Tiedeteatteria ja tutkimusvälineitä

Karhut ovat kiinnostuneita erilaisista tutkimuksista. Lapset toivovat useissa itsearviointilomakkeissa ja haastatteluissa, että esiopetuksessa tehtäisiin ”sekoituksia” ja ”tieteellisiä kokeita”. Leikeissä erilaiset välineet muuttuvat kemiallisiksi aineiksi. Lisäksi retkillä ja leikeissä Karhut tutkivat oma-aloitteisesti luupeilla ja suurennuslaseilla ympäristön yksityiskohtia ja raportoivat tuloksia: https://blog.edu.turku.fi/kerttulineskarit/2018/10/12/luontobingoa-ja-luuppitutkimuksia/.

Lasten innoittamana Karhut hakivat ja pääsivät STEAMit! -nopeaan kokeiluun, joka on osa Turun kaikkia koulutusasteita koskevaa STEAM-hanketta. Kokeilun myötä Karhuilla käynnistyi projekti, jonka tavoitteena on tutustua luonnontieteellisiin ilmiöihin. Projektin alussa teemme erilaisia tieteellisiä kokeita, sillä ne kiinnostavat lapsia. Kokeiden jälkeen tutustumme monipuolisesti myös muihin luonnontieteen sisältöihin, jotta lasten näkemys tieteestä laajenisi.

Karhut tutustuivat sanaan tiede ja nauttivat Taikuri Pallopään ja Kummituksen tiedeteatteriesityksestä.

”Taikuri Pallopää oli surullinen. Se oli hassu se Sahara-vitsi shhhhh. Taikuri Pallopää etti kuumitusta ja ku tuli se vitsi niin sen pää nousi.”

”Taikuri Pallopää kuuli kummituksen kuorsausta ja sanoi että kummitushan se siellä kuorsasi.”

”Se oli hassu ku Taikuri Pallopää antoi sen juoda limpparii ja sit se oli hauskaa ku se kuohus se mehu siellä ja meni lattialle. Sen takia ne pallot nousee ku niis on ruokasoodaa ja kuohuvia aineita. Ne ilmapallot oli niitä sieniä. Se taikasana oli aika pöhkö.”

Ohjeet tutkimukseen löytyvät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=oggo6eI4NAI

Karhut etsivät ryhmätiloihin piilotettuja tutkimusvälineitä. Kuvassa mm. koeputkia, viivain, suojalasit, läpinäkyvä astia, ruisku, petrimalja, suurennuslasi ja orsivaaka. ”Koeputkiin voi laittaa vaikka jotain aineita joita voi tutkia.”

Karhut ovat edelleen kiinnostuneita erilaisista luonnontieteisiin liittyvistä vierailuista ja vierailijoista ja ottavat mielellään vinkkejä vastaan!