Tänä vuonna lapsen oikeuksien viikon teemana oli osallisuus. Mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa on osa varhaiskasvatuksen arvoperustaa ja oppimiskäsitystä. Osallisuuden avulla lapselle selkeytyy paremmin ymmärrys muun muassa yhteisöllisyydestä, vastuusta ja oikeuksista sekä valintojen seurauksista.

Lapsen oikeuksien päivän innoittamana järjestimme Piinokankadulla ja Seikonkadulla omat äänestykset mieluisimmasta liikuntamuodosta. Lapset saivat äänestää missä muodossa toivoisivat enemmän liikkumista. Ehdokkaina olivat sisäliikunta, ulkoliikunta ja retket. Esimerkki-kuvat olivat apuna äänestyksessä.

Molemmissa taloissa äänestykset toteutettiin omalla tavallaan. Lapset pääsivät osallistumaan muun muassa äänestyspaikan pystyttämiseen, äänestyslipukkeiden tekoon sekä apukuvien valintaan. Ensimmäisen äänestyksen jälkeen järjestettiin toinen kierros, jota edelsi parlamentti. Parlamenttiin saapui jokaisesta ryhmästä kaksi lasta edustamaan ryhmäänsä ja siellä käytiin läpi, mitkä lajit tai liikuntamuodot otamme mukaan toiseen äänestykseen.

Ensimmäisen koko talon äänestyksen voitti sisäliikunta. Parlamentissa keskustelimme sisäliikunnasta ja siihen kuuluvista osa-alueista lasten kanssa ja tarkensimme, mitä he haluavat sisäliikunnassa tehdä. Keskustelussa nousi esille esimerkiksi sähly, tanssi, leikkivarjo ja temppurata. Molemmissa taloissa temppurata lopulta voitti parlamentin äänestyksen. Tämän johdosta tulemme jatkossa panostamaan temppuratoihin sisäliikunnassa enemmän. Suunnitteilla on myös koko talon temppuratatempaus!