pikkuMustikoiden ja Kotkien joulutouhuja

Uimassa me olemme käyneet tällä viikolla kahteen kertaan, eri kokoonpanoilla. Kaikki nautimme lämpimästä vedestä ja leikeistä ja vesileluista. Opettelimme suoriutumaan itsenäisesti riisumis, pukemis- ja pesuhuonetilanteissa, hyvin se sujuikin. Pukukaappien välipohja ”piilotti” muutamat sukat, mutta neuvoja ja vinkkejä jaettiin auliisti toisille ja kaikki vaatteet löytyivät, bussiin ehdittiin ja kaikilla oli hymy herkässä. Tyttöjen pukuhuoneessa syntyi ajatus kilpailla altaaseen menosta ja taas ulkovaatteiden pukemisessa poikien pukuhuoneen porukan kanssa, tytöt voittivat, mutta pojat eivät tienneet kilpailusta!

Altaassa oli vain meidän ryhmämme, mitä luksusta.

Lauteilla istuessa lapset keksivät ajatuksen ”uimapäiväkodista”. Pohdimme yhdessä missä söisimme lounaan, missä päivälepo…saunaan lauteitten eteen voisi kuulemma tehdä kapean pöydän, uimapatjoilla lepo sujuisi hienosti. He päättivät, että ehdottavat johtajalle jos meidän sali muutettaisiin uima-altaaksi. Ideoista lapset kertovat varmaan mieluusti lisää. Toteutuuko hyvin suunniteltu juttu, jää nähtäväksi!

Jouluista pipariaskartelua.

Savitonttumme ovat kuivuneet ja käyneet uunissa paistumassa. Seuraavana on vuorossa tonttulakin huovuttaminen.

Huovutukseen pitää keskittyä, mäntysaippuavaahto tuntuu käsissä ihanalta, liukkaalta ja tuoksuu puhtaalta, sanoivat huovuttajat. Samalla keskusteltiin villasta, sen alkuperästä. Mistä sitten saadaan punaista villaa? Onko punaisia lampaita olemassa? On kuulemma, elokuvissa!

Älytaulutehtäviinkin on ehditty kuluneella viikolla.

Orpokoti perustettu taas vapaan leikin hetkellä. Kun lapsia haettiin kotiin kesken leikin, ”orvot” riemuitsivat: ”Hän sai kodin!” Orvot ovat hyvin omaehtoisia, mutta nauttivat ankarista määräyksistä, joita saavat vastustaa. He myös antavat orpokodin johtajalle ohjeita, mitä pitää sanoa ja tehdä.

Satutunnilla kirjastossa. Saimme kuulla kaksi satua ja sadun jälkeen oli kysymyksiä sen sisällöstä, tarkkaan oli kuunneltu. Sitten oli kummitteluharjoituksia, sadussa tonttu harjoitteli kummittelemaan! Välillä piti irvistellä ja pelotella ohjeiden mukaan, porukka keskittyi, yllätysyllätys.

Lopuksi halukkaat saivat haistella Tinttara-tontun kamalaa tuoksua! Sitä oli säilötty lasipurkkiin. (Näin lapset muistivat, kirjoittaja ei muista enää mitään)

Satutuokion jälkeen kiipeilyä ja leikkiä koulun pihalla.

Tässä taas ”piirtojonossa”, loruttelemassa ”Tontun vuosi”-lorua ja piirrettiin se kaverin selkään. Kotkat osaavat sen jo lähes kokonaan ulkoa. Sitten aukesi joulukalenterimme ja jouluinen musiikki soi taustalla.

Päivässä olikin juhlan tuntua, aika jouluaterian. Mustikkahuoneeseen oli katettu pitkä ruokapöytä, ruoka tarjoiltiin lapsille pöytään. Kaikki maistelivat laatikoita ja kinkkua.

Kotkat liikkeellä joulukaupungissa!

Forumissa syömässä eväitä ja katselemassa kaikkea jännää!

 

Sitten kaikki eskarit pääsivät konserttitalolle, oikeaan konserttiin (avoimeen kenraaliharjoitukseen). Viimein istumassa omilla paikoilla.

