Blogi

Koko talon temppurata

Lapsen oikeuksien päivänä lapset saivat äänestää haluamaansa liikuntamuotoa. Temppurata voitti äänestyksen ja toteutimme projektin koko talon yhteisenä toimintana, jossa lapset saivat vapaasti liikkua pisteestä toiseen. Ohjelmassa oli mm. tunneleita, kiipelyä, limboa, zumbaa, kuperkeikkoja, voltteja, hyppelyä. Lisäksi käytävällä oli erilaisia pysähdyspisteitä, joissa oli jokaisessa erilainen toiminta.

 

Kiurujen huovutusprojekti

”Pupulan perheen lapset eivät tienneet, että pensaan takana oli ollut toinenkin otus tarkkailemassa heidän leikkejään. Se olisi tahtonut tulla mukaan lasten leikkiin, mutta oli niin ujo ettei uskaltanut tulla piilostaan. Kukahan siellä mahtoikaan piileskellä?”

Lapset kuuntelivat tarinan, ja alkoivat piirtämään paperille otusta joka heidän mielestään piileskeli pensaan takana. Sen jälkeen he muovailivat otuksen muovailuvahasta. Muovailun valmistuttua kaivoimme huovutusvillat ja -neulat esille ja lapset huovuttivat oman otuksensa. Valmiit työt olivat esillä Kiurujen joulujuhlassa vanhemmille ja muille talon ryhmille.

Tänä vuonna lapsen oikeuksien viikon teemana oli osallisuus. Mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa on osa varhaiskasvatuksen arvoperustaa ja oppimiskäsitystä. Osallisuuden avulla lapselle selkeytyy paremmin ymmärrys muun muassa yhteisöllisyydestä, vastuusta ja oikeuksista sekä valintojen seurauksista.

Lapsen oikeuksien päivän innoittamana järjestimme Piinokankadulla ja Seikonkadulla omat äänestykset mieluisimmasta liikuntamuodosta. Lapset saivat äänestää missä muodossa toivoisivat enemmän liikkumista. Ehdokkaina olivat sisäliikunta, ulkoliikunta ja retket. Esimerkki-kuvat olivat apuna äänestyksessä.

Molemmissa taloissa äänestykset toteutettiin omalla tavallaan. Lapset pääsivät osallistumaan muun muassa äänestyspaikan pystyttämiseen, äänestyslipukkeiden tekoon sekä apukuvien valintaan. Ensimmäisen äänestyksen jälkeen järjestettiin toinen kierros, jota edelsi parlamentti. Parlamenttiin saapui jokaisesta ryhmästä kaksi lasta edustamaan ryhmäänsä ja siellä käytiin läpi, mitkä lajit tai liikuntamuodot otamme mukaan toiseen äänestykseen.

Ensimmäisen koko talon äänestyksen voitti sisäliikunta. Parlamentissa keskustelimme sisäliikunnasta ja siihen kuuluvista osa-alueista lasten kanssa ja tarkensimme, mitä he haluavat sisäliikunnassa tehdä. Keskustelussa nousi esille esimerkiksi sähly, tanssi, leikkivarjo ja temppurata. Molemmissa taloissa temppurata lopulta voitti parlamentin äänestyksen. Tämän johdosta tulemme jatkossa panostamaan temppuratoihin sisäliikunnassa enemmän. Suunnitteilla on myös koko talon temppuratatempaus!

 

Koko Turku lukee

Lokakuu oli Turussa lukukuukausi, jolloin kaikkia turkulaisia kannustettiin lukemaan ja vinkkaamaan lukemastaan muille. Etenkin lapsille lukeminen oli pääosassa. Lapselle ääneen lukemisen hyötyjä on monia; sanavarasto moninkertaistuu, oppiminen mahdollistuu paremmin, lapsesta kasvaa itsevarmempi, lukeminen pidentää yöunia, keskustelutaidot paranevat ja lapsi, jolle luetaan, lukee myös aikuisena varmemmin (www.luelapselle.fi). Varhaiskasvatusyksikkömme osallistui, kaupungin muiden päiväkotien lailla, myös kampanjaan, kukin ryhmä omalla tavallaan. Joissain ryhmissä lisättiin lukunurkkauksia ja kirjoja ryhmätiloihin, laitettiin kirjoja enemmän esille, jotta ne olisivat enemmän lasten ulottuvilla, pyydettiin perheitä osallistumaan mahdollisuuksien mukaan lukemiseen lapsille niin kotona, kuin päiväkodissakin ja muun muassa luettiin lasten kotoa tuomia kirjoja.

Sadonkorjuu -viikko

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Viikolla 39 (24.9-28.9) vietimme sadonkorjuu -viikkoa. Sadonkorjuulla tarkoitetaan viljelykasvien sadon ottamista talteen. Perheet pääsivät osallistumaan tuomalla erilaisia vihanneksia ja kasviksia päiväkodille. Ryhmissä haistelimme, maistelimme, vertailimme, leikkelimme ja muun muassa taiteilimme eri tavoin vihanneksia ja kasviksia.

Kesän puuhia Piinokassa

Kesäkuun alusta Seikonkadun lapset siirtyivät Piinokankadulle. Kesän toiminnassa teemana on kesäinen luonto ja ryhmät ovat toteuttaneet teemaa kukin omalla tavallaan.

Lapset ovat tutkineet ötököitä luuppien kanssa ja etsineet metsästä erilaisia asioita.

Päiväkodin pienimmät askartelivat koivumetsän.

Metsästä tuoduista materiaaleista rakennettiin metsä päiväkodin pihaan.

 

Pääsiäinen

Pääsiäiseen valmistauduimme kasvattamalla ryhmissä pääsiäisruohoja ja askartelemalla virpomisvitsoja ja/tai pääsiäiskoristeita.

Kiirastorstaina Seikonkadun seutuvilla lenteli noita, joka toi molempien talojen lapsille karkkeja.

 

Vaihtoviikko Piinokassa viikolla 10 ja Seikossa viikolla 11

Piinokankadulla vietimme vaihtoviikkoa maaliskuun 5.-9. päivänä. Lapset saivat esittää toiveita, mihin viikon ohjelmista he haluaisivat osallistua.

Tarjolla oli mm. päivittäin vaihtuva elokuva, vesi- ja hiekkaleikkejä, pelejä, laululeikkejä, ulkoleikkejä ja draamaa.

Seikonkadulla vaihtoviikkoa vietettiin seuraavalla viikolla 14.-16.3. Ohjelmassa oli mm. tuntoaistirata, laululeikkejä, majaleikkiä ja vesileikkiä.