Mikrobeita ja hygieniaa

Tutustuimme mikrobeihin ja harjoittelimme huolehtimaan omasta hygieniastamme eli omasta puhtaudestamme. Näin yhdistimme tiedettä itsestä huolehtimiseen ja arjen taitoihin. Mitä mikrobit ovat?

Harjoittelimme yskimään ja aivastamaan oikein: https://www.youtube.com/watch?v=BVTgYo8_k3g (THL) ja https://www.youtube.com/watch?v=MKAHNoni0KI (Science Insider, videon alku). Keskustelimme hyvis- ja pahismikrobeista sekä vastustuskyvystä. Näytä, miten yskit tai aivastat oikein? Mitä tapahtuu, jos yskit esimerkiksi kämmeneesi?

Teimme leipäkokeen. Toista leipää koskettilimme likaisilla ja toista huolelliseti pestyillä käsillä. Mitä arvelet, kumpi leivistä homehtuu nopeammin ja miksi?

Havainnollistimme öljyn ja kanelin avulla, miksi huolellinen käsipesu vedellä ja saippualla on tärkeää. Kanelilla kuorrutetut öljyiset kädet kuvastavat käsissä olevien pahismikrobien määrää. Kokeilimme, mitä tapahtuu, jos kädet pesee pelkällä vedellä. Riittikö pelkkä vesipesu puhdistamaan kaiken lian vai jäikö paperiin vielä jäkiä? Tutkimme vielä, jääkö käsistä jälkiä sen jälkeen, kun ne on pesty oikeaoppisesti.

Harjoittelimme käsipesua THL:n ”Pöpöt pois!” -ohjeen avulla, joka on altaidemme vieressä: https://thl.fi/documents/10531/104009/P%C3%B6p%C3%B6t_pois.pdf

Keskustelimme vielä hampaiden pesun tärkeydestä. Väritimme laminoidut hammasrivistöt vesiliukoisella tussilla. Tussi kuvastaa plakin eli hampaan pinnalle kertyneiden bakteerien määrää. Pesimme hampaat huolellisesti paperin palalla hinkkaamalla, jotta plakki ei pääse aiheuttamaan esimerkiksi reikiä hampaisiin.