Ensimmäisen Bett -vierailuni anti koostui uusista innovaatioista ja verkostoitumisesta. Tarkastelin Bettin tarjontaa varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Mitä uutta messuilla olisi tarjota joko TOP-keskuksen lainalaitevalikoimaan tai päiväkoteihin / kouluihin hankittavaksi..?

Olin kuullut etukäteen huhuja, että Bettissä on tarjolla paljon robotiikkaa, mutta suurin osa on paljon osia sisältäviä settejä. Asia oli juuri noin. Pienen moottoriosan ympärille koottava ja Scratch -sovellukseen yhdistettävä robotiikkaa toimii varmasti kouluikäisille. Toki messuilla näkyi myös tutut varhaiskasvatukseenkin sopivat oppimisrobotit; Blue-bot, Matatalab ja Sphero Indi.

Kiinnostavimpia, mieleeni jääneitä uusia tuttavuuksia olivat erityisesti animaatioiden tekemisessä kätevä Greenscreenbox, monipuoliset Cosmo by Filisia -väripainikkeet sekä laaja kosketustaulusovellusten sarja WeCoPlay.

 

Hollantilainen innovaatio Greenscreenbox on pöydälle asetettava, kaarevaseinäinen alusta, jonka avulla green screen -animaatioiden tekeminen on helppoa. Luovuus ja mielikuvitus käyttöön!

Greenscreenboxin mukana tulee Toolbox jossa on vihreitä palikoita, joilla hahmoja voi nostaa eri tasoille ja lisäksi vihreitä pitkiä laattoja, joilla hahmoja voi liikutella ilman että kädet näkyvät kuvassa.

Greenscreenboxin myötä ei tarvitse enää rakentaa iPadlle telinettä esim. legoista. iPad pysyy paikoillaan, koska sen saa säädettyä boxin etuosaan kiinni. Tätähän voisi hyödyntää vaikka mihin!

Greenscreenboxin valmistaja selvittelee parhaillaan jälleenmyyjää Suomeen.

 

Englantilainen Cosmo by Filisia on tarkoitettu luovan oppimisen tueksi sekä terapiakäyttöön. Settiin kuuluu klikkaamalla aktivoituvat, ladattavat väripainikkeet sekä sovellus iPadille. Sovelluksessa on kognitiivisia taitoja kehittäviä harjoitteita, mm. väreihin, liikuntaan, muistiin, musiikkiin ja eri aisteille. Painikkeita voi käyttää pöydällä kun tehdään paikallaan, mutta ne ovat erinomaisia lattialla liikuntahetkissä.

Painikkeet voi kiinnittää myös seinään. Bett -messuilla Filisian pisteessä Cosmo-painike oli yhdistetty läppäriin ja sitä käytettiin meille suomalaisille tutun Papunetin porkkanapelin ohjaimena.

Suomessa Cosmo – väripainikkeita myy IlonaIT.

 

 

WeCo Play on kokoelma interaktiivisia sovelluksia kosketustaulukäyttöön, sovelluksia löytyy yli 35 kappaletta. Nämä sovellukset on saatavilla myös suomenkielisinä! Sovellukset kannustavat lapsia yhteistoimintaan / yhteistyöhön, samalla kun harjoitetaan kielellisiä taitoja ja opitaan leikin ohessa. WeCo Play kokoelmasta löytyy esimerkiksi kauppaleikki, jossa voidaan harjoitella ostosten tekemistä ostoslistan tavaroita keräillen ja tehtävä monipuolistuu kun otetaan mukaan rahojen laskeminen. Palapelit on viety next levelille, sillä niitä tehdään yhdessä kaveri(e)n kanssa. Kaikki palat täytyy siirtää oikeille paikoilleen yhtä aikaa, eli jokainen voi liikuttaa kahta palaa kerrallaan.

Entäs verkostoituminen..? Messuilla monet ihmiset tulivat juttelemaan ja kyselemään mistä olemme ja minkä ikäisten oppijoiden kanssa olemme eniten tekemisissä. Messujen jälkimainingeissa verkostoituminen on jatkunut edelleen, LinkedInin kautta, postaamalla sinne itse sekä seuraamalla aiheeseen liittyviä postauksia.

Bett 2023, ensikertalaisen silmin
Turku