Monilukutaito/Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 18.3

piirretty kuva missä neljä lasta tutkii luontoa metsässä.Haastamme varhaiskasvatuspäivänä lukemaan lapsille, toteuttamaan monilukutaitoa ja tutkivaa oppimista. Tutkimisen, monilukutaitoa vahvistavan toiminnan ja kirjallisuuden sekä ääneen lukemisen tulee olla osa lasten jokaista varhaiskasvatuspäivää. Kiinnitetään huomiota aiempaa enemmän rikkaan kielellisen ympäristön päivittäiseen tarjoamiseen kaikille lapsille sekä konkretisoimaan aiempaa selkeämmin, mitä tutkimiseen kannustava toiminta sekä monilukutaitoa vahvistava toiminta tarkoittaa käytännössä. (lainaus Vol.fi sivuilta) Vinkkejä voi myös napata Vol:n julkaisusta Monta tapaa kertoa #vakapäivä #varhaiskasvatus #varhaiskasvatuspäivä #vakaope
Tähän artikkeliin olemme keränneet sovelluksia Ipadille sekä muuta mukavaa materiaalia, minkä avulla voit saduttaa, kertoa tarinaa, tutkia ja oivaltaa.

Wonder Woollies Play World

Pörröinen siili.

Woollies on leikkisä universumi, jossa korostetaan vahvasti vapaamuotoista sadussa leikkimistä. Se on tarkoitettu uteliaille lapsille, joilla on vilkas mielikuvitus. Tutki maailmaa, muokkaa sitä omanlaiseksi, keksi tapahtumia sekä suunnittele ja rakenna omia peliesineitä. Lisäksi voit katsoa lyhyitä animaatioelokuvia. iPad-sovellus.

Fuzzy House

pörröinen pieni ruskea orava.

Sadun ajattomassa maailmassa voit leikkiä ihanien pörröisten eläinten kanssa. Tutki, hämmästy, iloitse ja laajenna mielikuvitusmaailmaasi heidän pörröisessä elämässä. Pelin grafiikka on niin kaunista, että siihen suorastaan uppoaa mukaan. iPad-sovellus.


The very hungry catepillar

pikku toukka paksulainen.

Pikku toukka paksulainen elää suoraan tutun kirjan maailmaa. Pieni toukka kuoriutuu lapsen avustuksella munasta. Syötä ja leiki hänen kanssaan ja laita nukkumaan päivän jälkeen ja seuraa mitä ihmettä pienelle toukalle tapahtuukaan päivittäin. Tutki ja oivalla kasvun ihmettä yhdessä.

Kultakutri ja kolme karhua

Pieni karhu lukee kirjaa sinisessä paidassaan.

Interaktiivinen lasten kirja ipad-sovellus Kultakutri ja kolme karhua. Katso, kuuntele tai lue yhdessä lasten kanssa tuttu satu.

 


MIR Story maker 

Draw&Tell HD

Kirjava kissa jolla pensseli suussa, mistä roikkuu punaista maalia.

Draw&Tell Ipad-sovelluksella voit rakentaa lapsen kanssa satuanimaatioita lapsen itse piirtämälle kuvalle erilaisten tarrahahmojen kanssa. Voit äänittää lapsen tarinaa sitä mukaan kun lapsi sitä kertoo sekä siirtelee valittuja hahmoja- Ohjevideo

Lasten tekemät esimerkkitarinat:
Lapset ovat itse ensin piirtäneet taustat, valinneet tarrahahmot ja äänittäneet sen jälkeen oman tarinan samalla liikuttaen tarrahahmoja tarinan aikana. Sadun kerrontaa parhaimmillaan!

Muurahaissatu (katso video)

Leijonasatu (katso video)

Myös dokumenttikameralla voi saduttaa tai lukea kirjoja. Kosketustaulun kautta voi vaikka katsoa videosadun Peppi Pitkätossusta. Katsohan siis vinkkimme kosketustaulusivuilta.

iMovie-sovellus löytyy iPadeista valmiina ja sillä voi kuvata lasten omia elokuvia tai koostaa videoita esimerkiksi lasten ottamista kuvista tai lasten piirroksista. iMoviessa on näppärä trailer-toiminto, jossa on valmiita leffapohjia musiikkeineen – lisää vain kuvat ja tekstit!

Esimerkki iMovien trailer-toiminnolla tehdystä tarinasta:

Saarella-tarina (katso video)

Lapset ovat suunnitelleet itse tarinan, jonka jälkeen he ovat piirtäneet tarinaan kuvat. Tämän jälkeen iMovie -apista on valittu tarinaan sopiva traileripohja. Sitten lapset ovat kuvanneet piirrokset iPadilla. Seuraavaksi piirroksista otetut kuvat on siirretty pohjaan. Lopuksi lapset ovat keksineet tekstit, jotka on kirjoitettu aikuisen avustamana traileripohjaan.