Diversity in Education, St Julian’s Malta 2018

Terveiset Diversity in Education- kurssilta Maltan St Juliansista. Kurssin järjestää ETI Executive Training Institute. Ryhmässämme on kymmenen opettajaa, ja osallistujia on minun lisäkseni Saksasta, Tanskasta sekä Romaniasta. Opetamme kaikki eri luokka-asteita. Viikko on kulunut hyvin tiiviin ja interaktiivisen työskentelyn merkeissä. Kurssin sisältö ja toteutus ovat ylittäneet odotukseni. Olemme jakaneet kokemuksia haasteista, joita monikulttuurisuus asettaa opetukselle eri luokka-asteilla. Kurssin aikana jokainen laatii oman suunnitelman miten voisi viikon aikana käsiteltyjä asioita soveltaa omassa oppilaitoksessaan. Suunnitelmat esitellään muille ryhmäläisille kurssin viimeisenä päivänä. Auringon ja lämmön lisäksi läksyjäkin siis on!

ETI kurssikeskus

ETI kurssikeskus sijaitsee St Juliansin sydämessä. Paikka oli aikoinaan rauhallinen kalastajakylä, mutta on nykyisin ravintoloineen ja klubeineen kaukana siitä. St Julian’s ja siihen kuuluva Paceville ovat yksi Maltan turismin keskuksista ja varsinkin Pacevillen alue on suosittu yöelämän viettopaikka. Maaliskuussa meno on kuitenkin vielä rauhallista, sillä varsinainen turistikausi Maltalla alkaa kesäkuussa. Useat eurooppalaiset kielikurssijärjestäjät toimivat myös St Juliansissa, joten kaupunki vilisee eurooppalaisia koululaisia, erityisesti italialaisia on paljon.

St Juliansin kaupunkikuva on sekoitus vanhaa ja uutta. Maltan suurimpaan kaupunkiin Sliemaan jatkuva rantakatu tarjoaa hienot näkymät merelle. Saaren bussiyhteydet toimivat joustavasti ja historiallisen vuoden 2018 kulttuuripääkaupungin Vallettan keskiaikaisille kujille on lyhyt matka.

Maltan pääkaupungin Vallettan kaupunkikuva on henkeäsalpaava. Koko kaupunki on yhtä suurta linnoitusta kapeine kujineen. Kaikki siellä on rakennettu kalkkikivestä, ja kaupunki hohtaa lämpimän keltaisena. Kaupunkiin pääsee myös lautalla, ja erityisen kauniina Valletta avautuu mereltä päin. Vallettan lisäksi myös saaren entinen pääkaupunki Mdina on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Malta on kiehtova sekoitus italialaista, arabialaista ja brittiläistä kulttuuria. Saarella on vuosisatojen saatossa ollut eri valloittajia ja isäntiä, jotka ovat jättäneet vaikutteita myös ruokakulttuuriin. Maltan erikoisuus on jäniksen liha, haudutettuna perunoiden kera, mutta myös pastassa, pizzassa jne.

Maltasta tuli Britannian siirtomaa 1800- luvulla ja saaren viralliset kielet ovat englanti ja maltan kieli. Maltan kieli on yhdistelmä arabiaa, italiaa ja englantia.

Saarella riittää nähtävää ja koettavaa, mistä jatkaa seuraavalla Maltalle kohdistuvalla matkalla. Läheisille Gozon ja Cominon saarille on lyhyt lauttamatka. Maltan kirkkaat vedet ovat myös suosittu kohde sukeltajien keskuudessa. Aidompaa maltalaista kulttuuria täytynee kuitenkin hakea turistikohteiden ulkopuolelta saaren sisäosista ja kalastajakylistä.

Aurinkoisin terveisin,  Susanna