ÄGG ELLER HÖNA – FÖR DET KAN VÄL INTE VARA TUPP?

 Ägg eller höna

ABC-bokens tupp. Tecknare:             Sara Korhonen.

Läsning är väl med skrivning något bland det primäraste i skolarbetet. I alla läroämnen förväntas vi kunna ta för oss av texten och nyttja den. Därför är det också en färdighet vi bör hålla uppe och ha som mål att ständigt träna till det bättre. Läsningen ska dessutom vara både till nytta och nöje.

I modersmålet och språkundervisning överlag möter vi ofta skönlitteraturen. Läroämnet heter ju faktiskt  modersmålet och litteraturen. Här får eleven möjlighet att bekanta sig med olika genrer och i viss mån också med litteratur från olika kulturer – åtminstone littereratur som behandlar olika kulturer.

Det har under en längre tid dryftats i vilken mån de unga läser och har lust att läsa. Förstår de sig alls på värdet i skönlitteraturen? Här som i alla andra ämnen har läraren ett stort ansvar. Hur ska hen på ett lämpligt sätt göra reklam för läsandet, speciellt nu då det finns en mängd konkurrerande verksamhet!

S:t Olofsskolan har på senare tid haft ett antal projekt, som betonat läsning och ibland speciellt skönlitteraturen. De senaste två åren har vi introducerat ett läsprojekt, som har fått ett gott mottagande och säkert kommit för att stanna en längre tid. Båda gångerna har vi läst i fyra veckor under fem 70 minuters block.

I skolans förhållandevis välförsedda bibliotek har eleven kunnat välja bok bland ett antal genrer. En hemaktiverande möjlighet var att rådfråga vad föräldrarna läste i motsvarande ålder och då ha boken med hemifrån. På det första läspasset berättade framför allt läraren men nog också eleverna något om sitt förhållande till boken. Därefter kom man igång med läsandet. Under pass nr 2 var det dags att fundera ut ett ”litterärt” namn för gruppen (fritt sammanställd på 15-20 elever). Småningom då man kommit längre i boken aktualiserades huvudpersonen. Senare blev det att söka fram beskrivande citat, dessutom fick var och en högläsa ur sin bok. Och snart skulle hela läsupplevelsen för en del elevers del kommenteras i uppsatsskrivning. Avslutningsvis fyllde eleverna även i en enkät som berörde läsvanor. Här följer några plock bland elevernas kommentarer och valda citat.

Olika gruppers namn:

IMG_1752IMG_1753
IMG_1747IMG_1746

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistik:

(Klicka på bilden så blir den större!)

Diagram

Diagram forts.

 

Elevers kommentarer:

”Det har påvisats i flera undersökningar att flickor läser i medeltal bättre och mera än pojkar. Personligen är det här lätt att instämma med, själv läser jag böcker endast om jag absolut måste, men min syster tycker om att läsa romaner och annan skönlitteratur på fritiden. Delvis beror detta på min brist på tid p.g.a. min hobby, men jag borde nog offra mera av min fritid åt läsning, som pojkar överlag.

… Året är 2015, och pojkar ligger alltså skolår bakom flickor i läsning och läsförståelse. Man skulle kunna komma fram med en massa ursäkter om varför situationen är som den är, men orsaken ligger i vårt samhälle. Vi måste forma om pojkarnas uppfattning om läsningens betydelse, att få dem att ta fram en bok, istället för en playstation-kontroller. Vi måste få människorna att förstå att läsning inte är ett tvång utan en otroligt fin kunskap och upplevelse. Jag litar på vårt samhälle, även om jag inte vet hur länge det kommer att ta, tror jag att vi kan nå detta mål.”                                                                                                                                                   Kasper Grönroos 9cKasper Grönroos

 

 

 

bild 3 teknikens framfart

Teknikens framfart.                       Tecknare: Fanny v. Schantz.

”… Varför sjunker då läsintresset? Man kan påstå att det beror på att böcker inte ses som ett nöje på samma sätt som t.ex. dataspel, utan mera som något obligatoriskt. Känslan av att man ”måste” göra något avskräcker många från läsning i allmänhet. Det finns naturligtvis andra orsaker till pojkarnas svaga läsintresse. Könsrollerna sägs påverka situationen massivt. Att satsa på skolan och läsa böcker ses som något kvinnligt, och den värsta förolämpningen är ju att jämföras med en kvinna.

Därför ser många spel, på samma sätt som andra ser böcker, som ett sätt att ”fly” den riktiga världen och skapa något eget. Jag tror alltså inte böckerna kommer att glömmas bort värst snabbt, eftersom det visst är en helt annan upplevelse att få på riktigt ”skapa” världen med dem, eftersom man inte får någon bild på den i förväg. Böcker har nog en plats i de flesta hjärtan och kommer troligtvis stanna där länge ännu.”

