Tervetuloa toukokuu

Kielten rikas maailma 

Kieli on keskeinen tekijä vuorovaikutuksessa. Se mahdollistaa niin omien ajatusten, tunteiden, tarpeiden ja mielipiteiden ilmaisemisen sekä tiedon, havaintojen ja ajattelun jäsentämisen. Kieli on läsnä arkipäivässä ihan kaikkialla ja kaiken aikaa. Kielen kehittyminen tukee kokonaisvaltaisesti oppimista. On tärkeää, että lapset saavat kasvaa kielellisesti rikkaassa ympäristössä. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa kielten rikkaaseen maailmaan yhdistetään vuorovaikutustaidot, kielen ymmärtämisen taidot, puheen tuottamisen taidot, kielen käyttötaidot, kielellinen muisti, sanavasto ja kielitietoisuus. Puheen rinnalla hyödynnetään erilaisia visuaalisia, auditiivisia ja audiovisuaalisia viestejä sekä tekstejä.  Satusilmujen arjessa kielten rikkaaseen maailmaan tutustutaan esimerkiksi suujumpalla, äänensävyjä ja -painoja pohdiskellaan draamaleikeissä, harjoittelemalla kertomista, vahvistamalla hyviä tapoja, hassuttelemalla huumorilla. Luemme ja kerromme paljon satuja ja pysähdymme yhdessä pohtimaan syy-seuraus suhteita. Kielellinen muisti ja sanavarasto kehittyvät kuin huomaamatta erilaisten lorujen ja laulujen kautta.

Pehmo-otukset kuuntelevat mielellään tarinoita, joita lapset heille kirjasta ”lukevat”
Lintujen bongailu ja niiden ääntely kiinnostaa tällä hetkellä kovasti. Esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon erilaisia lintujen ääniä.
Bongailua varten tarvitsimme omat kiikarit!
Laulupiirtäminen yhdistää sekä kielellä leikittelyn että liikunnan. ”Kuljen metsäpolkua näin, kuljen metsäpolkua näin. Pysähdyn ja ihmettelen mitä minä näin”

Juhlat tuovat mukavaa vaihtelua arkeen. Kevään juhlaa vappua vietettiin vauhdikkaasti koko talon voimin. Päiväkodin pihalla oli erilaisia liikunnallisia toimintapisteitä ja lopuksi tietysti herkuteltiin. Satusilmut tekivät vapun jälkeen vappupiknikin. Tällä kertaa emme suunnanneetkaan lähimetsään vaan piknik levittäytyi meidän omaan satumetsään!

Satusilmujen toimintapisteellä seikkaili tietysti Pikku Toukka Paksulainen

Satusilmujen oma satumetsä nukkarissa oli mitä mainioin piknik paikka.