 

Konsertti voi alkaa! Turun filharmoninen orkesteri esiintyy.

Perjantai alkoi nimiäisillä! Kotka sai kolme nimiehdotusta: Bumerangi, Kotokotka ja Booris. Sitten äänestettiin ja niin siinä kävi, että meillä on nyt BOORIS-kotka

Seuraavaksi yhdet synttärijuhlat.

Ja viikon päätteeksi joulujuhla harjoitukset!

Leena-ope kehui rauhallisesti paikoillaan istuvia lapsia ja epäili heitä jo koululaisiksi!

Joulu joutuu……

Kotkat juhlivat viikon alkajaisiksi itsenäisyyspäivää salissa alakerran eskareitten kanssa yhdessä.

Tiistaina ohjelmassa uimareissu muutamalle lapselle ja kaikki muut lähtivät puistokierrokselle. Mikä nautinto istua saunassa keskellä päivää, uima-altaassakaan ei ollut muita kuin pieni ryhmämme. ”Tääl on hiljaista! – kommentoivat lapset.

Mustikkaryhmä reissullaan samaan aikaan…. liikennepuistossa, leikkipuistossa…

..ja tämä on se areena, johon pääsee katsmaan TuTon peliä, lipulla, joka tuli päiväkodista.

Mustikoitten joulukalenteri avautui….kalenterin salaisuus paljastuu qr-koodin lukijaa käyttämällä. Kenelle paketti tulee, qr-koodilla tulee loru saajasta, sisältäen vihjeitä ja vielä paketin ulkomuodosta sama juttu. Melkoista arvuuttelua ja päättelykykyä vaativaa!

Jokainen vuorollaan pääsee lukemaan koodin!

 

Uuteen kirjaimeenkin on tutustuttu. Näitä pikkuMustikatkin tavailevat.

Kirjaimet kiinnostavat kaikkia, tässä yhdessä kerrataan…

Kotkilla projekti: sisäänkäynnin puhdistus. Miten saa roskat harjatelineen alta, no puhaltamalla! Sitten leikataan taas lumihiutaleita! Miten niistä tulisi pyöreitä?

 

Keskiviikon aamupalaa nautittiin kynttilän valossa ja Finlandia-hymnin tahdissa.

 

Kotkat lähtivät käymään hautausmaalla, veivät kynttilän sankarivainajien muistomerkille.

Joulukortit laitettiin postin kuljetettavaksi. Jokainen pudotti oman kuorensa.

Onnelin ja Annelin talvi, leffan katselu, on päivälepoa.

Tasapainoilua salissa, vielä lyhyen viikon päätteeksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille perheille!

 

 

 

Pikkujouluviikko, tiptap!!

Viikon aloitimme mukavalla retkellä Metsäkylän tallille. Omalla bussilla menimme, turvavyöt kiinni jokaisella. Teimme aluksi lenkin alueella, laskimme hevosia tai eläimiä, kun aikuisetkaan eivät olleet ihan varmoja ponin ja hevosen erosta!

Ponit Valtsu ja Prinssi olivat palveluksessamme. Kävelimme ponien perässä maneesille. Kypärä päähän ja ponin selkään, kaikki lapset uskalsivat ratsastaa ja  vielä kahteen kertaan!

 

Millä sitä hevosta kuljetetaan? Onko se peräkärry, asuntovaunu vai traileri?

Siiten itse asiaan!

 

 

 

Lady ja Fasu- ponit

 

Kävelimme myös laitumen vierelle moikkaamaan isoja hevosia.

Kotkat kuvassa (myös yksi Mustikka) ja keskellä kotkapatsas. Sitten bussilla takaisin.

Kotkat saavat joka viikko viikkotehtävän, jonka tekemisestä pitää itse huolehtia, kuluvan viikon aikana. Kotkakaveri pitää nimetä, hän odottaa pesässään istuen sopivia nimiehdotuksia.

 

Uusi kirjain UUUUUU

Kirjainharjoituksia, viikkotehtävän tekemistä….

