Etäopetuksen aloittaminen – ohje kouluille

Kun kouluyksikössä aloitetaan etäopetus yhdenkin oppilaan osalta, tulee huomioida seuraavat asiat:

  1. Etäopetuksen oppilailla tulee olla rauhallinen työskentelytila. Tila voi olla luokka tai häiriötön osa muuta tilaa esimerkiksi kirjastohuoneessa.
  2. Peruskoulun oppilaan/oppilaiden luona tulee etätunnin aikana olla valvova aikuinen (”etäopetuksen avustaja”). Avustaja voi olla koulunkäynnin ohjaaja, opettaja tai muu koulun osoittama aikuinen.
  3. Etäopetuksessa käytettävään tilaa tulee tulostaa Ohjeet avustajille ja ratkaisuja yleisimpiin teknisiin ongelmiin.
  4. Oppilaan laitteeksi etäopetukseen riittää tietokone internet-yhteydellä, web-kameralla ja kuulokemikrofonilla. Kannettavan tietokoneen web-kamera riittää hyvin etäopetukseen, mutta koneen omia kaiuttimia ja/tai mikrofonia ei tule käyttää. Koulun tulee itse tilata puuttuvat laitteet SAPista (hakusanoiksi voi laittaa mm. ”kuulokemikrofoni” ja ”web-kamera”). Koulujen iPadeja tai Eko-PC-koneita voi käyttää etäopetuksessa, mutta pitkäaikaiseen käyttöön ne eivät kuitenkaan sovellu. Katso ohjeet eri laitteiden käyttöön ohjesivulta.
  5. Etäopetuskoulun tulee pyrkiä viestimään oppilaiden poikkeuksellisesta ohjelmasta (koulun tapahtumat, uintipäivät tms.) etäopettajalle.

Jos kouluyksikkö toimii samalla etäopettajan työpisteenä, etäopettajalle on järjestettävä rauhallinen työpiste ja tarvittavat laitteet opetustyötä varten.

Mikäli etäopetuksen aloittamisessa on ongelmia tai myöhemmin ilmenee teknisiä pulmia, etäopetuksen avustaja tai rehtori voi ottaa yhteyttä etäopetuksen tekniseen tukeen.