Vaka & digi

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2022) on määritelty kuusi laaja-alaisen osaamisen osa-aluetta:

    • ajattelu ja oppiminen
    • kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
    • itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
    • monilukutaito
    • digitaalinen osaaminen
    • osallistuminen ja vaikuttaminen
"Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon toimintakulttuurin ja oppimisympäristöjen kehittämisessä sekä kasvatuksessa, opetuksessa ja hoidossa."

- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 -

kirkasDigitaalinen osaaminen ja monilukutaito on nostettu omiksi laaja-alaisen osaamisen osa-alueikseen, merkitykseltään yhtä tärkeiksi kuin muutkin osa-alueet.

Monilukutaito

Monilukutaito edistää lasten kasvatuksellista ja koulutuksellista tasa-­arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea näiden taitojen kehittymistä. Monilukutaito on kulttuurisesti moninaisten viestien ja ympäröivän maailman ymmärtämisen sekä vuorovaikutuksen näkökulmasta keskeinen perustaito."

- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 -

mediakirjastoMonilukutaito sisältää mm. numeerisen lukutaidon, kuvanlukutaidon, (kriittisen) medialukutaidon… unohtamatta peruslukutaidon alkeita. Varhaiskasvatuksessa tuemme kaikkien näiden taitojen kehittymistä. Hyvää materiaalia ja vinkkejä kriittisen medialukutaidon kehittämiseen löydät Astu mediapoluille! – materiaalista.

Digitaalinen osaaminen

"Digitaalisen osaamisen vahvistaminen edistää lasten koulutuksellista tasa­-arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on yhteistyössä kotien kanssa tukea lapsen ymmärrystä digitaalisuudesta." 

- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 -

Digitaalisella osaamisella varhaiskasvatuksessa tarkoitetaan sitä, että tutustutaan lasten kanssa yhdessä, oikeilla tavoilla ja turvallisesti digilaitteisiin sekä niiden käyttöön. Tutkitaan ja mietitään yhdessä, mikä rooli digitaalisella osaamisella on lasten elämässä. Kuunnellaan herkällä korvalla lasten omia ajatuksia, pohdintaa ja oivalluksia, tartutaan niihin.

Digitaalisuus rikastuttaa varhaiskasvatuksen arkea. Otetaan digilaitteet luontevaksi osaksi eheytettyä pedagogista kokonaisuutta, tuokioperiaatteista luopuen. Digitaidot kuuluvat nykyaikana perustaitoihin, joita tulisi harjoitella jo pienestä pitäen. Digilaitteiden käyttö ei ole varhaiskasvatuksessa viihdekäyttöä, vaan pedagogista, suunniteltua toimintaa.

Digi lapsen arjessa – kuvitteellinen esimerkki

digilaitteetOn maanantaiaamu. Isä tuo neljävuotiaan Pasin päiväkotiin juuri sopivasti, kun aamupalakärry on tuotu ryhmään. Terttu, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja, käy eteisessä tervehtimässä Pasin ja isän, kyselee kuulumisia viikonlopulta ja toteaa: ”Huomenta Pasi! Onpa mukavaa, kun tulit. Tänään opettelemme yhdessä uusia juttuja iPadin kanssa pienryhmissä. Voidaan sitten iltapäivällä näyttää isälle, mitä olemme tehneet.” Aamupalalla tarjottu kaurapuuro ja omena maistuvat Pasille hyvin, vaikka hiukkasen jännittää ja mietityttää, että mitähän Terttu äsken eteisessä tarkoitti…

Aamupalan jälkeen, kun viimeinenkin ryhmän aikuisista on tullut paikalle, lapset jakautuvat pienryhmiin. Pasi ja muut kuusi hänen Hyrrät-nimisen pienryhmänsä lasta, siirtyvät Tertun johdolla päiväkodin saliin, josta löytyy kosketustaulu. Lapset tietävät jo mitä heiltä odotetaan, kaikki menevät kosketustaulun luo tuodulle penkille istumaan. Tämä on aina yhtä kivaa, sillä maanantaisin on Pasin ryhmän vuoro käyttää kosketustaulua. Terttu on tehnyt Note 3 -sovelluksella uusia, lapsia osallistavia tehtäviä kosketustaululle ja kaikki lapset saavat vuorotellen käydä kosketustaululla siirtämässä oman nimensä ohjeen mukaiselle paikalle, säätilakuvia jne. Aamuvenyttelyt kurkataan videolta ja tehdään yhdessä mukana. Sitten koittaa se jännittävä hetki, jota Pasi on odottanut siitä lähtien kun tuli päiväkotiin…

