Tuotannon Työnjohtaja

TUOTANNON TYÖNJOHTAJA

Tuotannon työnjohtaja on työ, joihin sisältyy esimiesvastuuta.

Tällaisia tehtäviä voivat esimerkiksi olla työnjohtaja, kunnossapitotyönjohtaja tai -päällikkö, tuotantopäällikkö, vuoroesimies, tiimin vetäjä, työnohjaaja, projektipäällikkö, projektiryhmän tai -tiimin vetäjä, asennusvalvoja, tuotekehittäjä, laatupäällikkö, menetelmäkehittäjä tai -insinööri, tuotannonsuunnittelija jne.

Tuotannon työnjohtajan perustehtävä on varmistaa tuotannossa valmistettavien tuotteiden saatavuus ja laatutaso vastaamalla työntekijätason esimiehenä tuotantolinjan päivittäisistä toimista ja resursoinnista tuotantosuunnitelmaa noudattaen. Työnjohtaja varmistaa valmistettavien tuotteiden sujuvan läpimenon ja puuttuu työvuoron aikana syntyneisiin tuotantoon vaikuttaviin häiriöihin. Näihin asioihin vaikuttamalla pyritään turvaamaan asiakkaalle luvatut toimitusajat ja tuotannon maksimoitu teho.

Tuotannon tynjohtaja vastaa osaston toiminnan tehokkuudesta päivä- ja viikko-ohjelmien mukaan. Hän vastaa tarvittaessa tuotannon suunnittelusta ja toteutuksesta ottaen huomioon henkilöstön, raaka-aineet, resurssit, koneet ja laitteet sekä toimitusvalmiudet. Työnjohdolla on ensikäden tietoa tuotannossa tapahtuvista muutoksista, poissaoloista, häiriötilanteista ja resurssien asettamista haasteista. Työnjohtaja varmistaa resurssien ohjaamisen tuotantosuunnitelman mukaisesti, ja tarvittaessa muokkaa tuotantosuunnitelmaa vuorokohtaisesti vastaamaan todellista tilannetta. Tilauskannan eläessä toisinaan päiväkohtaisesti  saattaa nousta tarve tehdä muutoksia tuotantosuunnitelmaan hyvinkin nopeasti.

Tuotannon työnjohtaja pitää tarvittavat sidosryhmät ajan tasalla edellisen päivän tuotannon toteutumasta sekä kuluvan ja seuraavan päivän toteutuksesta. Hän ilmoittaa tuotannon muutoksista tuotannonsuunnittelijalle tai tuotepäällikölle sekä muille tietoa tarvitseville sidosryhmille. Hän on päivittäin yhteydessä tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen, teollisuusvarastoon sekä tuotantolaitoksen muihin osastoihin tuotantoa koskevissa asioissa. Tehdaspalvelun / kunnossapidon kanssa viestitään, jotta kunnossapito saa tarvittavat kunnossapitotarvetiedot ja sopii ennakkohuolloista.

Työnjohtajan vastuulla ovat myös työturvallisuudesta huolehtiminen, prosessien laadun ja tehokkuuden varmistaminen, tuotantoprosessien ohjaus ja valvonta sekä työntekijöiden työsuhdeasioiden hoitaminen. Hän vastaa myös henkilöstön- ja työolosuhteiden kehittämisestä, henkisestä hyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Uutta teknologiaa käyttöönotettaessa tuotannon esimies vastaa käyttö- ja ylläpitokoulutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä.

Tuotannon esimies voi toimia yhteistyössä myös markkinoinnin kanssa myynninohjauksessa. Hän voi toimia tiiminsä kokousten vetäjänä tai valmistelijana ja järjestää henkilökunnan kehityskeskusteluja. Tehtäviin kuuluu myös osallistuminen osaston päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitteluun.

Työtä tehdään sekä tuotantotiloissa että toimistossa. Työ on tyypillisesti päivätyötä, mutta tarvittaessa työajat joustavat.