Bett-messumatkani Lontooseen siirtyi vuodella ja toteutui nyt tammikuussa 23.-26.1.2024. Seitsemän vuoden takaisen, edellisen matkani muistikuvissa oli, että Bettissä on runsaasti esillä erilaisia koulujen hallintoon liittyviä palveluiden tarjoajia, joten ajankohta matkalle oli täydellinen. DigiOnessa nimittäin alkaa uusien kokonaisuuksien kilpailutus, yhtenä keskeisimpänä perusopetuksen ja lukioiden valintatarjottimet.

Pettymyksekseni Management-palveluiden esittelijöiden lista oli lyhentynyt huomattavasti ja todellisia palveluiden tarjoajia oli vain neljällä eri messuosastolla; Iris Education, Satchel, Bromcom ja Classter. Sen sijaan erilaisia oppimisympäristöpalveluita esitteleviä osastoja oli lukuisia. Neljästä mainitusta management-palvelusta kolmella sainkin erinomaiset demot ja esittelijät vastasivat mielellään tarkentaviin ja yksityiskohtaisiin kysymyksiini. Classterin osastolla ei ollut paikalla ketään, joka olisi voinut demota heidän palveluaan niin syvällisesti kuin halusin, joten sovimme heidän kanssaan Teams-kokouksesta asian tiimoilta.

Yleisesti paikalliset hallintopalveluiden ratkaisut sisälsivät hyvin samankaltaisia palveluita kuin mitä olemme DigiOnessa tekemässä tai sitten ne olivat kokonaan ”kolmannen” osapuolen toimittamia lisäpalveluita. Lisäksi yleensä mukana oli myös maksupalvelu, jolla huoltajat pystyvät hoitamaan kouluille tapahtuvan maksuliikenteen. Esittelyiden perusteella voi sanoa, että ainakin DigiOnen Opetus-palvelun toiminnallisuudet ovat huomattavasti kehittyneemmät kuin mitä näin paikallisissa palveluissa.

Erityisen mielenkiintoni kohteena olivat oppilaiden valintojen tekeminen ja valintojen muuttaminen. Näistä sainkin mukavasti uusia ideoita ja ajatuksia valintojen tekemiseen DigiOnen valintatarjottimien kilpailutusta ajatellen. Valintojen vaihtamisesta sen sijaan anti jäi vähän ohueksi. Useammalla osastolla esittelijät kertoivat, että mm. Kanadassa on hyvin samantyyppinen tilanne kuin Suomen lukioissa, mutta heidän palveluistaan puuttui vielä kyseiset toiminnallisuudet vaikkakin ne olivat jo kehityksen aikajanoilla.

Muussa mielessä messuista jäi vähän ”välivuotinen” olo, sillä kaksi selkeää pääteemaa, robotiikka ja AI jättivät molemmat toivomisen varaa. Lukuisilla robotiikan osastoilla toistuivat samat komponentit ja ideat, eikä mitään uutta mullistavaa näkynyt. Vastaavasti AI ei ole vielä kehittynyt niin, että sen käytöstä opetuksen apuna/välineenä olisi nähty vielä suuria oivalluksia, ehkä seuraavina vuosina niitäkin näkyy.

Kokonaisuutena messut eivät ehkä ihan kiitettävään arvosanaan pääse, mutta 8,5 on ihan kelpo arvosana. Muuten matkan järjestelyt olivat erinomaiset!

Bett2024 ja DigiOne
Turku