Lapsen vanhemmilla tai muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista ja terveydenhuoltoon liittyvien asioiden hoitamisesta. Varhaiskasvatus tekee yhteistyötä terveydenhuoltoon kuuluvien palveluiden kanssa, mikäli tarve sitä edellyttää.

Varhaiskasvatusikäisten lasten ensisijainen palvelu on neuvola, josta lapsi ohjataan tarvittaessa erikoissairaanhoidon palveluiden piiriin. Lapsella voi olla jo myös sairauden, vamman tai muun tuen tarpeen vuoksi voimassaoleva asiakkuus jossakin terveydenhuollon yksikössä. Turussa varhaiskasvatuksessa oleva lapsi voi saada terveydenhuollon ammattilaisten palveluita muun muassa lastenneurologian poliklinikan, Turun yliopistollisen keskussairaalan sekä vammais- ja eri terapiapalveluiden kautta.

Huom. Lapsen ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluita koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä. Lapsen terveyteen liittyviä tietoja ei saa jakaa tahoille, jotka eivät tietoa tarvitse työssään. 

Myös lapsen varhaiskasvatuksessa saamaa tukea koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä.

Varhaiskasvatuksen järjestäjä voi pyytää terveydenhuollon edustajaa osallistumaan lapsen tuen tarpeen arviointiin. Yhteistyötä tehdään aina lapsen edun ensisijaisuuden periaatteella.

Lääkehoidon toteutus tai muu pitkäaikaissairauden hoito ovat asioita, jotka on usein huomioitava myös varhaiskasvatuksessa. Myös kuulo-, näkö- ja liikuntavammat, erilaiset neurologiset tai pitkäaikaissairaudet edellyttävät useimmiten yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja terveydenhuollon välillä.

Mikäli lapsen sairaus, vamma tai muu tuen tarve vaikuttaa lapsen varhaiskasvatuksessa järjestelyihin ja tukitoimiin tarvittavasta yhteistyöstä terveydenhuollon kanssa on tärkeää sopia jo heti lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksessa.