Kemiallisia kokeita Karhujen laboratoriossa

Virittäydyimme aiheeseen ”Taikuri Pallopää” -esityksen myötä. Ohjeet kokeeseen ja selityksen löydät täältä: https://www.ejippo.fi/kerhot/

Jokainen pääsi myös itse kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun yhdistää soodaa ja etikkaa. No, miten sinun kokeessasi kävi ja miksi? Tutustuimme myös erilaisiin tutkimusvälineisiin. Millaisia välineitä tarvitset tehdessäsi tutkimuksia?

Tutkimme pintajännitettä ”Maitotähti”-kokeella: http://tempputehdas.heureka.fi/2012/04/12/maitotahti/

Havainnollistimme pintajännitettä myös ”Pakenevat pippurit” -kokeella (https://www.youtube.com/watch?v=f_Wqf-sef-8). Mitä veden pintajännitteelle tapahtuu, kun sitä koskee astianpesuaineeseen kastetulla tikulla ja miksi? Lisäksi yritimme saada glemmarin ja kuivat herneet kellumaan veden pinnalla.

Tutkimme myös eri juomien vaikutusta hampaille. Kokeessa munankuoret kuvastavat hampaita. Kuoret upotimme Kokikseen, mehuun, maitoon ja veteen. Millaisen hypoteesin teet? Mitä munankuorille tapahtuu eri nesteissä. Mikä juomista on hampaille hyväksi ja mikä ei ja miksi? Seuraamme koetta viikon verran. Koe löytyy eteisemme pöydältä.

Olemme rakentaneet yhteen huoneistamme tutkimuslaboratorion, jossa voi leikkiä tai tehdä kokeita. Järjestämme kielikylpyesiopetusryhmän kanssa roolileikkipäivän, jossa yksi leikeistä sijoittuu laboratorioomme. Kokeet ja sadesää ovat innostaneet Karhuja jatkamaan tutkimuksia myös ulkona. Karhut selvittivät muun muassa, kelluuko sählypallo kuravedessä ja miten tehdään…voiko sitä sanoa ääneen…(shhh, älä kerro aikuisille, sillä Karhut tekivät ulkona kurasta ja vedestä kakkaslimeä, johon kumpparit juuttuivat kiinni, hihi).

Karhut ovat miettineet perheensä kanssa mielenkiintoisia tutkimusaiheita, joita ovat esimerkiksi: karjalanpiirakka, miten ruoka tehdään, miten värit syntyvät, miten siemenestä voi tulla kukka, miten lelut tehdään, rakentamista, luontoa ja kierrätystä, miten pallo pomppaa, mikroskoopilla ötököitä, kaukoputkella avaruutta, hienoja kivilajeja, aurinkoa, kemiaa, maailmaa ja tuoksupullojen haistelua. Tänään tutstuimme avaruuteen monipuolisten sisältöjen ja työtapojen kautta yhdessä ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa.

Eteisestämme löytyy näyttely, johon Karhut ovat tuoneet kotoaan erilaisia tutkimusvälineitä ja olemme koonneet tiedekirjoja. Lisäksi lapset ovat saaneet tutkia haluamiaan asioita Easi Scope -mikroskoopilla. Jatkamme tutkimuksia ensi viikolla.