Karhujen säännöt

Olemme harjoitelleet sääntöjä, hyviä tapoja sekä ristiriitojen selvittämistä eri tavoin. Olemme harjoitelleet Hyvät tavat -laulun Siinan taikaradio -kirjasta. Mitä kolmea tärkeää sanaa muistamme käyttää Karhuissa?

Nipa-norsu, Leevi-leijona, Jippu-jänis ja Hippu-hiiri kertoivat Karhuille omassa eskarissaan sattuneista ristiriitatilanteista ja Karhut auttoivat heitä pohtimaan, olivatko he toimineet oikein vai väärin ja miten heidän olisi kannattanut toimia.

Teimme Karhujen yhteisen sääntökirjan, johon Karhut piirsivät ja kirjoittivat tärkeitä sääntöjään. Kirja on luettavissa Karhujen eteisen pöydällä.

Tiivistimme Karhujen yhteiset säännöt seuraavasti sanoin ja kuvin: Jokaisella on oma tila, nimi ja tavarat. En mene mukaan riehuntaan. Mitä nämä säännöt tarkoittavat? Lisäksi ryhmässämme on käytössä liikennevalot. Mitä vihreä, keltainen ja punainen valo tarkoittavat?

Näyttelimme erilaisia ristiriitatilanteita ja teimme niistä elokuvia. Kävimme läpi elokuvien tapahtumia pohtien ja keskustellen. Karhut ovat niin innoissaan elokuvien tekemisestä, että saimmekin tästä idean seuraavaan projektiimme, jonka aloitamme syys-lokakuussa.

Viikon päätteeksi pääsimme vierailemaan yhden lapsemme vanhemman työpaikalle Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Mietimme valmiiksi kysymyksiä, joita voimme ristiriitojen ratkaisun asiantuntijalle esittää. Karhuja kiinnosti mm. mitä siellä tutkitaan, onko teillä kivaa töissä, onko siellä leluja, kuinka monta rosvoa olette löytänyt, onko täällä tuomittu rosvoja, onko siellä poliiseja, onko oikeustalolla tuomari, onko siellä vankilaa, kuinka monta käräjäoikeutta suomessa on ja mikä on oikeustalo? Keskustelimme lasten kysymyksistä ja riitojen ratkaisusta. Pääsimme myös tutkimaan tuomarin pöytää. Kiitos tästä vierailumahdollisuudesta! Vierailemme mielellämme eri kohteissa ja otamme myös vieraita vastaan ryhmäämme!

Retkeltä Karhujen mieleen jäi: se et siin tornis oli niit piikkei ettei lintu mee sinne, se kun me mentiin katsoon sitä ohjaajan pöytää, ne värikkäät liput matkalla, se mikrofoni ja tultiin nopeesti päiväkotiin, vihreä valo, se kun oli se metallinen silta, ne pöydät, se poliisiasema oli hieno, se kun juteltiin niitä rosvoasioita ja kun ne poliisiautot oli hienot.

Kävimme harjoittelemassa sääntöjen noudattamista vielä liikennekaupungissa potkulautaillen. Retkeilemme Karhuissa paljon, joten näin liikennesäännöt tulivat samalla tutuiksi.