Skip to content
- Sosiaalihuollon palveluiden järjestämisvastuu on hyvinvointialueella.
- Koulun ja sosiaalipalveluiden välillä tehtävässä yhteistyössä noudatetaan salassapitosäännöksiä. Sosiaalihuollon asiakkuus on salassa pidettävä tieto, jota ei automaattisesti ilmoiteta oppilaan koulutuksen järjestäjälle.
- Mikäli oppilas saa sosiaalihuollon palveluita, arvioidaan tapauskohtaisesti olisiko oppilaan edun kannalta hyödyllistä kutsua oppilaan sosiaalihuollon edustaja mukaan monialaisen asiantuntijaryhmään.
- Koulun henkilöstöllä on velvollisuus ohjata perheitä palveluiden piiriin, mikäli henkilöstö havaitsee, että oppilaan perhe tarvitsee sosiaalihuollon tukea arjessaan.
- Lapsiperhesosiaalityö: vanhemmilla on uupumista, psyykkisiä ongelmia tai masennusta,lapsella psyykkisiä ongelmia,lapsi on turvaton, lapsen asioita ei hoideta,lapsella ikäänsä nähden liian suuri vastuu perheen arjesta esimerkiksi vanhemman sairauden vuoksi, perheellä ongelmia taloudellisen tilanteen tai asumisen kanssa,perheessä pitkäaikaista työttömyyttä ja sen seuraukset näkyvät lapselle, tarvitaan tukea arkielämän sujumiseen tai muiden palvelujen tarpeen arvioimiseen, äkillinen kriisi.
- Lapsiperheiden kotipalvelu: tarvitaan konkreettista apua perheen arjen keskelle.
- Lastensuojelu (suora yhteydenotto jos asiakkuus jo voimassa): vanhemmat käyttävät paljon ja usein päihteitä, perheessä käytetään väkivaltaa, vanhemmilla vakavia mielenterveyden ongelmia, lapsi käyttää päihteitä, tekee rikoksia tai laiminlyö koulunkäymisen.
- Sosiaalipäivystys: hoitaa akuutin kiireellisen sosiaalityön sekä lastensuojeluilmoitusten, sosiaalihuoltolain mukaisten ilmoitusten ja sosiaalihuoltolain mukaisten yhteydenottojen vastaanottamisen ja päivystyksellisen puuttumisen. Tarpeen mukaan asiakkaiden jatko-ohjaaminen.