Miksi oppisopimus pitää tehdä?

Oppisopimuksella rahoitetaan koulutus

Koulutuksen Hinta ja tuet?

Koulutus oppisopimuksella maksutonta.

Oppisopimus

Kun opiskelet oppisopimuksella, sinulla on samat oikeudet kuin muillakin työpaikkasi työsuhteisilla työntekijöillä. Oppisopimusopiskelija on työlainsäädännön piirissä siinä missä muutkin työntekijät. Sinulle kuuluvat vakuutusturva ja työsuhteeseen kuuluvat edut. Myös velvollisuudet, esimerkiksi työturvallisuusohjeiden noudattaminen ja salassapitovelvollisuus, koskevat oppisopimuksella työskentelevää.

Kun opiskelet oppisopimuksella, saat vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja vuosilomaoikeutesi kertyy normaalisti.

Minimityöaika oppisopimuksen tavoitteen mukaisissa työtehtävissä on keskimäärin 25 tuntia viikossa. Tutkinnon suorittamiseen sisältyvien työtehtävien lisäksi opiskelijalle kuuluu yleensä muitakin työnantajan määräämiä tehtäviä.

Työnantajan täytyy tarjota monipuolisia opiskelemasi alan ja tutkinnon työtehtäviä sekä mahdollisuuden päästä oppilaitoksen tarjoamiin opintoihin, joita suoritat 1–4 päivänä kuukaudessa oppilaitoksessa, verkossa tai etänä.

Oppisopimukseen kuuluu enintään kuuden kuukauden koeaika, jonka kuluessa työnantaja tai työntekijä voi purkaa sopimuksen ilman irtisanomisaikaa. Alle kymmenen kuukauden määräaikaisissa työsuhteissa koeajan pituus voi olla enintään puolet työsuhteen kokonaiskestosta.

Koeajan jälkeen sopimus on purettavissa joko työnantajan ja opiskelijan yhteisellä sopimuksella tai yksipuolisesti tietyin laissa määritellyin edellytyksin.