Talven taikaa, uusia juttuja ja taitoja

Sataa, sataa vettä aina, aina… Vuoroon naputellaan kaverin päätä ja valutetaan ”vettä” pitkin selkää, toinen nauttii ja sitten vuoro vaihtuu.

TUNNETAITOJA, mietitään miltä kaverista kuvassa tuntuu ja etsitään vastaava tunnekortti kuvan päälle. Pohdintaa…onko tuo vihainen vai peloissaan…

Miltä minusta tuntuu nyt?! Tänä maanantaina on monta vihaista lasta, syy on se kun äiti herätti. Ei kukaan kuitenkaan vaikuta kovin vihaiselta, ehkä tunne on siltä hetkeltä, kun se herätys tapahtui. Käytössä tunnekello, joka helpottaa oman tunnetilan tunnistamista.

Vohvelitöitä, aina kun hetken ehtii, ettei tule kiire.

Iltapäivän säbämatsi salissa. Alakerrasta saimme vahvistusta joukkueeseen.

Aamun pelihetki, ennen eskarin alkamista. UUNOA porukalla. Rauhallinen ja mukava tuokio lasten kesken.

KAVERITAITOJA pohditaan, kaikki miettivät, millainen on reilu kaveri. Mikä on reilua ja mikä ei ole. Tämä on sellainen asia, josta olisi hyvä keskustella kotonakin. Onko reilua jakaa leikissä huonoja rooleja; vanki tai patsas. Onko reilua, jos leikkiin ei pääse mukaan. Mitä voi tehdä tai sanoa, jos huomaa, että kaverilla on paha mieli. Kuvat auttavat pohdintaa, muutama kuva laitettiin seinälle muistin virkistykseksi.

Taas ompelua, puolet porukasta älytaululla.

”Junalla” laskettu, keli ei ole liian liukas tähän. Hauskaa on!

Kuullaan Booriksen viimeisimmästä reissusta muistiinpanot ja katsellaan  kuvat. Monenlaista se Booris on ehtinyt touhuamaan. Tervehtinyt koiraakin ja vielä ystävystynyt sen kanssa!

Vuorossa uusi numero, nelonen. Ensin kaikki tekevät sen sormella ilmaan. Sitten kokeillaan taululle liidulla ja lopulta jokainen saa tehdä monta nelosta paperille.

 

Lähellä on luistelukenttä, sitä käytämme. Välillä pitää ottaa tuumaustaukoja ja istua jäällä. Siitä se taas lähtee. Jokainen kantaa omat varuusteensa, osaa laittaa luistimet jalkaan (aikuinen kiristää nauhat) ja sama toisinpäin. Terien kuivaaminen ja tavaroitten pakkaaminen kassiin, niin monta huolehdittavaa juttua!

Jään huoltohommia. Sitten toivottu osuus, luistimet kassiin ja lumikasalle. Ai niin, jäällä ei kannata juosta, tässä on kuva siitä kun on ”hiihdetty”. Leikki oli kukkulankuningas, rooleina myöskin kukkulankuningatar ja kukkulankoirat sekä kukkulankoirien hoitaja. Mietinnässä oli kukkulanorja, mutta se hylättiin yksissä tuumin, koska se oli tyhmä rooli! (Lapset miettivät niitä kaveritaitoja!)

Trampoliini nostetaan toisinaan salista Mustikoihin, meillä voi ja saa hyppiä!

Kalenterihetki, mikä päivä ja kuinka mones? Sitten ”sotkensotken savea, kätkenkätken kiveä”-leikki Kotkien kesken.

Torstaina on aika arpoa Booriksen seuraava matka. Kaikilla peukut pystyssä, mullemulle…..eeeiiii….. Karttaan merkitään langalla Booriksen lentoreitti.

”Koska luistellaan ihan muuten vaan”- laulua aamutuimaan.

Sitten tutustuttiin L-kirjaimeen. Missä sanassa on L, kuuntele ja nosta käsi ylös, jos kuulet L-äänteen.

Jokaisella on edessään kirjaimia. Nosta ylös sama kirjain, minkä näytän.

Yhteinen laulutuokio salissa alakerran Susien kanssa. Laulujen välissä saa halukkaat nousta penkille esittämään patsasta, aiheena talviurheilu. Tämä olikin vaikea. Ralliautoilu, mutta sitä harrastetaan talvellakin.

Rati-riti-ralla, samallatavoin kuin 55 vuotta sitten kun päiväkoti oli uusi, silloin kuulemma laulettiin kovempaa, mutta salissa olikin sata lasta. Miten se Leena voikin muistaa?

Esikoulutehtävät kansioon ennen ulkoilua.

Viikon päätteeksi vielä kalenterin päivitys, kuukausikin vaihtui. Vuodenaika pysyy samana ja yllättäen myös säätila!

HYVETAITOJA; yhteistyö. Mitä on yhteistyö, milloin yhteistyötä tarvitaan…pohtimista.

Kuultiin satu kolmesta kirahvista, joiden kaulat menivät solmuun ja miten ne pääsivät irti solmusta ennen kuin nälkäinen leijona tuli paikalle.

Hyviä ajatuksia yhteistyöstä, Kotkien ideat tässä kirjoitetuna.

Sitten sitä yhteistyötä. Kolmen ja neljän lapsen ryhmä teki langanpätkästä pyydettyjä muotoja, yhteistyöllä se sujui. Tee kolmio, neliö, s-kirjain, v-kirjain, pitää miettiä kuka pitää mistäkin kiinni ja samalla vielä katsoa, että kirjain tulee oikeinpäin!

Kyllä, se on neliö!!

OMAN LELUN ESITTELYKIERROS

Ja leikit omilla leluilla. Kaikki tilat otettiin käyttöön, joten on tilaa leikkiä.