Hoitajan palkkaaminen kotiin

Voit palkata lastenhoitajan ja saada Kelasta yksityisen hoidon tuen alle kouluikäiselle tai kotihoidon tuen alle 3-vuotiaalle. Tällöin toimit työnantajana hoitajalle.

Perhe voi palkata hoitajan yhdessä toisen tai usean perheen kanssa. Tässä ns. hoitoringissä yksi hoitaja hoitaa perheiden lapsia yleensä vuorotellen kunkin lapsen kotona. Jokainen perhe voi saada alle kouluikäisestä yksityisen hoidon tuen. Yksityisen hoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että alle kouluikäinen lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa, eikä voi olla samanaikaisesti kunnan järjestämässä varhaiskasvatuksessa. Yksityisen hoidon tukea voi saada sen vuoden heinäkuun loppuun asti, jolloin lapsi siirtyy perusopetukseen.

Tuen määrään vaikuttaa mm. hoitoaika. Lisäksi turkulaisille perheille maksetaan kuntalisää. Perheet sopivat hoitajan palkanmaksusta itse. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle. Kaikkien perheiden täytyy tehdä työsopimus hoitajan kanssa ja hoitaa kaikki lakisääteiset maksut omalta osaltaan.

Perhe työnantajana

Kun palkkaat hoitajan työsuhteeseen, sinun tulee työnantajana tehdä ennakonpidätys maksamastasi palkasta hoitajan verokortin mukaan. Lisäksi sinun pitää maksaa sosiaaliturvamaksu ja huolehtia lakisääteisistä vakuutusmaksuista, joita ovat työttömyysvakuutusmaksu, työeläkemaksu, tapaturmavakuutus ja ryhmähenkivakuutus. Huolehdi maksuista koko palkan osalta, myös Kelan maksamasta tuen osuudesta.

Kun kotitalous on työnantaja-asemassa, se on myös velvollinen järjestämään työterveyshuollon työntekijälleen (Työnantajat-osio). Lisäksi kaikkien työnantajien täytyy ilmoittaa maksetut palkat kansalliseen tulorekisteriin (vero.fi).

Yksityisen hoidon tuki

Yksityisen hoidon tukea haetaan Kelan lomakkeella WH1 ja WH2. Yksityisen hoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että alle kouluikäinen lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa kunnan järjestämän varhaiskasvatuksen (päivähoidon) sijasta. Yksityistä varhaiskasvatusta voi tuottaa yksityinen päiväkoti, ryhmäperhepäivähoitaja, perhepäivähoitaja tai hoitaja, jonka perhe palkkaa kotiinsa lapsen hoitajaksi. Tukea voi saada sen vuoden heinäkuun loppuun asti, jolloin lapsi siirtyy perusopetukseen.

Työsopimussuhteisen hoitajan kuntalisä Turussa 1.8.2024 alkaen on

      • alle 3v. lapselle 470 € /kk
      • yli 3v. lapselle 384 € /kk
      • Esikoululaiselle kuntalisä on 176 € / kk / lapsi

Yksityisen hoidon tuen hoitorahan ja kuntalisän saa kokomääräisenä yli 25h/vko varhaiskasvatuksesta. Lisätietoja Kelan verkkosivulta

Jos palkkaat hoitajan kotiin, niin WH2 lomakkeeseen tarvitaan kunnan hyväksyntä.

Kunnan hyväksyntää varten ota yhteyttä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.

      • puhelimitse: 02 262 5610, klo 9–15 ja keskiviikkoisin klo 9–12
      • chatin kautta klo 9–15 ja keskiviikkoisin klo 9-12
      • sähköpostitse: varhaiskasvatus(at)turku.fi

Palveluohjaajat tavoitat perjantaisin myös Kauppatorin Monitorista, osoitteesta Aurakatu 8, ajanvarauksella tai jonottamalla. Korona-aikana asiakkaita kuitenkin kannustetaan ottamaan yhteyttä verkon kautta ja puhelimitse.