Kevättä näkyvissä

Lorutuokio ennen lounasta!

Huhhuh miten se maailman meno voikin muuttua ihan pienessä hetkessä! VIlliviikunoissakin on siis eletty osittain erilaista maaliskuuta, mutta yritämme ottaa parhaan irti vallitsevasta tilanteesta. Tärkeää on, että oudon ja poikkeavan tilanteenkin keskellä arki pysyisi mahdollisimman samana, joten Villiviikunoissakin pyörii samat tutut struktuurit, vaikkakin ulkoilu painottuu ja käsiä pestään vieläkin tarkemmin.

Vaikka Kastun päiväkodin Facebook-sivuilta löytyykin ihania ideoita yhteiseen puuhailuun kotona, niin me Villiviikunatkin halusimme koota muutamia vinkkejä toiminnastamme kotiin vietäväksi.

Maaliskuussa olemme harjoitelleet repimistä ja leikkaamista! Repiminen on
mukava tapa tutustua paperiin materiaalina ja silppuaminen on helppo tapa aloittaa saksiharjoittelut. Askartelun sivussa mietittiin yhdessä myös värejä.
Nautinnollisinta oli, kun sai itse tehdä ja harjoitella omaan tahtiin ja oman mielenkiinnon mukaisesti. Ja nämä abstraktit taideteokset ovat upeita!

Näitä harjoituksia voi helposti jatkaa kotona, vaikka leikkaamalla sanoma- tai aikakausilehtiä. Jos silppuaminen kyllästyttää lehdistä voi leikata myös erilaisia kivoja kuvia ja liimata niitä paperille.

 

 

Pääsiäinen tekee jo kovin tuloaan ja myös tuo mukanaan ihania ideoita askarteluun! Villiviikunoissa on tänä vuonna tehty pääsiäisruohoistutuksia maitotölkeistä askartelemalla. Maitotölkkien pohjaosa toimii loistavasti tähän tarkoitukseen ja se on helppo päällystää, joten vain taivas on rajana maitotölkin tuunaamisessa. Tänä vuonna päällystimme tölkinpohjan värillisellä paperilla ja koristelimme sen. Jokainen sai valita värit ja koristella istutuksen oman näköiseksi. Nyt vaan jäämme odottelemaan ja ihmettelemään ruohon kasvua!

 

Olemme ulkoileet maaliskuussa paljon ja se jatkunee kevään edetessäkin.
Sisällä olemme tasapainoilujen lisäksi hassutelleet ilmapalloilla-tätä suosittelemme kotiinkin tehtäväksi! Ilmapallot itsessään jo ilostuttavat ja innostavat liikkumaan, mutta halutessaan pallojen kaveriksi voi tehdä mailan vaikka sanomalehdestä: takaamme että nauru raikaa ja hiki tulee pintaan!

Huhtikuussa Villiviikunoissa painottuvat pöytähommat, ulkoliikunta, rentoutumistaidot ja loruttelu– ja näitä kaikkia on helppo puuhailla kotonakin! Huhtikuun aikana kaikki Villiviikunat niin kotona kuin päiväkodillakin voivat tehdä palapelejä, piirtää, taiteilla muovailuvahalla, tehdä hamahelmiä tai tappipeliä.
Myös aikaisemmin blogissa mainitut ”tikkupurkit” ja ”nappipurkit” ovat suosittuja, ja niitä voi tehdä myös kotona! Vanhaan voipurkkiin voi leikata pienen railon, josta tiputtaa nappeja sisään. Tai tyhjään
kirsikkatomaattirasiaan voi pudotella sisään leipäpussin sulkijoita tai tikkuja. Tämä on todella helppo tapa harjoituttaa hienomotorisiataitoja ja Villiviikunat voivat viettää näiden parissa pitkiäkin aikoja!

Ulkona voi mennä metsään ja vaikka kerätä oraville käpyjä, kuunnella linnunlaulua tai juosta puusta puuhun halaamassa niistä voimaa. Myös kävelyretket ovat olleet Villiviikunoissa hurjan suosittuja: ihmettelemme yhdessä ohikulkijoita, juttelemme kuulumisia ja saamme hyvää motorista harjoitusta samalla.

Olemme myös Villiviikunoissa harjoitelleet rentoutumistaitoja! Voi kuunnella rauhallista musiikkia selällään maaten ja vain hengitellä rauhassa. Tai vatsan päälle voi laittaa vaikka unilelun ja tunnustella kuinka se nousee ja laskee hengityksen mukana.

