Ääntämisen harjoittelu ipadin tai iphonen avulla

IPadin ja iphonen avulla on mahdollista hauskalla tavalla harjoitella eri kielten ääntämistä ja kuunnella vieraskielistä tekstiä.

Ääntämisen harjoittelu Siri-toiminnon avulla

Ipadissa ja iphonessa on Siri-niminen perustoiminto, jonka avulla puhuttu ääni muuttuu kirjoitukseksi. Kielenopiskelija voi Siriä käyttämällä verrata, onko ääntäminen kohdallaan. Kun näin on, näytölle syntynyt kirjoitus vastaa alkuperäistekstiä.

Laitteen asetuksista valitaan kohta ”yleiset”> Siri>valitse kieli.

Seuraavaksi valitaan sovelluksista ”muistiinpanot” ja klikataan maapallo-kuvakkeesta kohdekieli. Mikrofonikuvakkeesta aloitetaan äänitys ja näin ääni muuntuu tekstiksi

Kirjoitetun tekstin kuunteleminen

Itse kirjoitetun tai minkä tahansa valmiin tekstin ääntämistä voidaan harjoitella ipadin ja iphonen avulla:

Asetukset>Yleiset>Käyttöapu>Puhe>Puhu näyttö (Ipad Air) ja Puhu valinnat.

Jos iPad ei tarjoa kieltä, valitaan asetuksista Näppäimistö>Lisää uusi näppäimistö>valitse haluamasi kieli

Mikäli harjoitellaan itse kirjoitetun tekstin ääntämistä, maalataan ko. teksti ja valitaan palkista ”Puhu”. Tällä tavoin teksti muuntuu puhutuksi maapallo-kuvakkeesta valitulla kielellä. Samalla tavalla voidaan kuunnella mitä tahansa netistä löytyvää tekstiä.  Luetun tekstin nopeutta voi säätää kohdasta Asetukset.

Tekstistä on helppo luoda myös kuunteluharjoitus, johon liittyy aukkotehtävä: kopioidaan ja tulostetaan teksti,  poistetaan sanoja ja kuunnellaan.