Terttu ottaa esille iPadin, joka on tänään heidän pienryhmänsä käytössä. Terttu kertoo, että iPadiin on ladattu uusi sovellus, vähän kuin taikakamera, jolla valokuviin saa lisättyä asioita, joita ei näe ilman taikakameraa! ”Wau, siis ihan oikeesti!” – huudahtaa Pasi. Kyllä vaan. Terttu peilaa iPadin näytön AppleTV:n kautta kosketustaululle ja näyttää sovellusta lapsille. Salin seinälle on askarreltu suuri puu, Terttu näyttää sovelluksella askarreltua puuta ja puun oksalla istuu lokki. Lapset katsovat kosketustaululle, jossa lokki istuu puun oksalla – sitten he katsovat puuta… lokkia ei näy. Siis waude!

Sovitaan, että otetaan iPad mukaan pihalle. Siellä jokainen lapsi saa miettiä lempipaikkansa pihalla ja tulla kertomaan sen Tertulle. Tertun avustuksella lapset saavat ottaa toisistaan kuvan taikakameralla lempipaikassaan (jos haluavat tulla kuvatuiksi). Lapset saavat myös valita jonkun kivan lisätyn todellisuuden hahmon samaan kuvaan kanssaan. Pasi kertoo Tertulle, että hänen lempipaikkansa on liukumäki. Sieltä hän tykkää laskea mäkeä ystävänsä Esterin kanssa. Esteri haluaa kokeilla kuvan ottamista ja Pasi valitsee kuvaan kaveriksi robotin. Sitten Pasi saa käyttää taikakameraa ja ottaa kuvan Esteristä hiekkaleikeissä, vieressään keijukainen.

Iltapäivällä isä tulee hakemaan Pasin kotiin. Terttu on jo ehtinyt lähteä kotiin, mutta ryhmän lastenhoitaja Petteri on luvannut näyttää Pasin taikakameralla otetun kuvan isälle. Pasi kertoo isälle naurahdellen, miten kuvassa näyttää siltä, että kohta robotti on Pasin sylissä, jos Pasi ei ehdi jarruttaa. ”Mutta ei robotti tuossa mäessä ollut oikeasti, se saatiin siihen taikakameralla!” – Pasi jatkaa, kun isän ilmeestä näkyy ihmetys. Petteri kertoi isälle, että ryhmän toinen varhaiskasvatuksen opettaja, Kaarina latasi jo kuvan Teamsiin, siihen tuttuun kansioon, jonne Pasin vanhemmilla on linkki. Sitten kuva voidaan näyttää äidille myös ja vaikka mummulle ja pappallekin. ”Saanks mä piirtää huomenna sinisen traktorin ja ottaa siitä taikakameralla kuvan?”, huikkaa Pasi vielä portilta Petterille. ”Tottahan toki”, vastaa Petteri ja jää miettimään että minkähän lisätyn todellisuuden hahmon Pasi aikoo traktoripiirrokseen lisätä.

Perheiden kanssa tehtävä yhteistyö

perheDigitaalinen dokumentointi toteutuu yhä enemmän Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa. Ryhmät hyödyntävät ahkerasti Teamsia. He ovat siirtäneet sinne materiaalia varhaiskasvatuksen arjesta ja jakaneet ne linkin kautta vanhemmille (kuvausluvat toki huomioiden!). Jaettujen valokuvien, piirustusten ja tarinoiden kautta vanhemmat pääsevät tutustumaan varhaiskasvatuksen arkeen jutellen päivästä lapsensa kanssa kotona. Mitä kuvissa tapahtuu? Kenen kanssa olet leikkinyt? Mikä oli suosikkipuuhasi tänään?

Tehdään yhdessä vanhemmille näkyväksi digilaitteiden käyttö varhaiskasvatuksessa, pedagogiikkaa korostaen.

Hyödyllisiä linkkejä

Sivulla käytetyt kuvat: Pixabay.com (ilmainen kuvapalvelu) ja Papunet.net
Robotti ja keiju lisätty kuviin iPadin 3D Bear -sovelluksella

Opetushallitus: Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022