OPVA-opintojen sisältö ja toimintatavat oppilaitoksissa ovat monipuolistuneet, tarjonta on lisääntynyt sekä oppilaitosten resurssit opintojen toteuttamiseen ovat kasvaneet vuosien 2022-2023 aikana.

OPVA haltuun – Framåt med SSS -hanke on tullut päätökseen.

Puolentoista vuoden aikana on tehty huima matka alun hitaasta käynnistymisestä OPVA-kampuksen valmistumiseen. Hankkeelle asetetut tavoitteet on saavutettu erinomaisesti. Olemme onnistuneet OPVAn parhaiden käytäntöjen levittämisessä, tuottaneet korkealaatuisia ja laajaan käyttöön soveltuvia opiskelumateriaaleja sekä toimintamalleja, ja henkilöstön osaaminen OPVA-opintojen suunnittelussa, toteuttamisessa ja kehittämisessä on kasvanut. 

OPVA-opintojen sisältö ja toimintatavat oppilaitoksissa ovat monipuolistuneet, tarjonta on lisääntynyt sekä oppilaitosten resurssit opintojen toteuttamiseen ovat kasvaneet vuosien 2022-2023 aikana. Keskeisin hankkeen tulos on toimijoiden verkostoituminen: on syntynyt uusia alueellisia ja paikallisia verkostoja. Yhteiskehittämisen myötä on jaettu osaamista ja käytännön kokemusta, opittu toisilta ja opittu myös tekemään yhdessä. 

Organisaatiotasolla tietoisuus ja ymmärrys OPVA-opinnoista on kasvanut, monialainen yhteistyö ja kielitietoinen opetus lisääntynyt, opiskelijan tuen tarpeet on tunnistettu entistä paremmin, ohjaus tehostunut ja monialainen yhteistyö lisääntynyt. Hankkeen järjestämien koulutusten aiheet ovat vastanneet kentältä tulevaan tarpeeseen. Ne on koettu hyödyllisiksi.  

Hankkeen osatoteuttajat ja koordinaatio on keväällä 2024 järjestänyt ympäri Suomea tilaisuuksia, joissa on esitelty OPVA-opintoja ja valmistumassa ollutta OPVA-kampusta.  Hankkeen yhteistyön kohteena ovat olleet mm. opiskelijoiden opintoja rahoittavat tahot, opettajankoulutuslaitokset, ministeriöt, opetushallitus ja kolmannen sektorin toimijat sekä muut ammatilliset koulutuksen järjestäjät. 

Hankehallinto kiittää kaikkien 63 organisaation kehittämistyössä mukana olleita toimijoita, jotka antaneet työpanoksensa, kommentoineet ja pilotoineet valmistuvaa materiaalia sekä mahdollistaneet hankkeen tavoitteiden ja tulosten saavuttamisen. Erityinen kiitos opiskelijoille, jotka ovat vastaamalla eri kyselyhin edistäneet OPVA-opintojen kehittämistä entistä enemmän opiskelijalähtöisemmäksi ja yksilöllisiin tarpeisiin vastaaviksi. 

 

OPVA-kampuksen löydät täältä.

 

Projektipäällikkö Marja Kannisto
projektikoordinaattori Lauri Simola
Turun kaupunki 

HANKE ON PÄÄTTYNYT: KATSAUS HANKETULOKSIIN

Vastaa