI. Pihalla oli kuitenkin vaan kuravelliä tai jäinen kova maa.

MISSÄ LUMI?

Niinpä ajattelimme rakentaa talvisia maisemia sisälle. Lapset maalasivat oman lumilinnan. Jokainen lapsi valokuvattiin omaan lumilinnaan oli hauskaa maalata hedelmäkennoja valkoisiksi.                                      Jäädytimme vettä eri muotoisiin astioihin ja niin saimme pihalle leikkivälineiksi jääpalikoita ja ihastelimme jäätaidetta.

Päiväkodin pihalta huomasimme, että nyt aurajoki alkaa jäätymään. Leppäkertut ja perhoset kävivät joen rannalla katsomassa veden jäätymistä. Wau, oli hienon näköistä kun aurinkokin kävi pilven taka meitä tervehtimässä. Ihmettelimme miten sorsat tarkenevat niin kylmässä vedessä, ruokaa ne taisivat etsiä.

Innokas Mirri se vaan meni heikoille jäille luistelemaan.                              Miten sen kävikään? Runosta se selviää.

Tutkimme yhdessä vastakohtia kylmä/lämmin, märkä/kuiva, kevyt/painava. Kyllä Mirillä oli tosi märkä turkki ja kylmä, kun oli jäiseen veteen humpsahtanut.

Teimme jäätaidetta myös sisällä. Kreppipaperia ja lunta….kylmä lumi suli sisällä lämpimässä ja irroitti kreppipaperista väriä meidän taideteokseen.

Opettelimme myös ”jääpeitto” runon, jpsta selviää koska jäälle voisi olla turvallista mennä.

KUN PAKKANEN PEUKKUJA PAUKUTTAA,

NIIN LAMMIKON PINTA RISAHTAA.

KUN PAKKANEN RUKKASTA RUMMUTTAA,

NIIN KOVAKSI JÄÄTYY HUURTEINEN MAA.

KUN PAKKANEN TARPEEKSI TÖMISTÄÄ,

NIIN LAMMIKON PINNALLA VAHVA ON JÄÄ.