Varhaiskasvatuslain mukaista rakenteellista tukea ovat myös laissa erikseen mainitut tukipalvelut. Tukipalvelut käsittävät varhaiskasvatuksen erityisopettajan palvelut sekä lapsen tarvitsemat tulkitsemis- ja avustamispalvelut ja apuvälineet. (Varhaiskasvatuslaki 15 c §)

Erityisopettajan tuki voi olla lapsi- ja/tai ryhmätasoisesti annettavaa opetusta tai ryhmän henkilöstölle ja/tai huoltajille suunnattua konsultaatiota. Osa-aikaisen erityisopetuksen määrä ja toteuttamistavat räätälöidään lasten tarpeiden mukaan. Erityisopetusta voidaan toteuttaa yhteisopettajuutta hyödyntäen tai yhteistyössä muun varhaiskasvatushenkilöstön kanssa. Kokoaikaista erityisopetusta lapsi voi saada alueellisissa integroiduissa ryhmissä, jossa työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettaja.

Varhaiskasvatuksen järjestäjä vastaa niistä tukitoimista ja apuvälineistä, joita lapsi tarvitsee varhaiskasvatukseen osallistumiseensa. Tällaisia tukitoimia ovat nimenomaisesti varhaiskasvatuksessa tarvittavat toiminnan käytännön järjestämiseen, liikkumiseen ja muihin fyysisiin toimintoihin liittyvät järjestelyt, kuten esimerkiksi pyörätuoliliuskat ja kaiteet.

Apuvälineet voivat liittyä myös esimerkiksi lapsen kommunikaation, näön, kuulon, liikkumiseen tai muuhun tarpeeseen. Tällaisia apuvälineitä ovat lapsen oppimisen ja kehityksen tukemiseksi tarvittavat lelut, kommunikointia ja vuorovaikutusta tukevat välineet, kuten esimerkiksi kommunikointia tukevat tietotekniset sovellukset, pelit tai äänikirjat. (Apuvälineistä tarkemmin?) Sellaiset apuvälineet, joita tavitaan kootona jokapäiväisessä arjessa kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon vastuulle (esim kuulolaite, pyörätuoli, kainalosauvat…)

Lapsella on oikeus 15 c §:ssä mainittuihin tuen palveluihin ja apuvälineisiin tuen tarpeen mukaan kaikilla tuen tasoilla. Tehostettua ja erityistä tukea saavan lapsen tukipalveluista päätetään tehostettua tai erityistä tukea koskevan päätöksen yhteydessä. Yleistä tukea saavalle lapselle hallinnollinen päätös tukipalveluista tehdään erikseen (yleisen tuen tukipalvelupäätös).