Tunteet tutuiksi

Aloitimme tunnetaitojen harjoittelun erilaisten liikuntaleikkien muodossa. Noppaa heittämällä tutustuimme erilaisiin tunteita herättäviin tilanteisiin. Nimesimme tunteen, pohdimme sen aiheuttajaa ja harjoittelimme sopivaa keinoa tunteen käsittelyyn. Esimerkiksi vihan tunnetta ei saa purkaa repimällä kaveria hiuksista vaan repimällä mieluummin sanomalehtiä

Olemme käyttäneet aiheen herättelyssä tunnekellojen lisäksi Hidasta elämää -sarjan Lasten voimakortteja. Korteista voit lukea lisää täältä: https://hidastaelamaa.fi/lov/

Olemme harjoitelleet tunteiden nimeämistä, ilmaisemista ja käsittelyä saduin, leikein sekä draama- ja ajatusharjoituksin. Kuvassa esimerkki pelistä, jonka avulla harjoittelimme tunnetaitoja. Tunne- ja kaveritaitoja käsittelevän materiaalin etsinnässä olemme hyödyntäneet mm. MIELI ry:n ja Viitottu Rakkaus -sivuston ilmaisia kuvakortteja, pelipohjia ja muita harjoituksia.

Tunteiden pylväsdiagrammin avulla huomaamme, millaisia tunteita päivän aikana koemme (näin harjoittelemme samalla laskemista, vertailua sekä tilaston tekemistä ja tulkintaa).

Ryhmässämme kaikki tunteet ovat sallittuja, ja harjoittelemme tunnetaitoja läpi vuoden. Pelien, leikkien ja muiden keinojen lisäksi sanoitamme arjessa lasten tunteita ja opettelemme myötätuntoista käyttäytymistä.