                                                                                                        Fanny v. Schantz 9b Fanny v. Schantz

 

 

 

”Jag kan inte själv påstå att jag läser tillräckligt. Egentligen läser jag bara romaner då de blir tvingade i min hand. Jag skulle kunna skylla på brist på tid på grund av hobby eller något annat, men egentligen är det bara brist på vilja och koncentrationsförmåga. Min brist på vilja kommer mest från att jag på senare tiden inte har hittat någon serie jag gillat. Jag skulle vara tvungen att hitta en ny Harry Potter. Det är en fantastisk serie för att få barn och ungdomar att läsa. Själv har jag läst hela serien tre gånger, bara det att man läser en serie av böcker två gånger till säger ju något om dess kvalité. När man läser så fängslande böcker finns det inget annat man vill göra. Ett annat bra exempel på en sådan bok är Jag är Zlatan Ibrahimović. Med sina 432 sidor är den lysande för att få upp läsuthålligheten. Boken om Zlatan både intresserar och fångar, själv läste jag ut den på fem dagar efter att jag hade fått den…

Många har sagt att pojkar läser mindre än flickor på grund av någon slags social press på att verka ”cool” eller någon så kallad ”antipluggkultur”. Visst kan det stämma men jag tror att det också bara är att pojkar är mindre intresserade eller inte orkar söka efter passande material. Flickor har säkert också mer motivation och engagemang. Desto mer man är insatt i något, desto mer intresserad blir man. Så är det vanligtvis i mitt fall, därför blir man starkare i de ämnen man gillar medan de man inte är lika intresserad av faller på efterkälken.

Men hur ska vi få pojkar att bli mer intresserade av läsning och skönlitteratur? Jag tror det skulle vara mycket simplare än vi vill tro; mer läsning i skolan och bara mer läsningsinriktad skola.”                                                                            Isak Palm 9b

Isak Palm

 

 

 

 

”För hundra år sedan var det lyx att få gå i skola och lära sig läsa och skriva. De som inte hade råd med det, fick stanna hemma och sköta om hushållet. Idag har situationen förändrats även om skolgången är gratis, och man har möjlighet att utbilda sig till vad som helst. Idag ser man sällan pojkar i tonåren, som är intresserade av läsning och litteratur, inne i biblioteket, vilket jag tycker är synd… De finlandssvenska flickorna läser betydligt mera än de finlandssvenska pojkarna. Varför är det så? Är det så att mammorna visar större intresse för läsning än papporna i hemmen, och därför ger pojkarna en bild av att läsning är en feminin handling?

Personligen tycker jag att alla skolor borde ha läsprojektveckor ett par gånger om året, eftersom det är ett strålande sätt att väcka intresset för böcker hos elever. I vår skola började vårt andra läsprojekt nyligen. Då kunde jag se hur koncentrerat pojkarna läste sina böcker. Även lärarna visade gott exempel, de läste intensivt sina egna böcker. Det är aldrig för sent att påbörja en ny bok. Föräldrarna borde ordna tid till sina barn för läsning och hjälpa till med att välja en lämplig bok. Pojkarnas intresse för läsning kan öka, bara någon uppmuntrar och stöder dem, ifall det annars känns jobbigt för dem att läsa.”                                                                                                                                                                                                                                            Viola Järvinen 9a

viola järvinen

 

 

 

 

Önskedrömmen.

Önskedrömmen.                                                                     Tecknare: Nadja Frantzén.

”… Jag själv tycker att läskunnigheten är mycket viktig inom allt, den behövs för att lära sig och för att få arbete och en bra plats i samhället. Jag tycker att alla i hela världen borde ha samma rätt till att lära sig läsa.I Finland tror jag att pojkar inte är intresserade av läsning främst för att de inte ser män som läser böcker i vardagen. Ända sedan vi var små var det oftast mamma som läste ”godnattsagor”, dagistanten läste berättelserna i dagiset och lärarinnan lärde i skolan. Pojkarna har helt enkelt ingen manlig förebild som läser. De har alltså lärt sig att ”bara” kvinnor läser böcker. Detta är mycket konstigt, varför skulle inte män kunna läsa ”godnattsagor” eller arbeta på dagis?Ett bra sätt att få pojkar börja läsa kunde vara att man ger dem en pekplatta som bara är menad för att läsa med och som inte har några spel i sig. Detta kunde fungera eftersom pojkar oftast drar sig till all slags elektronik?”                                                                                                                                                                                                                         Nadja Frantzén 9b

Nadja Frantzén

 

 

 

 