Koulun salissa

Iltapäivällä meillä oli elävää musiikkia….

Leikkejä musiikin tahtiin….

Ponit piti myös pukea. Laita tää sit blogiin!! -pyyntö tytöiltä.

Aamun leikki, kuka on ystäväni? Arvuutellaan, annetaan vinkkejä….

Sitten ryhmä lähti Radiopuistoon retkelle….

Perjantaina meillä oli ”KUNNON PIKKUJOULUT” – kommentti kuultu lasten suusta. Joulumusiikki soi, sai askarella, värittää, maalata ikkunaa, koristella kuusta, leikkiä, leikata tähtiä ja tietenkin pitää hauskaa. Salissa olimme tonttuilemassa ja Kotkat harjoittelivat myös joulujuhlaa varten alakerran eskareitten kanssa. Juhlan kruunasi RIISIPUURO, joka oli niin hyvää, että sitä saisi olla vaikka jokapäivä, hmmm……..

 

Ikkunaamme valmistui utuinen maisema tonttuineen, ehkä maisema muokkaantuu vielä tai sitten ei. Joulukortit valmiina…

Jouluisia laululeikkejä salissa.

  

Suloisia MunamiesTONTUJA pyöri pitkin lattioita, kun sai jorata vapaasti. Revontulitanssi näytti todellakin revontulilta, vauhtia oli ja huivit hulmusivat!

 

Sitten harjoitukset, eskarit hienosti paikoillaan.

Sitten luetaan kirjoja ja odotellaan kuvauksen alkamista.

 

Valokuvaus osui myöskin tähän päivään. Tonttulakkeja emme sitten laittaneet kuvaan, vaikka sitä lapset ehdottivatkin.

Kisu Pikkukuun leijat ja joulupuuhatkin alkavat

SALAISEN MAAN tarina: Kisu Pikkukuun leija. Kisulla EI OLE leijaa!

Niinpä hänelle pitää tehdä leija, montakin leijaa! Taikuri Dedefiluksellakaan ei ole leijaa…pistelyä, leikkaamista viivaa pitkin, silkkipaperin liimaamista, suunnittelua…

Tässä Kisu ja Dedefilus ihailevat uusia leijojaan!

Kalenterihetki, joka aamuiseen tapaan. Jokainen saa vuorollaan ”lukea” tai oikeasti lukea kalenterin, joskus luetaan yhteen ääneen.

Joulu joutuu…..siispä savitonttuja muovaamaan. Kaikilla on jotain kokemusta savesta, osa on muovannut ja muutama ei oikein muista. Kaikki ovat kuitenkin olleet kahlaamassa savilätäkössä.

Savi onkin ihan erilaista muovattavaa kuin muovailuvaha, sitä pitää ”venyttää” ja siitä muovata osia. Pari kertaa meni uusiksi. Kaikkien tontut kuitenkin muovautuivat. ”Haittaakse jos tontussa on muhkuroita?”

Samana päivänä pikkuMustikat viettävät aistihetkeä ja leikkivät yhdessä. Fööni se on jännä kapistus….

Jälleen SALAISESSA MAASSA, uusi kirjain: I

Koulun saliin, keskiviikon tapaan. Ohjattua liikkumista.

Torstai aamun hierontahetki. Pallohierontaa pareittain, ja vaihto!

Metsäretkellä kaikki Kotkat ja pikkuMustikat. Eväät mukana tietysti.

Kotkat tekivät myös matikan tehtäviä metsässä, parin kanssa yhteistyössä ratkaistiin nämä tehtävät.

Kotkilla oli ulkoilun jälkeen jouluinen lauluhetki yhdessä alakerran eskareitten kanssa.

Iltapäivän sisäleikeissä seilaa taas TITANIC!

Syksyn aikana Kotkille on lepohetkellä luettu PULUBOI-sarja, Kotkat ovat saattaneet kotona puhua ”rumasta kirjaimesta, ärrästä”, sen sanomista kirjassa käsitellään.

