Kirjastohaaste-kierros

Kirjastohaaste-kierros Turun pääkirjastossa

Kirjastohaaste on toisen asteen opiskelijaryhmille suunnattu toiminnallinen kirjastokierros Turun kaupunginkirjastossa. Kierroksen aikana opiskelijat tutustuvat opettajansa valvonnassa 3-5 hengen ryhmissä omatoimisesti kirjastoon ja sen osastoihin. Kierroksen tavoitteena on antaa myönteinen ja mielekäs kokemus kirjastosta. Kierroksen arvioitu kesto on 60-75 min.

Tehtävien avulla opiskelijat tutustuvat kirjaston osastoihin ja palveluihin, harjoittelevat kirjastotaitoja kuten tiedonhakua, sekä ryhmäytymistä. Osallistujat saavat kartan reitteineen, jonka avulla he navigoivat tehtävärastilta toiselle. Jokainen ryhmä saa myös tehtäväpaperin,
josta löytyvät tarkemmat ohjeet
ja sen kääntöpuolella on yhteen rastiin liittyvä sanaristikkotehtävä sekä bonustehtävä.  Tehtävien suorittamista varten opiskelijat tarvitsevat oman puhelimen, jonka avulla voi lukea QR-koodeja.

Kierros sopii opiskelijoille, jotka pystyvät toimimaan omatoimisesti pienryhmissä. Tehtävien materiaalit on laadittu suomen kielellä. Ne eivät ole selkokielisiä.

Kirjastohaasteen varaaminen

Täältä löytyy aloitusvideo. Suosittelemme, että katsotte sen etukäteen luokan kanssa. Näin kierroksen aloittaminen kirjastossa sujuu vaivattomammin:

Kierroksen kulku

Opettaja varaa kierroksen Varaamo-palvelun kautta. Opiskelijat saapuvat sovittuna aikana opettajan johdolla Turun pääkirjaston tieto-osastolle. Opettaja hakee infopisteen henkilökunnalta kartat ja tehtäväpaperit. Opettaja jakaa opiskelijat enintään kuuteen ryhmään (kartasta on tehty kuusi eri reittiä). Opiskelijat kiertävät itsenäisesti kirjaston osastoja kartan reitin mukaan, etsivät kartan avulla kirjastotilaan piilotettuja QR-koodeja, joiden takaa löytyy tehtäviä. Jokaisesta tehtävästä ryhmä saa kirjaimen tai kirjaimet, jotka he kirjaavat tehtäväpaperiin. Lopuksi kerätyistä kirjaimista muodostetaan sana kartasta löytyvän videovihjeen perusteella. Sanan ja videon vihjeiden avulla he etsivät paikan, missä viimeinen rasti sijaitsee. Rastilla on lukittu laatikko, jonka koodi löytyy tehtäväpaperista. Laatikosta löytyy pieni palkinto.

Lopuksi opettaja kerää opiskelijoilta kartat, jotka palautetaan tieto-osaston neuvontaan ennen kuin Varaamosta varattu aika loppuu. Opiskelijat palauttavat opettajalleen tehtäväpaperit.

Palaute

Otamme mielellään vastaan palautetta tämän linkin kautta:

Kirjastohaasteen palaute (office.com)