”Är läsningen inte i allas intresse? kunde man undra efter att ha läst om ungas läsintresse. Läskunnigheten kom till en del kolonier först så sent som på 1900-talet. Där tog man gladeligen emot denna kunskap, men tyvärr fanns det inte resurser att lära alla analfabeter att läsa. Men vad i hela världen har hänt i de västerländska länderna då man börjar ”ge upp” kunskapen i läsning?  ”Läsmotivationen” klassificerar jag som initiationen att ta upp en bok självmant och börja läsa den på egen hand, utan påverkning av lärare eller föräldrar. Men varför går denna motivation tillbaka så kraftigt?  Är det nu så att unga människor inte vill läsa pga. möjligheter att göra någonting ”roligare och lättare” än att anstränga sin stackars hjärna och lära sig nya ord? Mitt svar är, JA! Om t.ex. jag inte skulle ha min dator, så skulle jag vara på telefonen, om jag inte skulle ha telefonen, så då först skulle jag antagligen läsa. Människan avstod från att läsa pga. att chansen att underhålla sin hjärna blev mycket lättare än tidigare. Förr så måste du läsa en bok, som vi säger var 400 sidor lång och det tog ett antal timmar t.o.m. för den snabba, men nu kan du ”se” boken på film, som tar 2 h att plöja sig igenom. Jag själv som stereotypiskt finlandssvensk pojke ser att läsningen är kraftigt bunden till skolan och skolarbetet.  Jag sätter inte problemet på föräldrarnas axlar, men det är bokens fel. Nu undrar ni säkert varför jag skyller på en bok, nå det är faktiskt innehållet som intresserar pojkar. T.ex. böcker som intresserar mig är sci-fi baserade. Dessa böcker finns det ett stort utbud av. Men om du t.ex. tycker om fotboll, som en stor del av pojkarna gör, så är du illa ute. Det finns helt enkelt inget utbud mera än en Zlatan-biografi och något annat. Jag tycker ändå att undervisningen i modersmål är resultatgivande och bra och t.ex. läsprojekt har engagerat många elever och det är fantastiskt.”                                                                                                                                                                                      Jocke Edman 9b

Jocke Edman

 

 

 

Exempel på citat:

John Stephens; Rubinernas bok: ”Varje dag bestämmer vi själva vilka vi är, genom det vi väljer att göra.”

Kristin Cashore; De Utvalda: ”Jag är ingens spion, utom min egen.”

Maria Turtschaninoff: Maresi… :”Att läsa har alltid hjälpt mig att förstå världen bättre.”

Melvin Burgess: Vild och vacker: ”Jag tror världen är full av underbara saker, mystiska saker som ingen människa nånsin kan förstå.”

Cecily von Ziegesar; Gossip girl : ”Hela världen är en scen.”

Veronica Roth; Insurgent: ”Det är egoistiskt att vara nyfiken.”

Jonas Jonasson; Analfabeten som kunde räkna: ”Nu är det väl ändå hög tid jag lär dig läsa.”

Jonas Jonasson; Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann: ”Ålder är bara en siffra.”

Jo Nesbo; Fladdermusmannen; ”Allt man har lagt bakom sig sätter sina spår.”

Laura Trenter: Hjälp! Rånare! : ”Jag tror inte att det är särskilt många som blir riktiga hjältar om de inte har haft det riktigt svårt någon gång.”

Anne Cassidy; Tid att dö: ”Var försiktig med vad du önskar dig.”

Thomas Buregenthal; Pojken som överlevde förintelsen: ”Vi åt det bröd vi hade kvar och slickade i oss en handfull snö. Det var vår frukost.”

Jan Guillou; Ondskan: ”Man måste använda andra metoder än våld om man ska slåss mot djävulskapet.”

David Lagercrantz; Jag är Zlatan Ibrahimovic: ”Det finns bara en Zlatan.”

Maria Turtschaninoff; Maresi… : ”Jag vill växa upp och se vad världen har att erbjuda mig och vad jag har att ge världen.”

Jay Asher; Tretton skäl varför: ”Sanningen är det som du inte kommer att glömma.”

Peter Barlach; Dubbelfel: ”Men tiden går och livet hittar nya vägar.”

Liza Marklund; Lyckliga Gatan: ”Kanske fanns hon ännu kvar i vinden, men hennes ord var borta.”

John Green; Förr eller senare exploderar jag: ”Någras evigheter är längre än andras evigheter.”

Martin Jern; Så värt: ”Jag vill leva ett liv värt att dö för.”

Elin Nilsson; Flyt som en fjäril, stick som ett bi: ”Lycka till med livet, det lär du behöva.”

Serien av utplockade citat är lång och talande men många representativa är ändå bortlämnade. All denna visdom hittar man i böcker – och mycket till!

Serien av citat avlutas med ett sista, som i detta sammanhang beskriver kärnan i hela projektet:

Martin Jern; Så värt: ”Tjejer är som böcker för killar; gillar de inte utsidan tar dom inte reda på insidan.”

 

Olika gruppers namn:

IMG_1750IMG_1749IMG_1770IMG_1769IMG_1748

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bland alla inlämnade citat utlottades biobiljetter! 

 

KeN