Ohjelmointia

Harjoittelemme viikkojen aikana koodausta eli ohjelmointia eri tavoin.

Kuvassa olevassa harjoituksessa ”oli jaettu ryhmiin ja sitten siinä on eri ruutuja ja siinä oli robotti ja koodari sitten se koodari katto kuvan mihin se menee eli jos painaa päästä niin menee eteen päin ja sitte jos painaa vasemmasta olasta se kääntyy vasempaan ja oikeasta olasta kääntyy oikeaan ja selästä se peruuttaa”.

Vihreä niin kuin vasen ja oranssi niin kuin oikea muistuttivat robotteja ja ohjelmoijia oikeista suunnista, kun ohjeet annettiin sanallisesti. Karhut kertovat: ”Se oli aika sama ku ekassaki eli se ohjaa mut ihmisen täytyy kattoo et se on vasen eli okei mä käännyn tonne ja o niinku oranssi ja o niinku oikee ja v niinku vihreä ja v niin kuin vasen.”

Robottia pystyi ohjaamaan myös nuolien avulla ilman kosketusta tai sanallista ohjetta.

Harjoitusten jälkeen tutustuimme Bee-Bot -robotteihin.  ”Siinä on vasen oikee eteen taakse ja pyyhi muisi ja joku pause juttu.”

Pelasimme Bee-Bot -peliä tabletilla.

Purimme esiopetuspäivän osiin ja järjestimme vaiheet oikeaan järjestykseen. Muistelimme päivän vaiheita ensin palloleikin avulla ja sen jälkeen kuvia käyttäen.

Piirsimme sarjakuvan esiopetuspäivän vaiheista.

Harjoittelemme ScratchJr-ohjelman avulla ohjelmointikieltä.

Pelaamme iltapäivisin Robogem-peliä.

Luemme viikkojen aikana Linda Liukkaan Hello Ruby -kirjoja.

Harjoittelimme koodausta myös liikkumalla. Leikimme mm. robottihippaa, kirjeleikkiä, aistivaa konetta ja sähkötystä. Kuvassa ovat kirjeleikissä käytetyt komentosarjat. Kirjeleikissä ”yks oli koodari ja muut oli tietokoneita ja koodari antoi laput ja taputti käsiään kun sai lähtee tekeen niitä siinä tehtiin mitä lapussa oli kirjoitettu siinä on semmonen liikuntaosa ja venytettiin itteensä”. Aistiva kone -leikissä ”yks oli koodari ja toinen kone ja ne sopi sen parin kanssa että kun mä painan päästä sä meet vaikka taakse päin ja siinä sai olla kolme eri juttua mitä sai tehä”. Ohjeet harjoituksiin löytyvät käsityökoulu Robotin oppaista: https://www.kasityokoulurobotti.fi/oppimateriaali/oppaat/

Salakielinen viesti kaipaa vielä ratkaisua.

Lisäksi laulamme, tanssimme ja leikimme robotti- ja tekniikka-aiheisia lauluja. Bee-Bot -robotit olemme saaneet lainaan TOP-keskuksesta ja laina-ajan ne ovat lasten käytössä myös leikkihetkillä. Lisäksi teemme retkiä aiheeseen liittyen.