Kotkat osaavat jo vaikka ja mitä, saavat toisinaan luottotehtäviä, tässä aamupalakärryn haku keittiöstä.

Sitten käytiin läpi maanantain ohjelma, meillä onkin mukava retki tiedossa! Kaikille Mustikoille!

Omat lelut mukana leikissä, majaleikit ovat erittäin suosittuja. Varsinkin se rakentaminen on mukavaa!

Kotkat lauloivat myöskin salissa alakerran Leenan säestäessä kitaralla. Paparazzi ei ehtinyt mukaan tilaisuuteen. Kuulette varmaan joulujuhlassa lauluja joita siellä laulettiin….Se on viikonloppu taas!

Matematiikkaa, Mustan kissan tapahtuma, kultakirjaimet….

Maanantai alkoi uudella laululla, joka sopii eskareitten suuhun!

Laulu SALAISEN MAAN uumenista.

Tässä sitä lauletaan ja lauletaan……

Lauluharjoitusten jälkeen osa leikkii ja osa maalaa viittaa tulevaa tapahtumaa varten, tyylejä on monia. Ohjeena ainoastaan, ettei maalata kuin seinää! Mitä ahaa-elämyksiä koimme, sinisestä ja keltaisesta tulee vihreää! Punaisesta ja sinisestä lilaa, mutta miten tehtäisiin limen vihreää? Joku keksi roiskuttaa väriä pensselistä, syntyi ihania pilkkuja…myös seiniin ja lattiaan. Ei haittaa!!

Tässä viitat kuivumassa kotileikissä, vasemmalla lähikuva pilkkuviitasta.

Sitten pitikin jo lähteä ulos puuhailemaan. Kura-ja sadetamineet päälle, kaikille!

Kotkat keksivät projektin: VESILIUKUMÄEN RAKENTAMINEN

Tarvittavat välineet varastosta esille. Yhteistuumin pitää ensin kerätä riittävä määrä vettä, työtä se vaatii, lapiolla ämpäriin ja kippaus kottikärryyn ja taas uusiksi!

Onneksi kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekijöitä on monta. Sitten seuraa veden kuljettaminen kottikärryillä ylämäkeen. Ei ole varaa loiskuttaa yhtään hukkaan!

Sitten valellaan liukumäki kuravedellä, ensimmäinen koeponnistaja on kavunnut jo valmiusasemiin ylös!

Vähän lisää vettä ( huomaa kun sitä valuu liukumäen nokalta alas, alakuva) Ja niin ensimmäinen rohkea saa tulla liukuen alas….kyllä oli nauru herkässä kaikilla! Onnistunut lasku!

Lisää vettä ja seuraava….. puuhaa riitti! Sitten kaikki märät tamineet pois ja kuivauskaappiin. Jokainen selvittää omat vaatteensa, toki aikuinen on apuna.

Sadepäivän kunniaksi leffa salissa. Samaan aikaan vaatteet kuivuvat kuivauskaapissa.

Pari innokasta askarteli karvamadon.

Tämä kaveri oli lennähtänyt meidän oksalle istuskelemaan tiistai aamulla. Munakin näyttää olevan oksan haarukassa. Tästä kuullaan vielä.

Tiistai aamuna: ”Me halutaan se kultakirjainlaulu!!” Niinpä laitettiin cd soimaan ja muutaman kuuntelukerran jälkeen sanoille voikin jo kääntää selän. ”Me osataan se!”

Jälleen askartelua tulevaa tapahtumaa varten: kissanaamio! Glitteriä ei säästelty!

Osa tekee älytaulutehtäviä, toisten askarrellessa ja sitten vaihto. PikkuMustikatkin pääsevät mukaan.

Ulos mennään vaikka sataakin! Jos hyppää 100 hyppyä yhteenmenoon, järjestetään juhlat! Ei onnistunut tällä kertaa, 90 meni rikki.

Peli- ja piirustushetki salissa.

Innokkaat siistijät kotileikissä. Kaikki on jo melkein tiptop! Kun tulin kuvaamaan, kuului pyyntö: ”Laita se sit blogiin!” Hei kotiväki, me osataan! Kaverusten karvamatokaverit odottelivat pehmoisella alustalla emäntiänsä.

