Venäjän lukijat Pietarissa 16.-20.4.2016

Санкт-Петербург – Pietari
16.-20.4.2016

Суббота – Lauantai

Herätyskellon aikainen soitto oli merkki siitä, että oli aika lähteä Puolalan peruskoulun ja lukion sekä Turun klassillisen lukion yhteiselle Venäjän opintomatkalle. Bussimme lähti ajamaan Itää kohti heti, kun saimme matkatavaramme pakattua mukaan. Jännittävälle matkallemme lähti yhteensä 4 opettajaa, 13 lukiolaista, 4 peruskoululaista sekä bussikuski.

Ensimmäinen päivämme kului pääosin matkustaessa bussilla Pietariin. Ylitimme rajan noin puoliltapäivin ja saavuimme kohteeseemme kuuden aikaa illalla. Olimme alustavasta aikataulusta hieman ajoissa, joten ehdimme ihastella Palatsiaukiota ennen kuin paikalliset isäntäperheet tulivat majoitettavia oppilaitaan vastaan. Isäntäperheisiin majoittui yhteensä 18 opiskelijaa ja loput viettivät matkansa opettajien kanssa hotellissa.

Воскресенье – Sunnuntai

Hotellissa majoittuvat suuntasivat heti ensimmäisenä aamuna kohti loisteliasta Eremitaasin museota, kun muut viettivät aamupäivän isäntäperheisiinsä tutustuen. Koristeellisia huoneita kierreltyään hotelliasukkaat tapasivat toiset lounaalla, johon venäläiseen tyyliin kuului sekä keittoa että suolaisia ja makeita piirakoita.

Kylläisinä jatkoimme kiertoajelulle, jonka matkaoppaana toimi oma kuskimme Veijo Pyysalo. Ajoimme ympäri Pietarin keskustaa ja teimme pikaisen pysähdyksen muun muassa Vasilin saarella ja Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin (Verikirkon) luona. Poikkesimme myös matkamuistomyymälässä, mutta maatuskojen ihailua lukuunottamatta jätimme shoppailun myöhemmälle.

Iltamme huipentui monen ruokalajin illallisen jälkeen Giselle -balettiin, jonka näimme upeassa Mariinski -teatterissa.

Понедельник – Maanantai

Ainoana sateisena aamunamme suuntasimme Venäläiseen museoon. Siellä meille oli järjestetty kattava opastettu kierros avantgardesta, jota pääsimme myöhemmin itse soveltamaan taidetyöpajassa. Söimme päivälliseksi sekä keittoa että suolaisia ja makeita lettuja. Tällä kertaa pääsimme kaikki todella käyttämään kielitaitoamme, kun tilasimme itse venäjäksi omat annoksemme. Kaikki sujui hyvin, sillä jokainen sai lautaselleen toivomaansa ruokaa.

Päivällisen jälkeen vietimme venäläisten oppilaiden kanssa aikaa Aleksanterin puistossa. Jakauduimme ryhmiin ja seikkailimme ympäri puistoa tietovisan merkeissä. Tuulinen sää ei menoamme haitannut, sillä kaikilla oli hauskaa kommunikoidessa paikallisten kanssa sekä suomeksi, englanniksi että venäjäksi. Ilan vietimme isäntäperheissä/hotellissa.

Вторник – Tiistai

Viimeisenä kokonaisena päivänämme pääsimme vierailemaan venäläisessä koulussa. Koululle 227 matkatessamme huomasimme kuinka erilaiset maisemat voivatkaan olla vähän matkaa keskustan ulkopuolella. Karummasta naapurustosta huolimatta vierailumme koulussa oli unohtumaton. Meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja pääsimme seuraamaan venäläisiä oppitunteja. Osallistuimme myös muutamalle käsityötunnille, joilla pääsimme maalaamaan ja askartelemaan. Koulupäivän päätteeksi pidimme hauskaa venäläisellä liikuntatunnilla pelaten muun muassa koppipalloa.

Viimeisenä iltanamme vierailimme valtavassa Iisakin kirkossa. Kiipesimme jopa 211 porrasta ylös kirkon tasanteelle, josta näkyi hyvin koko kaupunki. Sen jälkeen söimme taas useamman ruokalajin päivällisen ja lähdimme toiselle kiertoajelullemme. Tällä kertaa matkasimme ympäri kaupunkia vanhalla Leningradin raitiovaunulla. Parista muuttujasta huolimatta kierroksemme oli oikein kattava!

Среда – Keskiviikko

Kokoonnuimme haikeina hotellimme edustalle, jossa bussimme jo odottikin valmiina. Oli aika hyvästellä pietarilaiset perheet ja lähteä onnistuneen sekä monipuolisen matkan jälkeen kotimatkalle. Pysähdyimme vielä ostoskeskuksessa Pietarissa sekä myöhemmin Viipurin torilla, jossa saikin taas asioida miltei täysin suomeksi! Tunnelma bussissa oli Suomen rajan ylitettyämme väsynyt mutta tyytyväinen. Kaikki kertoivat vuorotellen matkansa kohokohdista, jotka tulevat varmasti säilymään mielissämme vielä pitkään.

Iso kiitos mahtavasta opintomatkastamme koko ryhmälle. Спасибо!