Öppna yrkeshögskolan

Öppna YH passar dig, som till exempel vill få mer av det kunnande du behöver i arbetslivet, planerar att söka dig till yrkeshögskolestudier eller högre yrkeshögskolestudier, eller vill utveckla din allmänbildning gällande ämnen som intresserar dig.

Vid öppna yrkeshögskolan kan du också avlägga så kallade ledstudier. Med studier avlagda via en studieled kan du ansöka om att bli examensstuderande i en separat ansökan. Om du blir examensstuderande, räknas ledstudierna till godo som en del av examensstudierna.

Observera att avläggande av ledstudier ändå inte automatiskt garanterar att du blir antagen som examensstuderande i den separata ansökan. Ledstudierna är avgiftsbelagda. Avgifterna är i genomsnitt några hundra euro, men kan variera mellan olika läroanstalter. Det lönar sig alltså också att separat kontrollera vad studierna kostar.

Det är inte möjligt att få studiestöd från FPA för studier vid öppna yrkeshögskolan, men det går att söka finansiering från bland annat Utbildningsfonden eller arbets- och näringstjänsterna.

Studier vid öppna yrkeshögskolan påverkar inte kvoten för förstagångssökande i den gemensamma ansökan.