Haluatko kehittää esimiestaitojasi?

ESIMIESTAITOJEN PARANTAMINEN

Kaipaako yhtiösi enemmän evoluutiota vai revoluutiota? Haluatko ja tarvitsetko muutoksen, joka tapahtuu vähitellen, askeleittain niin, että voit ohjata sitä turvallisesti ja ennakoida, mitä odottaa kulman takana, vai tarvitsetko nopean ja voimakkaan muutoksen tapoihin ja käyttäytymiseen?

Evoluutio tapahtuu hitaasti, kun taas revoluutio voi tapahtua nopeasti ja äkkiä, niin että seuraukset ovat huomattavat. Evoluutio ja revoluutio ovat kaksi erilaista haastetta, jotka edellyttävät erilaisia taitoja ja käyttäytymistä johtajilta ja heidän tiimeiltään.

Melko usein olen nähnyt tilanteita, joissa yritys haluaa saada aikaan revoluution, merkittävän muutoksen, mutta yrittää hallita sitä työkaluilla ja ihmisillä, jotka soveltuvat paremmin pieniin säätöihin. Näin odotukset eivät toteudu toteutustahdin ja laajuuden osalta. Pienet liikkeet ja hiljainen ääni eivät kantaudu riittävän laajalle.

Muutos

Markkinat edellyttävät muutosta – ja muutos edellyttää johtajuutta, ei manageerausta.

Usein meiltä ei puutu tietoa siitä, mitä tulisi tehdä, vaan A) tarina siitä, miksi tulisi toimia B) johtaja, joka inspiroi heimoa ja C) jotakin tehtävää. Vanha tehtävälista johtajille nykytilan haastamiseksi on: motivoi, yhdistä, varmista vipuvoima ja innosta.

Ihmiset ovat tulleet paremmiksi seurailijoiksi ja heikommiksi johtajina. Muutos kestää uskon voimalla. Siksi tarvitset taitoja, joilla ”pidät veden kiehuvana”.

Muutoksella on johtaja, etulinjan seuraajat ja näiden perässä heimo. Heimo tarvitsee johtajaa yhtä paljon kuin johtaja heimoa. Ilman johtajaa ei ole seuraajia ja ilman seuraajia ei ole johtajaa. Heimo ilman johtajaa on vain joukko.

Esimieheksi ei synnytä, vaan siihen kasvetaan. Uusi aika, uusi sukupolvi ja uudet osaamiset edellyttävät uusia johtamistaitoja, jossa työn merkityksellisyys, itsetuntemus ja yhteistyötaidot korostuvat.

Itsensä johtaminen on avain vaikuttavaan esimiestyöhön. Johtajan tärkein tehtävä onkin luoda toimintaympäristö, jossa jokainen haluaa tehdä parhaansa.

Arvostetuksi ja kuulluksi tuleminen on ihmisille tärkeää.

Minkä tunteen välität ihmisille?

Kohtaamisten johtaminen on kaikkien vastuulla, olit sitten esimiesasemassa tai et. Olemme kaikki 100 % vastuussa omasta käytöksestämme ja siitä, mitä tuot huoneeseen, kun saavut paikalle. Muut eivät näe hyvää tarkoittavia ajatuksiasi, vaan sanat ja teot, jotka viestit arjessa. Johtamisen pelipaikkoja ovat kaikki kanssakäymiset – puhelut, käytäväkeskustelut, sähköpostit ja palaverit. Kaikki ne hetket, jolloin ihmiset ovat vuorovaikutuksissa keskenään, vaikuttavat yhteisen suunnan toteutumiseen. Etäjohtamisen ei tarvitse olla etäistä, vaan kyse on viestin sisällöstä ja tyylistä.

Usein johtajat ovat aika harhaisia oman käyttäytymisensä seurauksista. Saatan kuvitella käyttäytyväni innostavasti, mutta todellisuudessa vien kaiken energian tilasta. Tai luulla olevani hyvin läsnä, vaikka samalla ihmiset turhautuvat selatessani palaverissa älykelloani.

Siksi onkin tärkeää analysoida, minkä jäljen jätät ympärillesi. Mitä muut sinusta sanovat, kun lähdet huoneesta tai mitä tuot mukanasi kohtaamisiin. Kun johtamisen käytänteet kumpuavat aidosti omasta positiivisesta ihmiskäsityksestä, niiden käytäntöön vieminen jokaiseen kohtaamiseen on helpompaa. Se, miten virittäydyt päivään, on ratkaisevaa.

Arvostetuksi tulemisen tarve

Kiire ei ole oikeutus huonoille kohtaamisille. Yksi urani parhaista esimiehistä oli aina kiireinen, mutta kohdatessamme minusta tuntui, että hän pysähtyi täysin. Oli siinä hetkessä. Ihmisille on tärkeää tuntea olevansa arvostettu. Arvostuksen tunne syntyy kuuntelusta, läsnäolosta ja vakavasti ottamisesta. Konkreettisin tapa osoittaa toiselle, että otat hänet vakavasti, on kuunnella aktiivisesti. Ihmiset, jotka kokevat olevansa arvostettuja työssään, tekevän aina vähän enemmän.

Johtaminen on kohtaamista Juri Röhr jäävuorikuva Muutostoimisto Flow

Asenne ilmenee käyttäytymisenä. Usein kuulen paheksuntaa toisen ihmisen huonosta asenteesta, vaikka tosiasiassa kyseessä on ulospäin näkyvä käyttäytyminen. Asenne muodostuu ajatuksista ja tunteista, jotka taas näkyvät muille sanoina ja käyttäytymisenä. Asenteen taustalla ovat arvot ja tarpeet. Hyvä tai huono käyttäytyminen on siis täysin tulkinnanvarainen kokemus toisen ihmisen teoista ja sanoista, jotka taas saattavat johtua monen tekijän summasta.

Asennetta ei voi johtaa, mutta käyttäytymistä kyllä. Meistä jokaisella on 100 % vastuu sanomisistamme ja käyttäytymisestämme. Jos käyttäydyt niin, etteivät toiset ihmiset halua työskennellä kanssasi, kannat itse siitä myös täyden vastuun. Ihmiset eivät näe hyvää tarkoittavia ajatuksiasi, vaan arjen puheet, eleet ja viestit.

Niinpä johtajan tärkein tehtävä on treenata, mitä ja miten viestit ympärillesi. Niitä yksittäisiä tekoja, sanoja ja eleitä, jotka kertovat ympäristöllesi arvostuksestasi ja arvomaailmastasi. Jokainen meistä haluaa jättää itsestään hyvän jäljen, mutta valitettavasti maailma on kuitenkin täynnä surkeaa johtamista. Esimiestyö on palveluammatti, jossa mahdollistat toisten onnistumisen. Se on kaksisuuntaista viestintää strategian toteuttamisen ja liiketoiminnan realiteettien ympärillä, jossa haasteita ratkotaan joka päivä.

Tutkimusten mukaan sitoutumiseen ja motivaatioon vaikuttava suurin yksittäinen tekijä on oma esimies. Eräs rehtori sanoi kerran, että vanhempien tehtävänä on varmistaa, että lapsi tulee mielellään kouluun. He huolehtivat lopusta. Esimiehen tehtävää voisi kuvailla samoin. Kun töissä on arvostettu olo, jokainen haluaa tehdä parhaansa. Näin saadaan ihmisten suurin potentiaali käyttöön, joka päivä.

lähde: https://flow.fi/

Muutostoimisto Flow