Aasta se alkaa…. tehdään kirjaimia tikuista ja langasta.

 

sekä tietysti ihan kynällä ja paperilla.

PikkuMustikat nautivat puistoretkestä samaan aikaan.

     

Mitä ihmettä, mihin Kotkat ovat menossa? Riemukkaat moikkaamiset lähipuistossa!

Vasaramäen koululle, saliin. Jumppatunti. Isoa palloa kun pommittaa pikkupalloilla, se ei tule oman rajan yli…

MUSTAN KISSAN TAPAHTUMA….

Hämärässä salissa rytmiloruja, tanssia ja leikkiä, pimeässä alakerrassa taskulamppujen valossa etsimässä karanneita Salaisen Maan tyyppejä ja kirjaimia ja tavuja. Sai mennä myöskin paperivarastoon ja kokoushuoneeseen, joissa on oikeasti pilkkopimeää, ei ikkunoita. Alakerran ikkunat oli kaikki peitetty tunnelman saamiseksi.

 

Alakerran pimeässä…

Aika jännältä näyttää tuo talon pimeä  paperivarasto….ehkä sinne kuitenkin rohkenee…

Kuva ei kerro totuutta, kun on otettu salamavalolla  🙂

Samaan aikaan Mustikoissa aistituokio. Kaikilla on mukavaa.

Kultakirjaimet kiinnostavat pikkuMustikoitakin!

Jännittävän tapahtuman jälkeen ulkoilua, puistossa ja pihassa.

         Keinupolttis, mukavaa ajanvietettä!

       

Vauhdikkaan viikon päättää yhteiset toiveleikit omassa salissa. Prinsessahippaa, banaanihippaa, vessanpönttöhippaa, kukaan ei kuunteleä-leikkiä, susi-lammas-kivi-leikkiä, toffeeta, kuppoikakkuja ym. ja lopuksi rentouduttiin ”kalanruodossa” kuunnellen kaverin hengitystä ja tuntien miten oma pää siinä kaverin vatsalla nousee ja laskee.

 

Kunnes joku huomasi, että kaverin vatsa on niin tyhjä, että mun päähän sattuu. Niin jokainen sai ratkaista oman riimitehtävänsä ja ratkaisun keksittyään pääsi syömään…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kierrätys, salaisuudet, matikkaa ja KONSERTTI

Maanantaina reipas startti viikkoon, Lasten liikunnan ihmemaa.

 

Odottelemme alakerran kavereita, palailemme yhdessä Lasten liikunnan ihmemaasta. Odotellessa voi leikkiä ja liikkua.

Kotka ja pikkuMustikka nauttivat toistensa seurasta.

Salaisuudet valmistuvat. Isät, silmät kiinni!!

TITANIC on lastattu, korjaaja hyörii ympärillä. Innoittajana kirjastosta lainattu TITANIC-kirja.

Koulun salissa, kivi-paperi-sakset, hyppien renkaisiin ja voittaja jatkoon!

Koripalloharjoitukset, koriin heittoa.

On se tarkkaa puuhaa.

Seinäkiipeilyä ja vapaata pomppimista.

Eskarihommia.

Tabletilla tavuharjoituksia.

Älytaululla matikkaa.

 

Kaksi on paatissa soutajaa….

Salaisuuksia valmistamassa.

Tarkkaa puuhaa.

Vapaata taiteilua. Rauhallista musiikkia kuunnellen.

 

Ulkoilu takana, kuraiset vaatteet pitää riisua ja asettaa paikalleen. Kaikki me laitamme ulkovaatteet niille kuuluville paikoille.

KIERRÄTYSNEUVOJA VIERAILEE

Eskarit saivat tuhdin tietopaketin kierrätyksestä ja saivat harjoitella ”oikeilla roskilla”.