 

 

 

Heippa helmikuu

Helmikuussa on..

… vietetty varhaiskasvatusaamua

… tasapainoiltu! Motorata on ollut kovassa käytössä ja olemme myös liikkuneet eri eläinten tavoin.

… vietetty ystävänpäivääa laulamalla yhdessä Sydänkävyt-ryhmän kanssa ja askartelemalla ryhmään sydänkoristeita

.. käyty kirjastoautolla ja luettu lainattuja kirjoja

.. nautittu koko talon yhteisestä laskiaisriehasta (lisää kuvia täältä)

.. maalattu paljon! Sormiväreillä, pensseleillä, vesiväreillä..

.. maalattu myös lampaita Villviikunoiden eläinteemaan sopivasti

 

.. saatu nauttia vähän lumestakin

… käytetty mediataitoviikon kunniaksi dokumenttikameraa! Katsoimme sieltä kavereiden maalauksia ja arvasimme, mikä on kenenkin.

… harjoiteltu rentoutumista

Jumpan loppurentoutuksessa hernepussit apuna

Maaliskuussa ainakin puuhaillaan vähän pääsiäishommia, vietetään varhaiskasvatusaamua, lorutellaan, jatketaan tasapainoilua sekä harjoitellaan silppuamista ja repimistä!

 

Vuoden 2020 ensimmäinen varhaiskasvatusaamu

Tänään vietettiin Villiviikunoiden vuoden ensimmäistä varhaiskasvatusaamua! Varhaiskasvatusaamuissa on tarkoituksena, että vanhemmat pääsevät tutustumaan lapsensa ryhmän toimintaa, aikuisiin sekä toisiin lapsiin ja vanhempiin.

Tänään varhaiskasvatusaamun teemana oli ystävänpäivä. Aloitimme aamun laulamalla yhdessä ystävänpäivään liittyviä lauluja ja ”sylittelylauluja”. Laulujen jälkeen ohjelmassa oli rentoa hengailua ja  perhekuvien askartelua: niitä lapset voivat katsoa päiväkotipäivän aikana rauhoittuakseen.  Lisäksi tarjolla oli lasten leipomia kaurakeksejä ja pillimehua.

Kiitos kaikille osallistuneille mukavasta tunnelmasta! Ensi kertaan! 🙂

Tervetuloa tammikuu ja vuosi 2020

Tervetuloa viettämään kanssamme kevään toimintakautta 2020! Uusi vuosi on tuonut mukanaan uusia tuulia, kun Villiviikunat ovat saaneet uusia kavereita ryhmäänsä. Uudet tulokkaat ovat otettu lämmöllä vastaan ja tammikuu onkin ollut pyhitetty tutustumiselle. Olemme harjoitelleet ryhmän tapoja, palauttaneet lomien jälkeen mieleen päiväkotipäivän rakennetta ja laulelleet erilaisia nimilauluja.

Lumesta emme ikävä kyllä ole päässeet nauttimaan, mutta raittiista ulkoilmasta kuitenkin päivittäin. Muutaman kerran olemme intoutuneet pikku retkelle lähiympäristöön ja se on kyllä ollut Villiviikunoiden mieleen. Pukemistilanteissa olemme harjoitelleet varusteiden nimeämistä, kädentaitoja vaatteita pukiessa ja isommat jo pukemisjärjestystä: Kumpi kannattaakaan pukea ensin haalari vai kengät?

Retkellä halasimme puista voimaa
Ja ihmettelimme lintuja

Kädentaitoja olemme myös harjoitelleet muovailemalla. Muovailun avulla on ollut helppo myös  harjoitella värejä, muotoja, numeroita – mitä ikinä keksiikään! Juttelu, asioiden sanoittaminen ja kaikenlainen muu kielenkehittäminen on Villiviikunoissa osana kaikkia päivän toimintoja. Muovailun lisäksi kädentaitoja harjoiteltiin askartelemalla lumiukkoja, kun ei niitä päästä ulkona tekemään. Komeat tuotokset
koristavat nyt ryhmäämme ja pääsemme ainakin sitä kautta sitten nauttimaan talvisesta maisemasta! Kaikki pääsivät liimailemaan ja luomaan omannäköistään taidetta, ja sen lisäksi isommat harjoittelivat saksien käyttöä. Kaikki olivat kovin innoissaan ja ylpeitä töistään- ja ihan syystäkin!

