Messujen näkyvämmän tekoäly teeman lisäksi nähtävillä paljon laitevalmistajien laitteita läppäreistä älytauluihin. Tämän lisäksi paikalla oli runsaasti STEAM aiheista elektroniikkaa rakentelun ja koodaamisen oppimiseen. Esittelyssä oli perinteiset Legot, VEXit, micro:bit laitteet ja näiden uusimmat kehitysversiot. Näiden lisäksi tai oikeastaan näiden rinnalle tai lisäksi oli ilmestynyt kymmenittäin yrityksiä, jotka tarjosivat mitä kummallisimpia lisälaitteita, näille perinteisille järjestelmille. Erilaisia antureita, moottoreita, ledejä, näyttöjä, yms. voitiin liittää helposti jo olemassa oleviin pienkoneisiin kuten micro:bittiin tai Arduinoon. Lisälaitteet olivat usein valmiiksi koteloituja tai ainakin omalla piirikortillaan ja niiden yhdistämiseen laitteeseen oli käytetty valmiita kaapeleita, jolloin kytkentä helpottuu suuresti.

Näiden erillisten lisälaitteiden lisäksi mielenkiintoinen lähestymistapa oli esimerkiksi Pico Bricksin kehitys lauta, missä lisälaitteet ovat kiinni yhdessä piirilevyssä, mutta halutessaan ne voidaan irrottaa erikseen, jos laitteet liitetään osaksi projektin rakentelua.

Tämä tuo paljon lisää mahdollisuuksia esimerkiksi micro:bitillä harjoitteluun, koska piirikortissa on valmiina runsaasti lisää ominaisuuksia, toisaalta jos halutaan rakentaa projektin ympärille jotain konkreettista, kortista eri osasten irrottaminen hoituu helposti.

Yksi iso haaste elektroniikan harjoittelussa on aina kytkentöjen tekeminen. Hauenleukakaapelien spagetin tai kytkentälevyssä reittien selvittäminen vie runsaasti aikaa, jos rakennettavassa projektissa pitää tehdä hiemankaan isompaa kytkentäpiiriä. Tähän virtapiirin luomiseen ja laitteiden kytkemiseen löytyi mielenkiintoinen ratkaisu. SAM LABS esitteli elektronisia komponentteja joiden kytkemiseen ei käytetä johtimia, vaan ne kytkeytyvät toisiinsa bluetooth yhteyden avulla. Itse virtapiiri ja “kytkennät” tehtiin SAM LABS studio sovelluksessa ja tämän jälkeen fyysiset komponentit tottelivat virtuaalisesti tehtyä kytkentää. Sovelluksessa valitaan halutut fyysiset komponentit, yhdistetään ne sovellukseen ja sen jälkeen kytketään ne piiriksi. Valittavana on myös virtuaalisia komponentteja, jotka ovat vain sovelluksessa, mutta toimivat siten kuin olisivat oikeita.

Mikä parasta opiskelija voi tehdä ohjelmalla kytkennät valmiiksi ja testata niitä virtuaalisesti sovelluksessa ilman fyysisiä komponentteja. Näin voidaan projektia jatkaa kotona ja sitten koulussa liitetään fyysiset laitteet ohjelmaan jolloin nähdään oikeassa maailmassa miten piiri toimii. Toiminta näkyy aina molemmissa sekä ohjelmassa että fyysisissä komponenteissa. Tämä tarkoittaa sitä että jos vaikka kytkin sytyttää lampun niin molemmissa sekä ohjelmassa että oikeassa maailmassa lamppu syttyy kytkintä painettaessa.

Lisäksi nämäkin voi kytkeä muihin olemassa oleviin järjestelmiin, vaikka micro:bitteihin.

Petri & Juho

STEAM näkyi vahvasti BETT-messuilla
Turku