Gymnasiernas och företagens gemensamma utvecklingsarbete

Gymnasieutbildningen i Åbo och Teatome Research Oy utvecklade tillsammans 3D AR-modellen Pennisilta.

 

Det gemensamma utvecklingsarbetet genomförs som projekt, vars huvudsakliga mål är att samla in ny information och skapa nytt kunnande genom erfarenheter. Det gemensamma utvecklingsarbetet är en process som genomförs under en viss tid, genom vilken modiga, innovativa lösningar testas. Olika prövningar kan genomföras som snabba, intensiva spurter. Först kommer man överens om målen för det gemensamma utvecklingsarbetet, ansvarsfördelningen och tidsplanen. Processen dokumenteras och till slut utvärderas arbetet.
Till exempel i projektet Framtidens smarta lärmiljöer utvecklade gymnasieutbildningen i Åbo 2018–2020 i samarbete med Teatime Research Oy, en 3D-AR-modell av den gamla Pennibron.
Företag som erbjuder produkter och tjänster i anknytning till lärande och lärmiljöer behöver få samarbeta med kommuner och forsknings- och utbildningsorganisationer, för att kunna utveckla lösningar som genuint betjänar användarna och deras behov. Gemensamt utvecklingsarbete är ett sätt att tillsammans utveckla företagsverksamhet, företagsfostran och undervisning och lärande. Innehåll och exempel som styr det gemensamma utvecklingsarbetet finns även som webbmaterial. Användningen av dessa kräver att du skapar ett avgiftsfritt användarkonto i TAITO-Moodle.