Päiväkodissa ja perhepäivähoidossa järjestettävän varhaiskasvatuksen lisäksi Turun kaupunki järjestää avointa varhaiskasvatustoimintaa. Leikkikerhot, perhekerhotoiminta, avoin päiväkoti ja ohjattu puistotoiminta ovat vaihtoehtoja päiväkodeille ja muulle kokopäiväiselle varhaiskasvatukselle, kun huoltaja on kotona, tai tarvitsee vain vähän varhaiskasvatuksen palveluja.

Varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen tukea koskevaa säännöstöä ei sovelleta avoimeen varhaiskasvatukseen. Avoimen varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille ei tehdä tukea koskevia hallintopäätöksiä. Lasten tuen tarpeet huomioidaan avoimen varhaiskasvatuksen toiminnan luonne huomioiden.  Avoimessa varhaiskasvatuksessa lapsi pääsee osaksi vertaisryhmää, oppii sosiaalisia taitoja ja tutustuu varhaiskasvatuksen toimintatapoihin ja rutiineihin.

Avoimissa päiväkodeissa ja kerhoissa toiminta suunnitellaan lasten kiinnostuksen kohteet ja valmiudet huomioiden. Leikkipuistotoiminnassa huoltajat ja ohjaajat arvioivat yhteistyössä sopivan ajan, jonka lapsi jaksaa olla leikkipaikalla. Luottamuksellinen ja avoin vuorovaikutus henkilöstön ja huoltajien välillä tukee lasten hyvinvointia.

Tuen asioissa avoimen varhaiskasvatuksen henkilöstöä konsultoivat nimetyt alueelliset varhaiskasvatuksen erityisopettajat. Mikäli näyttää siltä, että lapsella on tarve vahvempaan tukeen, mitä avoimessa varhaiskasvatuksessa voidaan antaa, asiasta keskustellaan lapsen huoltajien kanssa. Tarvittaessa lapselle voidaan suositella varhaiskasvatuksen aloittamista päiväkodissa.