Ryhmässä laulellaan edelleen päivittäin ennen lounasta. Ikisuosikkien Leijonan metsästys ja Pikku jänö nukkuu lisäksi lauluhetkillämme on lauleltu talvisia lauluja, kuten Pilvi pieni pehmoinen ja Revontulitanssi. Talvilauluista on nautittu sekä oman ryhmän kesken kuin myös kaikkien vuororyhmien yhteisillä lauluhetkillä, jotka ovat taas startanneet heti tammikuussa.

”Sitä ei voi ylittää…”
”Pikku jänö nukkuu vaik on keskipäivä..”
Soittimiakin olemme lauluhetkillä soittaneet

Jumpassa olemme pallotelleet ja kokeilleen erilaisia välineitä. Hulavanteet ovat jaksaneet naurattaa ja mopoilu ei tunnu menevän muodista koskaan. Onneksi olemmekin taas ottaneet omiin tiloihimmekin mopoja käyttöön, niin pääsemme useamminkin ajelulle!

Jo syksystä saakka eläimet ovat innostaneet Villiviikunoita: eläinlaulut, maatilaleikki, eläinten näkemiset retkillä.. Kotieläimet ovatkin nyt valikoituneet kevätkauden teemaksi, toiminnan pieneksi punaiseksi langaksi. Ryhmämme oman teeman lisäksi toiminnassamme näkyy koko talon yhteinen hyvetaito-teema pienten toimintaan sopivasti: harjoittelemme päivittäisissä tilanteissa hyviä tapoja, kaverin huomioon ottamista ja millainen on kiva kaveri sekä kehumme osaamisista & yrityksistä!

Näillä puuhilla on ollut hyvä aloittaa uutta toimintakautta! Helmikuussa Villiviikunoissa on tiedossa ainakin lukemista, tasapainoilua, varhaiskasvatusaamu ja maalaamista! 🙂

Hyvää joulua ja kiitos vuodesta 2019

Vuosi vetelee viimeisiään ja on aika tullut kurkistaa vähän, mitä kaikkea siihen on mahtunut!

Tammikuussa aloitettiin rytinällä uusissa tiloissa ja ihmeteltiin yhdessä toisiamme ja tiloja. Huonekalut ovat löytäneet vuoden aikana paikkansa meille parasta päiväkotipäivää palvellen ja tilojen mahdollisuudet ovat nyt tutut. Tärkeimpänä tavoitteena koko kevätkaudella oli luoda Villiviikunoille toimiva arki ja sitä kautta turvallinen ilmapiiri. Olemme sylitelleet, halitelleet, jutelleet ja antaneet rauhassa aikaa tutustumiselle.

Vuoden aikana on löytynyt toimivat käytänteet, jota muutetaan aina lasten tarpeiden mukaan. Villiviikunoista on tullut hirmu isoja ja taitavia tämän vuoden aikana! Villiviikunoissa siirrymme ja toimimme pienryhmissä päivittäin, torstaisin on  jumppasalipäivä ja perjantaisin laulellaan, joko oman ryhmän kesken tai toisten ryhmien kanssa yhdessä. Villiviikunat
ovatkin melkoisia laulajia ja musisoijia, kun laulamme yhdessä päivittäin ennen lounasta.

Syksyn aikana olemme harjoitelleet leikkitaitoja, tunnetaitoja, erilaisia kädentaitoja, liikkuneet, laulaneet, lorutelleet, sadutelleet… Lista on
loputon! Päiväkotipäiviin mahtuu kaikenlaista ja pienryhmätoiminta takaa keskittymisrauhan niin lapsille kuin aikuisillekin. Tärkeimpänä Villiviikunoissa on omatoimisuuden tukeminen ja onnistumisen kokemusten luominen! Kuvatuki helpottaa niin pukemista kuin käsienpesuakin. On niin tärkeää saada tehdä ihan itse tai ainakin päästä osallistumaan omaan arkeen oman kiinnostuksen mukaisesti.

Nyt joulukuussa olemme nauttineet joulusta tunnelmavalaistuksineen ja joululauluineen. Jumpassa olemme palloilleet, testanneet erilaisia välineitä ja nauttineet
tonttujumpasta.
Olemme askarrelleet Suomen liput ja tonttuja. Joulukalenterin myötä olemme päässeet laulelemaan joululauluja joka päivä: joulusukasta saa jokainen vuorollaan vetää laulukortin, jonka sitten lisäämme Villiviikunoiden joulumaisemaan.

