Studerandevården
Med gymnasiets studerandevård menas främjande av den studerandes fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Förebyggande av problem och snabbt ingripande i problem är viktigt. Till studerandevården hör även studerandevårdstjänster såsom psykolog- och kuratorstjänster samt skolhälsovårdstjänster. Studerandevårdens mål är att främja den studerandes lärande, hälsa och välbefinnande samt förebygga att problem uppstår. Studerandevården ordnas som gemensam studerandevård och individuell studerandevård.
Styrgrupp för studerandevården
Gruppen koordinerar gymnasiernas studerandevård i Åbo. Styrgruppen är en mångprofessionell grupp och i den kan ingå t.ex. gymnasielärare, hälsovårdaren, kuratorn, studiepsykologen, studiehandledaren, specialläraren, rektorn eller vice rektorn och direktören för gymnasieutbildningens serviceområde. Styrgruppen ansvarar för den allmänna planeringen, utvecklingen, handledningen och bedömningen.
Studerandevårdsgruppen i gymnasiet dvs. LUMO
Gymnasiets studerandevårdsgrupp ansvarar för planeringen, genomförandet, utvärderingen och utvecklingen av verksamheten för den gemensamma studerandevården. Målet är att utveckla och främja de studerandes välbefinnande, trivsel, trygghet och hälsa. Den gymnasievisa studerandevårdsgruppen leds av rektorn och till gruppen hör studiehandledaren, en utsedd lärarmedlem, hälsovårdaren, studerandemedlemmar, kuratorn och / eller psykologen och enligt möjligheter även en läkare, representanter för vårdnadshavarna samt vid behov specialläraren. Studerandevårdsgruppen samlas minst en gång per termin.
Mångprofessionell expertgrupp dvs. MAR
Gruppen samlas om en bredare expertgrupp behövs för att stöda den studerande. Behovet av att använda expertgruppens kompetens kan komma från den studerande, läraren eller en representant för studerandevården. Man kommer överens om gruppens sammansättning tillsammans med den studerande. Behandlingen av ärendet i den mångprofessionella expertgruppen baserar sig på den studerandes eller hens vårdnadshavares skriftliga samtycke.
Sekretess och tystnadsplikt
Yrkesutbildade personer som deltar i undervisning och elevhälsotjänster, får inte till utomstående lämna ut sekretessbelagda uppgifter om en enskild studerande som ingår i handlingar eller som han eller hon i övrigt fått kännedom om och som gäller individuellt inriktad elevvård, om det inte finns ett specifikt skriftligt samtycke av den berörda personen eller en bestämmelse i lag som berättigar att uppgifterna lämnas ut. (Lag om elev- och studerandevård 1287/2013, 22 § Hemlighållande av uppgifter i elevhälsoregistret.) Informationsanskaffning som gäller en studerande under 18 år från t.ex. den föregående skolan, görs huvudsakligen genom vårdnadshavarens samtycke. En studerande som är över 18 år kan ge självständigt ge sitt samtycke till informationsanskaffningen och informationsöverföringen.