Neuvola on lasten ja perheiden ensisijainen palvelu, jonka asiakkaina lapset ovat jo ennen varhaiskasvatuksen aloittamista. Neuvolan asiakkuus kestää raskausajasta lapsen koulun aloittamiseen saakka. Lapsen neuvola määrittyy pääsääntöisesti perheen asuinpaikan mukaan. Kun kotona ja varhaiskasvatuksessa herää huoli lapsen kasvusta tai kehityksestä, tukea haetaan ensimmäisenä neuvolasta. Neuvolalääkäri tekee lähetteet esimerkiksi puheterapeutin tai toimintaterapeutin arvioon.

  • Neuvolaterveydenhoitaja ja lääkäri antavat terveysneuvontaa sekä tukea vanhemmuudessa ja perheen hyvinvoinnissa.
  • Neuvolapsykologi tukee vaikeissa elämäntilanteissa, vanhemmuudessa ja lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä huolenaiheissa.
  • Neuvolan perheohjaajilta saa tukea perheen jaksamiseen ja arkirutiinien löytymiseen.

Neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyön tavoitteena on asiakaslähtöinen toimintakulttuuri, joka perustuu varhaiskasvatuksen ja neuvolan väliseen vuorovaikutukseen ja tiedonkulkuun. Tieto siirtyy neuvolan ja varhaiskasvatuksen välillä lapsen huoltajien luvalla.

 

Yhteistyö lapsen kehityksen tueksi -lomake lapsen määräaikaistarkastusten tukena

Neuvolassa seurataan lasten kasvua ja kehitystä raskausajasta kouluikään saakka. Lapsen määräaikaistarkastuksissa vastaa neuvolan terveydenhoitaja ja neuvolalääkäri. Suurimman osan tarkastuksista tekee terveydenhoitaja. Neljävuotiaalle lapselle tehdään laaja terveystarkastus yhteistyössä terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa.

Määräaikaistarkastusten yhteydessä tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä välitetään neuvolaan Yhteistyö lapsen kehityksen tueksi -lomakkeella. Lomakkeesta on oma versio jokaiselle ikävuodelle.

Huom. Akuutteja huolia ja asioita, jotka edellyttävät välitöntä tuen tarpeen arviointia, ei pidä jättää odottamaan neuvolan määräaikaistarkastusta. 

Näissä tilanteissa voidaan kutsua koolle neuvolatiimi, tai jättää huoltajan luvalla soittopyyntö neuvolan terveydenhoitajalle. 

Tarvittaessa varhaiskasvatuksen edustaja on yhteydessä sosiaalihuoltoon. Lue lisää: sosiaalipalvelut

Jotta lomake ehditään käymään huoltajien kanssa läpi ennen tarkastusta, varhaiskasvatuksen henkilöstö voi lapsen syntymäpäivän lähestyessä kysellä huoltajilta, joko määräaikaistarkastuksen aika on tiedossa.

Huoltajat täyttävät lomakkeen ensin omalta osalta. Tämän jälkeen varhaiskasvatuksen henkilöstö täyttää lomakkeeseen varhaiskasvatuksen osuuden. Tarpeen mukaan lomakkeeseen avataan lasta koskevaa huolta myös sanallisesti. Ennen neuvolaa lomake käydään huoltajien kanssa läpi keskustellen.

Jos varhaiskasvatuksessa on herännyt lapsen kasvusta ja kehityksestä huoli, huoltajan luvalla voidaan olla suoraan yhteydessä neuvolaan.

Neuvolatiimi lapsen tuen tarpeen arvioinnissa

Neuvolatiimi on varhainen, matalan kynnyksen työväline monialaiseen tuen tarpeen arviointiin ja tuen aloittamiseen. Yksittäisen lapsen asia voidaan tuoda neuvolatiimin käsittelyyn, kun halutaan matalan kynnyksen monialaista arviointia asiaan, josta huoli on herännyt.

Mikäli lapsen asian käsittelyyn halutaan neuropsykiatrisen tiimin (nepsy-tiimin) asiantuntijuutta, ja on tarpeen saada asiassa myös neuvolalääkärin lausunto, viedään asia ensin neuvolatiimin käsittelyyn.

  • Neuvolatiimit toimivat Teams-sovelluksessa.
  • Lapsen asian neuvolatiimin käsittelyyn voi tuoda varhaiskasvatuksen edustaja tai neuvolan edustaja keskusteltuaan sitä ennen huoltajien kanssa.
  • Neuvolatiimiin kokoontuu lapsen huoltajien lisäksi varhaiskasvatuksen opettaja, tarvittaessa varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja alueellinen sosionomi, neuvolan terveydenhoitaja, neuvolalääkäri ja neuvolapsykologi.
  • Kun huoltajat osallistuvat neuvolatiimiin, kirjallista lupaa lapsen asian käsittelyyn neuvolatiimissä ei tarvita.
  • Mikäli huoltajat eivät osallistu neuvolatiimiin, voidaan lapsen asia käsitellä neuvolatiimissä huoltajien antamalla kirjallisella yksilöidyllä luvalla (Suostumus tietojen luovuttamiseen neuvolatyöryhmässä).
  • Neuvolatiimit kokoontuvat kaikissa neuvoloissa joka kuukauden toinen ja neljäs keskiviikko.

Neuvolakohtainen neuvolatiimi voi kokoontua myös jäsenten yhteisellä sopimuksella käsittelemään varhaiskasvatuksen ja neuvolan välistä yhteistyötä yleisesti. Tällöin ei voida käsitellä kenenkään yksittäisen lapsen asiaa.