Studier utomlands

Fördelar med att studera utomlands är bland annat att dina språkkunskaper utvecklas, du bekantar dig med en ny kultur, internationaliseras och blir självständigare.

Ansökningstider, ansökningsförfaranden och antagningssätt varierar vid utländska högskolor; det finns skillnader mellan olika länder, branscher och universitet.

Reservera alltså tillräckligt med tid för att ta reda på om ansökningsmålen och själva ansökningsprocessen. I de flesta länder är studierna förknippade med kostnader, särskilt i engelskspråkiga länder är terminsavgifterna höga . Förbered dig också på olika saker som ska ordnas vid flytt till ett annat land, bland annat behövs det ofta studievisum utanför EU. Du kan avlägga studier utomlands med målet att avlägga hela examen, eller som så kallad utbytesstuderande, dvs. du avlägger en del av dina studier någon annanstans än vid en finländsk högskola. Erkännande av en examen som är avlagd utomlands i Finland kräver myndighetsbeslut och eventuellt tilläggsstudier inom vissa utbildningsområden.