Tutun ja turvallisen arjen lisäksi olemme vuoden aikana myös päässeet nauttimaan erilaisista tapahtumista. Keväällä innostuttiin avoimien ovien päivästä, vappuhulinoista ja toiminnallisesta kevätjuhlasta. Kesällä juhlittiin KastuRockia ja kesäpäivystyksen päätösjuhlaa, jossa esiintyi laivaston soittokunnan varusmiesbändi.  Syksyllä oli liikuntakuukauden kunniaksi koko päiväkodin yhteinen palloilutapahtuma ja Syysjuhla, jossa tarvittiin rohkeutta. Myös loka-marraskuunvaihteessa ollut nalleviikko huipentui vuororyhmien yhteiseen nallejuhlaan.
Joulukuussa vietettiin yhdessä pikkujouluja ja Tonttupolku taas vei meidät seikkailulle koko päiväkodin läpi ryhmästä ryhmään. Varhaiskasvatusaamuja ehdimme viettää kaksi ja keväällä niitä tulee lisää!

 

Majaleikkejä

Kevään toimintakaudella on tiedossa muutoksia ryhmässä, kun osa lapsista siirtyy toiseeen ryhmään ja tammikuussa saamme uusia kavereita Villiviikunoihin. Tässä kohtaa henkilökunta haluaa kiittää Villiviikuna-perheitä mukavasta
ensimmäisestä yhteisestä vuodesta ja toivottaa hyvää joulua & onnellista uutta vuotta! Katsotaan mitä uusi vuosi 2020 tuokaan meille tullessaan!

Villiviikunoiden jouluaamu

Tällä viikolla vietetiin Villiviikunoiden toista varhaiskasvatusaamua ja tällä kertaa joulujuhlatunnelmissa.  Aloitimme aamun laulaen yhdessä tuttuja joululauluja haitarin säestämänä, jonka jälkeen sai vapaasti leikkiä, seurustella & tehdä jouluisia askarteluja. Villiviikunat olivat jo etukäteen leiponeet pipareita aamuksi glögitarjoilun kaveriksi.

Kiitos kaikille osallistuneille ihanasta aamusta!
Ensi vuonna sitten taas uusia varhaiskasvatusaamuja tiedossa.

Jouluaskartelupisteen valmistelua
Joululauluja yhdessä

Kohti joulukuuta

Marraskuu on lopuillaan ja seuraavaksi on tiedossa joulukuu!
Villiviikunoissa onkin  alkanut jo joulutunnelmointi! Ryhmäämme on koristettu jouluun sopivaksi ja saamme nauttia ruokailuista tunnelmavalaistuksessa. Tiedossa on myös pikkujoulut, joita vietämme vuorohoitoryhmien yhteisellä lauluhetkellä joululauluja laulellen. Joulukuussa on tarkoituksena askarrella jouluisia askarteluja, laulaa joulukalenterimme innoittamana joululauluja ja nauttia yhdessä joulun tunnelmasta. Myös vanhemmat pääsevät osalliseksi jouluhulinoihimme tulevassa varhaiskasvatusaamussa.

Marraskuussa olemme askarrelleet isänpäivälahjan, jossa isommat Villiviikunat pääsivät vähän saksiharjoitusten makuun. Olemme jatkaneet harjoituksia lumihiutaleaskartelun ja nalleaskartelun merkeissä. Villiviikunat ovat olleet innoissaan ja kovin ylpeitä itsestään – syystäkin! Harjoituksia onkin hyvä jatkaa joulukuussa, kun innostusta riittää. Marraskuussa kädentaitoja on harjoitettu myös piirtämällä. Villiviikunat ovat innokkaita piirtäjiä ja puuhaa jaksaisi paperi toisensa jälkeen. Piirtämisestä nauttimisen ja abstraktin taiteen lisäksi olemme harjoitelleet jonkin vähän esittävämmän piirtämistä. Silmät kiinni olemme yhdessä miettineet, mitä mukavaa haluamme paperille piirtää. Suosittuja aiheita piirroksissa on ollut erilaiset eläimet ja perheenjäsenet. Olemme myös harjoitelleet piirtämisessä viivojen sisällä pysymistä.

Ei marraskuu kuitenkaan pelkkiä kädentaitoja ole ollut! Lauluja on laulettu edelleen joka päivä. Kehonosia on ollut mukavaa harjoitella erilaisten laulujen innoittamana. Olemme myös harjoitelleet rytmisoittimilla soittamista ja nauttineet siitä kovasti. Laulujen lisäksi olemme lorutelleet ja tuntuu siltä, että Villiviikunat jaksaisivat kuunnella  niitä loputtomiin! Jumpassa on innostuttu hiki päässä juoksemisesta – seinältä toiselle edes takaisin. Vauhti on kova ja kaikkia naurattaa. Lisäksi olemme kokeilleet uutena juttuna köysiä ja renkaita.

