Mikä reissu?!
Bett messut tarjosivat parastaan vaikka hieman tuntuivat pienemmiltä aikaisempaan verrattuna. Silti riitti hyvin tekemistä ja näkemistä useammaksi päiväksi ja tuntui että jotkin asiat tuli vain haravoitua läpi.

Mitä jäi mieleeni?
AI sana oli lisätty kaikkialle. Tuntui siltä että sanan laittaminen ständiin esille toisi kyseisen tuotteen aallon harjalle. Edellisvuoden tekoäly hypetyksen jälkeen ”tekoäly-tulee” oli nyt siirrytty ajatukseen ”tekoälyä on meillä ohjelmissa sisällä”. Hienoa, että tekoälyä on osattu valjastaa oikein ohjelmien sisälle ja sen käyttöä on mietitty ja pohdittu tarkkaan. Tuntui siltä, että ajatus tekoälystä tukiälynä oli oivallettu hyvin työntekijälle ja oppilaalle tarpeen mukaan. Isoimmat firmat AI-työkaluineen olivat hyvin esillä. Microsoft, Google, Apple, Adobe Express, Kahoot ja Canva osasivat jo kättelyssä näyttää työkalujensa huikeat ominaisuudet joihin itsekin hurahdin.
Jäin kuitenkin kaipaamaan tekoälyn pedagogiikan näkymistä oppimisessa laajemmin. Mitä tekoäly on?, Mediakriittisyyttä, miten tekoäly näkyy maailmassa laajemmin?, miksi käyttää tekoälyä?, ja varsinkin pienimmille materiaalia laajempaan ymmärtämiseen? Ehkä ensi vuonna päästään tähän asti?!

Messuilla vastaan tuli pari hyvää innovatiivista juttua, mitkä olisi kiva saada suomenkin markkinoille. Rollingseeds peli oli loistava keksintö, minkä avulla harjoitellaan laskemisen taitoja sekä kirjaimia että sanoja. Peli motivoi loistavasti kolikoiden kera lapsia vaikkapa laskemaan päässälaskuna lausekkeita nopeaa tahtia. Itsekin hurahdin pelin tiimellykseen.

Aina ei kaikkeen tarvita tekoälyä tai digitaalisuutta. Tästä oli loistava esimerkki musiikin puolelta Musicon Fun & Creativity. Laite oli rakennettu puusta ja muistutti isoa soittorasiaa. Tätä rasiaa piti ohjailla nappuloilla soittamaan oikeaa musiikkia. Kuinka loistava keksintö. Koodaamisten alkeet tuli äkkiä käytyä läpi, kun nappeja paineli ja yritti saada oikean melodian aikaiseksi.

Lego-education tarjosi minulle tänä vuonna mahtavan tilaisuuden tutustua Lego koodaamiseen Lego prime -paketilla sekä pääsin tutustumaan osastolla Legon tuleviin STEAM paketteihin ja ajatuksiin. Koodaamisesta saimme kunnon legokisan aikaiseksi, kun innoissamme paketista värkkäsimme nopeaa hyppivää eläintä. Nämä tee se itse -pajat aina antavat parasta tulosta oppimisen suhteen jopa opettajille. Mitä jäin miettimään? Hyödynnämmekö varhaiskasvatuksessa riittävästi legojen tai dublojen ominaisuuksia oppimisessa vai onko legot useimmiten vain vapaaleikin väline ilman sujuvaa päämäärää? Pitäisikö varhaiskasvatuksenopettajia kouluttaa paremmin hyödyntämään legojen monimuotoisuutta? Voisiko oppimiseen lisätä legotoiminnallisuutta paremmin? Mitä jos laittaisimme opettajina oman mielikuvituksen liikkeelle ja uppoutuisimme yhdessä lasten kanssa legojen moniuloitteiseen maailmaan…

Bett vierailuni kruunasi Applen kutsu Bettersea Power Stationille pääkonttoriin tutustumaan. Kuinka upeaa oli nähdä tuon vanhan hiilivoimalan muotoutuminen toimistorakennukseksi ja miten hienosti oli vanhaa arkkitehtuuria kunnioitettu. Pääsimme lopuksi käymään rakennuksen korkean piipun näköalatasanteelle, missä Lontoo iltahämärässä näytti parastaan. Kiitos tästä mahdollisuudesta.

Olipa reissu toivottavasti näköpiirissä olisi jo Bett 2026.

What a BETT 2025
Turku