Tutustuimme alan opiskelijan kanssa revontuliin. ”Oon nähnyt mökillä sinisen ja vihreän.” Muistatko, miten revontulet syntyvät? Vastaus: ”Auringossa tuulee. Aurinkotuuli eli pienet hiukkaset lähtevät auringosta ja vaeltavat maapallolle. Hiukkaset osuvat ilmakehään (Missä ilmakehä on ja mikä on sen tehtävä?). Ilmakehässä hiukkaset syttyvät palamaan ja näemme sen eri väreinä.” Tämä herättikin Karhuissa kysymyksen: ”Miten aurinko pystyy tekemään sinisiä ja erivärisiä revontulia?” Vastaus: ”Revontulet saavat värinsä sen mukaan, miten syvälle ne pääsevät maapallolle. Vihreät revontulet ovat kaikkein yleisimpiä. Punaisia revontulia näemme harvemmin ja sinisiä hyvin harvoin.”
Tämä kiehtova aihe herätti pohdintoja avaruuteen liittyen ja siitä innostuneena jatkamme avaruusteemaa koulun kanssa tehtävänä yhteistyönä pajatyöskentelynä.
”Voiks kertoo mustasta aukosta?”
”Mitä sä opiskelet?”
”Missä tähdet on kun on revontulia?”
Valmistimme itse revontulia. Tarvitsimme muutaman tipan väritöntä kynsilakkaa, mustaa kartonkia ja vesiastian.
Upota paperi toisesta päädystä veteen ja nosta se toisesta päädystä pois. Jos lakka ei tarttunut pintaan kiinni, tee upotus uudelleen. Karhut miettivät, miksi kynsilakka ei liuennut veteen vaan jäi sen pinnalle. Kekustelimme aineista, jotka eivät liukene veteen ja Karhut tiesivät, että sellaisia aineita ovat esimerkiksi ”ruokaöljy, bensa, tiskiaine ja rasva”.
Sillä välin, kun työt hieman kuivuivat, tutkimme, millaisista pinnoista valo taittuu revontulten värisinä (esim. CD-levy ja simpukan kuori). ”Kun valo osuu esineen pintaan, se taittuu eri väreinä.”
Töiden hieman kuivuttua koristelimme niitä vielä erivärisillä glittereillä. (Huom! Kimalteet tarttuvat lakan pintaan ohuena kerroksena ilman liimaa.)
Tämä on oiva esimerkki siitä, miten voimme yhdistää tiedettä (kemiallisen kokeen ja faktatietoa) ja taidetta. Tiedätkö, mitä tarkoittaa fakta?
Tieteellisistä kysymyksistä voi myös laulaa. Harjoittelimme ”Tiedän mä sen” -laulun Siinan Taikaradio -laulukirjasta.
Jaamme koteihin lomakkeet, joihin voitte yhdessä miettiä tutkimusaiheita. Eteisestämme löytyy lista elintarvikkeista, joita voitte halutessanne tuoda kokeita varten.