Keskustelua ja pohdintaa älylaitteista

Luonnontietä käsittelevä projektimme lähestyy loppuaan. Tällä kertaa projektilla ei ole varsinaista loppuhuipennusta, mutta vietimme perheiden kanssa yhteisen tonttujen tiedepajan joulun aikaan. Projektin loppupuolella käsittelimme lasten kanssa vielä tabletin, puhelimen ja tietokoneen käyttöön liittyviä asioita.

Taulun oikeaan yläkulmaan keräsimme tilaston, jonka mukaan yhdeksästätoista vastaajasta yhdeksällä on oma puhelin, 13 pelaa kotona puhelimella, 13 pelaa kotona tabletilla, kahdeksan pelaa kotona tietokoneella ja 18 katsoo laitteilla ohjelmia ja videoita.

Karhut kertovat, että tablettia he käyttävät pelaamiseen sekä ohjelmien ja videoiden katsomiseen. Tietokoneella katsotaan videoita ja tulostetaan värityskuvia. Puhelimella Karhut pelaavat, katsovat jotain, tekevät jotain, soittavat ja viestittelevät.

Karhut pohtivat, miten pitkään he voivat käyttää älylaitteita: vapaapäivinä eniten, lähtöaika vaikuttaa, riippuu päivästä, kuinka paljon vaan ja joskus on rajoitus. Lisäksi Karhut perustelivat, miksi aina ei voi pelata: ei ole hyväksi kun pelaa liikaa, jos pelaa paljon illalla ei mee silmät kiinni koska on sininen ruutu, jos katsoo vain pädiä ei tahdo leikkiä, niska voi kipeytyä, kuluu rahaa jos aina ostaa pelejä, jos kattoo liikaa telkkaria tulee telkkarisairaus, silmiin alkaa sattua ja jos kattoo kauan videoita ei suostu menee syömään vaiks pyydetään.

Keskustelimme myös elokuvien ja pelien ikärajoista ja niiden merkityksestä.