Pitää miettiä tarkkaan mihin mikäkin kuuluu. Harjoittelemme taitoa ihan päivittäin, esim. laittamalla ruoan jämät kompostoituvaan jätteeseen, servetit saa myöskin laittaa samaan. Jogurttipurkkia ei, sen olemme kantapään kautta oppineet.

Hyppynaru hyppelyä vanhaa hokua hokemalla:

pappi-lukkari-talonpoika-kuppari-rikas-rakas-köyhä-varas

-ihan perinneleikkiä!

Perjantai aamun jumppahetki omassa salissa.

Jälleen KI-PA-SA-leikkiä

Viikon päätteeksi APAN ANDERS-konsertti koulun salissa.

Ihan huippua, opittiin ruotsin kieltä, osa taisi tietää jo valmiiksi mitä on ruotsiksi, äiti,Turku, Suomi tai hyvää huomenta. Kaikille jaettiin cd-levy ja vihkonen kotiin vietäväksi. Nyt vaan harjoittelemaan lauluja ruotsin kielellä.

Tässä Peppi Pitkätossu-laulun virittelyä, asusteet hieman hukassa vielä.

Viimein löytyi….

Päästiin mukaan joraamaan! Oli kivaa kaikilla!

Lopuksi vielä yhteiskuvaan Kotkat ja Apan Anders

 

 

Hyvetaitoja: rehellisyys. Salaisia valmisteluja

Maanantaina Kotkat lennähtivät kirjastoon. Hyvetaidoistamme ensimmäisenä käsiteltävä rehellisyys, rehellisesti palautettu aiemmin lainatut kirjat. Kävi vielä niin, että yksi lainaamamme kirja ei ollutkaan kirjautunut koneelle, joten ovella lähtiessä sitten hälytin alkoi piipittää…rehellisyys kunniaan. (ja tarkkaavaisuus)

Ja jälleen vietettiin synttäreitä. Kaikki yhdessä.

Kotkat askartelivat Salaisen maan juttuja…kaikki keskittyvät omaan työhönsä..

Tässä tuotokset:

Taikuri DEDEFILUKSEN taikasauvat ja oikealla itse taikuri. Nämä ovat esillä meidän ilmoitustaululla, käytävän varrella. Taikuri itse on esillä Kotkien huoneessa muiden Salaisen maan ystävien joukossa.

Toinen tämän viikon tutuksi tulleista Salaisen maan ystävistä: HIRVIÖ

LAPSET LEIKKIVÄT

Kotkat innostuivat leikkimään orpokotia. Leikki alkoi sisällä leikkiaikana, orpolasten vuoteet oli sijattu riviin lattialle. Laura toimi orpokodin johtajana, lasten pyynnöstä.  Ruokapöydässä  lapset marisivat kun ”taas” on ruoaksi sipulikeittoa! Lupasimme, että jos he syövät kauniisti, huomennakin saa sipulikeittoa. ”Saadaanko me joskus jotain muuta?” -kysyivät lapset. ”Kyllä jouluna saatte maksalaatikkoa, jos syötte kauniisti!” Sitten syötiin. Ja sitten orpokodin porukka lähti ulos….

PikkuMustikat muovailevat.

Kotkat osaavat hienosti ottaa ruokansa ”linjastosta”. Tavoiteemme on pitää jäteastia mahdollisimman tyhjänä, se toteutuukin. Jokainen osaa (ja opettelee) ottamaan sen verran, minkä jaksaa syödä.

Saimme Mustikoihin uuden hienon valopöydän, tässä testailua. Pakettiin kuului kauniit ”laavapötkylät”, joissa kauniit laavapallerot valuvat pikkuhiljaa alas, katseenvangitsijat tosiaan.

 

Älytaululla oli puolet Kotkista ja toinen puolikas ryhmästä vieraili alakerrassa Susien kanssa leikkimässä. Pallorataa ei meillä Kotkissa olekaan. Legotkin ovat ihan erilaisia alakerrassa =)

Kotkaneidit innostuivat pelaamaan Monopolia. Ihan keskenään peli hoitui.

Ja samaan aikaan tapahtuu älytaululla ja tapletilla.

Tässä kuulemma leikitään kotia, vauvakin kuvasta löytyy.

