Kasvatustieteen pro gradu -tutkielmani Jyväskylän Yliopistoon julkaistiin huhtikuussa 2023.  Aineistona tutkimuksessa oli Opva haltuun- Framåt med SSS- hankkeessa toteutettu kysely, johon vastasi määräaikaan mennessä 81 ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Tulokset tiivistän kolmeen teemaan, joita ovat yksilöllisyys, yhteistyö ja yhteisöllisyys.

Yksilöllisyys OPVAssa tarkoittaa jokaisen opiskelijan tarpeiden ja toiveiden huomioimista osana ammatillista koulutusta. Se on aitoa opiskelijalähtöisyyttä, jossa opiskelijan tuntemus korostuu. Mikä onkaan hänen taitotasonsa, tapansa oppia ja edetä? Mikä häntä motivoi ja miten häntä tukea? OPVAn osuvuus eli kohderyhmän valinta, oikea-aikaisuus ja suunnitelmallisuus ovat onnistumisen edellytyksiä.

Yhteistyö OPVAssa on moniammatillista ja monialaista työtä, jota tehdään oppilaitoksen sisäisen verkoston kanssa moniammatillisesti sekä ulkoisten verkostojen kanssa monialaisesti. Opiskelijoiden haasteet elämänhallinnan, kotoutumisen tai vaikkapa oppimisvaikeuksien osalta eivät ole useinkaan yhden ammattilaisen ratkaistavissa, vaan siihen tarvitaan yhteistyötä ja sen ymmärtämistä, että olemme yhdessä opiskelijan asialla, tukemassa häntä opintopolullaan. On hyvä myös muistaa, etteivät opinnot ole irrallinen osa muusta elämästä, vaan opiskelijan kokonaisvaltainen tuki edistää parhaimmillaan niin perustaitojen kehittymistä kuin edesauttaa myös opinnoissa etenemistä. Perustaitoja (digi-, kieli- ja työelämävalmiuksia, matemaattisia taitoja ja elämänhallintaa) tarvitaan opintojen lisäksi arjessa ylipäänsä.

Verkostoissa on voimaa!

OPVA-toiminnan vaikuttavuus syntyy yhteisöllisyydestä: olemme kaikki saman palapelin osasia, osa kokonaisuutta. Mielestäni OPVA on ammatillisen koulutuksen puuttunut palanen, jota OPVA haltuun-Framåt med SSS-hankkeen myötä sovitetaan osaksi kokonaisuutta. Kehitystyötäkin tehdään yksin, yhdessä ja hyvässä yhteistyössä – voima on verkostoissa!

Jos kiinnostuit; pro gradu löytyy alla olevasta linkistä:
JYX – ”Yksilöllistä ohjausta ja yhteisöllistä toimintaa” : opiskeluvalmiuksia tukevat (OPVA)- opinnot ammatillisessa koulutuksessa (jyu.fi)

Kehittämisterveisin,
Minna Savolainen
OPVA-opettaja Riveriasta

BLOGITEKSTI: ”Yksilöllistä ohjausta ja yhteisöllistä toimintaa” – Opiskeluvalmiuksia tukevat (OPVA)- opinnot ammatillisessa koulutuksessa

Vastaa