Joulukuussa pääsemme leipomaan, hikoilemaan pallojumpassa, harjoittelemaan värejä ja nauttimaan askarteluista!

Villiviikunoiden Nalleviikko

Lokakuun viimeisellä viikolla Villiviikunat viettivät Nalleviikkoa kansainvälisen Nallepäivän innoittamana. Luimme nallesatuja, lauloimme nallelauluja, askartelimme nalleaskertelun ja otimme omat nallet mukaan retkelle lähimetsään sekä jumppailemaan saliin.

Nalleviikko huipentui vuororyhmien yhteiseen Nallejuhlaan, jossa leikittiin, laulettiin sekä saatiin nauttia Kultakutri ja 3 karhua-näytelmästä!  Lisää kuvia ja tunnelmia Nalleviikosta löytää Kastun päiväkodin blogin ajankohtaista-osiosta!

Lokakuussa olemme…

… viettäneet oman kirjan kuukautta ja koostanut niistä satujunan
… lukeneet paljon
… tutustuneet kehonosiimme ja nimenneet niitä! Olemme käyttäneet apuna kirjoja ja lauluja
… ihmetelleet syksyä
…  laulaneet syyslauluja
… harjoitelleet sorminäppäryyttä erilaisilla pöytähommilla.
… pelanneet
… panostaneet leikkiin
… tehneet kukkahuoneeseen yhteisen kotileikin
… viettäneet nalleviikkoa

Marraskuussa aiomme ainakin lorutella ja piirtää sekä jatkamme kehonhahmoituksen harjoittelua!

Kukkahuoneen kotileikki
Kehonosakirjojen lukemista
Lainattiin Runotaimista parkkitalo
Autoilla voi ajaa vaikka kaveria pitkin
Villiviikunoiden oman kirjan kuukausi näytti tältä
Ikkunasta on ihmetelty muun muassa lehtipuhallinta
Lokakuun jumpparata
Kuperkeikkoja
Hamahelmitaidetta

Syyskuun kuulumiset

Retkipäivä!

Syyskuu alkaa olla takanapäin ja on taas aika pohtia, mitä Villiviikunoiden kuukauteen on mahtunut!

 

Koko päiväkodin palloilutapahtumassa

 

Syyskuu oli Turun kaupungin päiväkodeissa liikuntakuukausi! Meidän päiväkodissa Hopeahavut järjestivätkin teemakuukauden kunniaksi koko talolle yhteisen pallottelutapahtuman viereisellä urheilukentällä. Tapahtumaan sai ottaa mukaan oman pallon ja lopuksi saatiin vielä mitalit kaulaan (katso lisää ajankohtaista-osiosta).

    • Olemme syyskuun aikana käyneet viereisellä urheilukentällä ihan omankin ryhmän kesken liikkumassa ja nauttimassa erilaisesta ympäristöstä. Päiväkodin salissa taas olemme jatkaneet tutustumista erilaisiin välineisiin.
Retkellä ihmettelemässä
    Iltapäivisin unihuoneemme onkin muuttunut jumppasaliksi, jossa on päässyt mopoilemaan, palloilemaan ja tanssimaan. Villiviikunat nauttivat liikunnasta hurjasti ja aikuisten tehtäväksi jää vain antaa sille aikaa & mahdollisuuksia.
Sormiväritaiteilua

Kädentaitojen teemana on ollut sormimaalaus – mistä Villiviikunat eivät tunnu saavan tarpeekseen! Maalailla voisi loputtomasti ja tutkia värien sekottumista paperilla. Sormiväreillessä olemme saaneet ryhmään näkyviin vähän syksyn merkkejä. Syksystä on nautittu myös raittiin ulkoilman merkeissä. Hiekka on nyt koostumukseltaan täydellistä kakkujen tekoon ja vesileikit houkuttelevat sadekeleillä.

Ensi kuussa vietetään lukulokakuuta! Villiviikunoilla on vaikka mitä hauskaa mielessä teemakuukautta ajatellen: tärkeimpänä tietysti lukea erityisen paljon! Lokakuussa painottuu myös kehonhahmoitus ja kehonosien nimeäminen. Lokakuun lopussa vietämme nalleviikkoa, josta infoamme vielä erikseen. Tulossa on siis tapahtumarikas kuukausi!