PikkuMustikat menivät metsään. Tässä rumpubändi harjoittelee.

Eväät kuuluvat aina asiaan. Nam!

Kotkat pelasivat säbää koulun salissa. Peliteema vaihtui lautapeleihin iltapäivällä. Alakerrasta on eilen saatu innostus Monopoli-peliin ja saimme sitten oman Monopolin Kotkille.

”Sateentekijät”, laulu ja leikki. Kalenterihetkellä parin kanssa leikitty.

REHELLISYYS, mitä se on? Pohdintaa, ehdotuksia, juttelua.

Asiat kirjoitettiin papreille muistiin.

Sitten olikin salaisten valmistelujen vuoro. Se aloitettiin mukavalla maalauspuuhalla. Kivasti kutitti jalanpohjaa, ja kämmentäkin. Siihen kuului myös lasten haastattelua. Enempää ei voi paljastaa tässä vaiheessa.

Keinupolttis on Kotkien mielestä mukava leikki.

Vielä viikon päätteeksi mukava jumppahetki ja lauluhetki: Ih-hah-haa…

ja alakuvassa merirosvobändin harjoitukset.

Pääkallojumppaa, hui! Pienet ja suuret aallot….

Näihin tunnelmiin…

SADONKORJUU JA TERVEELLINEN RUOKA, teemana tällä viikolla

Maanantaina reippaasti retkelle, bussilla keskustaan. Tulevaa sadonkorjuujuhlaa silmälläpitäen, katsomaan millainen on selleri ja tilli ja kuuluuko samaan sarjaan myös silli. Kauppahallissa riitti paljon ihmeteltävää.

Huippua taisi olla naudan kieli! On se pitkä, sydän ja maksa, voi ihmettä. Lihamestari piti mukavan esitelmän meille hymyssä suin, tuleville asiakkaille.

Tässä ihastellaan kalatiskiä.

On siinä kurpitsaa poikineen. Missä on Halloween kurpitsa, miten niille tehdään kasvot? Löytyihän rivistä sellainenkin, kun jaksettiin keskittyä.

 

Purjo, selleri, punajuuri ym. tunnistettiinkin jo hienosti. Tosin osa porukasta osaa lukea.

Poikkesimme myös pääkirjastoon. Katseltavaa ja koettavaa riitti kaikille.

 

Eväät syötiin pöydän alla majassa,  Kotkat ottivat itse eväänsä esille ja nauttivat. Tunnelma oli mukava, tästähän voisi tulla tapa! Eväiden vertailu hyvässä hengessä oli rakentavaa, jokaisella oli erilaiset, terveelliset ja maistuvat.

Pikkumustikat rentoilevat.

Kotkat älytaululla ja tablettipuuhissa. Kaverin kanssa.

Aamun ohjelmaan kuului myös askartelua. Katseltiin kuvia vihanneksista, sitten askarreltiin sadonkorjuupäähineitä. Samalla lauleltiin vihanneslaulua. Syntyipä nuoren sanoittajan suusta uusi laulukin, ”Kurkku on taas, kurkku on taas..”

  

Eväspäivä pöydän äärellä, osa oli sitämieltä, että harmi, kun huomenna ei tarvita eväitä!

Sadepäivän iloja….leffa lepoajalla. ”Heinähattu ja Vilttitossu” seikkailivat.

Keskiviikon Salainen maa on Kotkien ohjelmaa. ” Sano luu, sano luu, olen Pikkukuu…” laulu sujuu hyvin Kotkilta.

Uusia kiinnostavia asioita opitaan.

Pikkukuu laulua uudelleen iltapäivällä…siitä ovat innostuneet myös pikkuMustikat.

Koulun saliin jumppaamaan. Polttopalloa ja hännän ryöstöä.

SADONKORJUUJUHLA, KEKRI

”Kukkuu, kukkuu pikkulanttu nukkuu…”Koko talon esiopetus vietti sadonkorjuujuhlaa salissa ja alakerrassa. Ohjelmassa kasvisten tunnistamista ja maistelua. Salissa oli myös vihannesteatteri. Itse tehdyt vihannespannat päässä.

Perjantaikeinut,  kaverin kanssa yhdessä.

LELUPÄIVÄ.

Jokainen esitteli lelunsa toisille, muut kuuntelivat. Esiintymisharjoitusta. Vuoron odottamista. Kuuntelemista.

Ja sitten yhteiset leikit omilla leluilla. Talon tavaroista otettiin sopivaa lisämateriaalia.

Mustikoitten kuulumiset

Tämä on syyslomaviikko, osa lapsista on lomalla to ja pe. Yhteistyö tiivistyi alakerran eskarien kanssa, loppuviikolla aterioimme, leikimme ja lepäsimme yhdessä.

”Tiskivuoro” -vesileikki on suosittua.

”Pöpö akvaarioon” on ilmestynyt äitipöpö…Mustikat ovat askarrelleet nämä ”pöpöt” ja lisää on luvassa.

Synttäreitä juhlittu jälleen. Kaverin kanssa saa puhaltaa kynttilöitä, kun niitä on jo niin paljon!

Pienten ja isojen puistoilua kauniissa syys säässä.

Salaisen maan ystäviä on tullut tutuksi lisää.

On tehty eskaritehtäviä….

Salissa koirien agility rata, lasten ideoima ja rakentama. ”Koirana” taisi radan suorittaa joku aikuinenkin.

NALLEpuuro maistuu paremmalta kuin tavallinen.

Loppuviikon puuhia alakerrassa. Vaihtelua luo erilainen leikkiympäristö ja alakerran erilaiset lelut.

Reipasta menoa Mustikoissa

Huolellinen valmistautuminen Lasten liikunnan ihmemaata varten. Erilaisia liikkeitä ohjeitten mukaan, ohjeet kivasti riimiteltynä.

Nenät yhteen kanssa kaverin sen, jonka paita on samanvärinen.

Lasten liikunnan ihmemaassa alakerran eskarien kanssa.

Pikkumustikat lukevat yhdessä. Lokakuu on lukukuu…

Valoa majassa.

Jalkapallomatsi tällä viikolla oli Rakuunan Kanuunat – Rohkeat Hulinat (Katariinan Vilskeen joukkue) Aina ei voi voittaa, peli oli hyvä, kaikki osallistuivat hienosti pelaamalla.  Joukkue keksi niin hienon häviöhuudon, ettei siitä tullut loppua ollenkaan…

 

Teatteria: Kolme karhua, monta versiota. Kuten näkyy, tämä on kivaa, mahtuuko Kultakutri sänkyyn vai ei?

  

Kolme pukkia, silta joen yli.

ja vielä käsinukeilla lasten keksimiä esityksiä.

Syysretki Katariinanlaaksoon, mentiin ihan kolmella!!! bussilla. Lapset epäilivät, että pian ollaan Salossa. Meillä oli ihan hurjan kivaa ja mukavaa, näimme ainakin oravia ja lintuja, monia luonnon ihmeitä ja ”Katariinan pöydän”. Eväät söimme kalliolla merta ihaillen. Jälkeenpäin kysellessä eväshetki oli jäänyt erityisesti mieleen kaikille, kyllä oravatkin….

    

Porukka syventynyt katselemaan oravaa, orava syventyi katselemaan lapsia.

    

Takaisin vain yhdellä bussilla, kummallista! Sitten piti hetki odottaa ruokailuun pääsyä. Kotkat tekivät ”piirtojonon” ja pikkuMustikat katselivat kirjaa.

Kotkateatteri oli valmistanut hienon esityksen, jossa kolme karhua pääsivät seikkailemaan vesiputoukseen.

Perjantaina päiväkodin saliin tuli nukketeatteri ”Kas kummaa”, lavasteista lapset tunnistivat tutun kaupungin maamerkkejä, esiintyjien puhekielikin oli meille tuttua; turun murretta.

Kotkat piirsivät aiheesta ”Kas kummaa”, sitten pian alkaakin viikonloppu, taas!