Videoiden tuomisen kanssa iPadiin joutuu vähän kikailemaan. Safari-selaimella videon tallentaminen ei onnistu, mutta maksullisella($1.99)iCabMobile-selaimellakyllä.
Ilmainen vaihtoehto on käyttää hitusen tietokonetta ja OneDrivea avuksi, joilla videon tallennus onnistuu pilveen, josta se sitten saadaan ladattua iPadin kuvakirjastoon.
Green Screen kangas kuuluut TOP-keskuksen lainalaitteisiin. Olen myös kuullut jonkun hankkineen halvalla vihreää kangasta lihapullia myyvästä huonekalukauopasta, haasteena tässä on saada kangas täysin sileäksi, jotta rypyistä ei muodostu haasteellisia varjoja.
Luokkamuistikirja kokemuksia Auriksesta ja Rieskalta
Turussa 7lk oppilaat saivat (2017) henkilökohtaiseksi laitteeksi Win10-kannettavan tietokoneen, kosketusnäytöllä ja kahdella kameralla. Tämä mahdollistaa aivan toisenlaisen koneen käytön kuin yhteiskäytössä oleva atk-luokka.
OneNote luokkamuistikirja, eli Class Notebook, mahdollistaa sen että opettaja kerää oppilaat ja heidän työskentelyn yhteen paikkaan.
Teams mahdollistaisi vielä mm. tehtävien palautuksen ja niiden arvioinnin kokoamisen yhteen, joka sisältää myös luokkamuistikirjan.
Luokkamuistikirjassa opettaja voi…
jakaa materiaalia Sisältökirjaston kautta
nähdä ja ohjata oppilaan työskentelyä keräämättä vihkoja pois
antaa korjaavaa palautetta pitkin lukukautta
teettää parityön Yhteistyötilassa, niin että muilla oppilailla on mahdollisuus vain nähdä, ei muokata toisten työtä
Luoda huoltajalle linkin oppilaan osioon, jotta kotiväkikin näkee mitä koulussa tehdään
Oppilas voi…
ottaa digiloikan muistiipanojen tekemisessä mm.
kuvittamalla taikka videoimalla oppimistaan ja tekemistään
äänittämällä kielten ääntämistään vaikka kotona opettajan kuultavaksi
upottamalla taulukkolaskentaa muistiinpanoihinsa
saada opettajalta palautetta lukuvuoden aikana ilman että opettaja kerää ”vihkoja” pois lukuvuoden lopussa
kerätä itselleen talteen portfolion ja nähdä näin oman edistymisensä
Nummenpakka Aurajoen yläkoulu
Nummenpakan koulussa Aurajoen yksikössä jokaisessa ainessa tehtiin oma luokkamuistikirja. Fysiikkalla ja kemialla oli yhteinen muistikirja, jota on tarkoitus käyttää 9lk loppuun asti, ryhmien ja opettajien pysyessä suurinpiirtein samoina. Käsityössä opettaja vaihtuu lukukauden puolivälissä, jolloin samassa käsityön muistikirjassa oli kaksi opettajaa rinnan.
Jenni Koskimäen kokemuksia fysiikassa ja kemiassa
Kemian ja fysiikan OneNote
Tuula Wilénin kokemuksia käsityössä
Käsityössä portfoliotyöskentely on olleellinen osa ainetta. Onenote Classbookin mahdollistaa monia asioita, jotka eivät ennen olleet mahdollisia näin helposti. Kästyössä opettaja vaihtuu kesken lukukauden, mutta käsityössä samaa muistikirjaa hallitsi kaksi opettajaa.
Rieskalähteen yläkoulu
Rieskalähteen koululla kaikille seiskoille tehtiin luokanvalvojan toimesta yksi luokkamuistikirja, jossa oli kaikki oppiaineet. Tavoitteena helpottaa oppilaan työskentelyä, kun kaikki on yhdessä ja samassa paikassa.
Laaja-alaisen erityisopettajan Antti Kontulan kokemuksia
Kun seuraavana vuonna haluat käyttää tekemiäsi OneNote-sisältöjä uusille oppilaille, vaikka useampaan muistikirjaan samalla kertaa, se onnistuu ”Jaa sisältökirjasto” -painikkeella.
Toiminto löytyy vain OneNote työpöytäversiosta ja luokanmuistikirja -välilehdeltä, jonka näkyminen vaati että luokanmuistikirja -apuohjelma oli koneelle ladattu.
Ei oo helppoa, mutta näin se menee tällä hetkellä, vuonna 2018. OneNoten ominaisuudet vaihtelevat muutenkin riippuen siitä millä alustalla sitä käyttää: iPadillä, millä puhelimelta, Online, työpöydältä,..
Ulkoinen näppäimistö mahdollistaa täysimittaisen näppäilytaitojen harjoittelun myös iPadillä.
Pädin oma näppistö ”haukkaa” näytöstä puolet, jolloin ulkoisella näppäimistöllä saa myös koko näytön käyttöön.
Oppilaita voi motivoida osallistumaan vuosittain järjestettävään kaikille avoimeen Näppäilytaidon SM-kisoihin.
Näppistaituri kaveriksi
Turussa oppilaat kirjautuvat @edu.turku.fi- tunnuksin.
Oppilas voi lisätä kuvakkeen Koti-valikkoon kautta.
Opettaja pystyy käyttäjähallinnan kautta ryhmittelemään ja säätämään omien opilaidensa suorittamista.
Pienimmille, jolle kirjautuminen on vielä haasteelista, Turussa on mahdollistettu käyttö ilman kirjautumista Alkuopetuksen nurkan kautta. Osoite on jaettu opettajille sähköpostin kautta.
Näppäimistön kielen vaihto (saksa, espanja, arabia,…)
iPadin oman näppäimistön selkeä etu ulkoiseen nähden on sen muunneltavuus.
Asetukset-Yleiset-Näppäimistö, pystyt säätämään mitä iPadin omia näppäimistöjä on käytössä.
”Karttapallosta” pystyt näitä sitten vaihtamaan lennosta asennettujen välillä.
Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettaja Hanna Gustafsson lähti kokeilemaan tutorin avustuksella kokeen suorittamista sähköisesti Formsin avulla. Oppilaita Hannalla koko koulun 408 oppilasta, joten koepinkka on melkoinen. Nyt kun Turussa 7lk oppilailla on omat päätelaitteet mahdollisuus sähköisen kokeen pitämiseen on helpottunut.
Hanna laati itse kokeen, eikä käyttänyt mitään kustantajan valmiita. Kokeessa oli koneen automaattisesti tarkistamia tehtäviä, että avoimia jotka vaativat opettajan ”käsin” pisteytystä.
Kysymyksiä voi kuvittaa värikuvin, toisin kuin paperikokeessa.
Lajittelutehtävistä kone osaa antaa täydet pisteet jos se on täysin oikein järjestetty, osittain oikean opettaja joutuu pisteyttämään käsin.
Pidemmissä vastauksissa opettajan työ helpottuu, koska oppilaan käsialaa ei tarvitse tulkita, taikka kannella koepinoja. Voit tarkastaa oppilas taikka kysymys kerrallaan.
4. Korjaus automatisoituu.
Haasteita
Oppilaalla mahdollisuus luntata kun kone ja netti käytössä.
Ratkaisu: Ope valvoo luokan takana, ja kokeelle joku selkeästi havaittava taustakuva, jolla näkee helposti että ollaan oikealla sivulla, taikka parempi Take a Test -toiminto
Oppilas mahdollisuus jakaa koetta lähettämällä kokeen linkin taikka näytönkaappauksia eteenpäin.
Lähetä etukäteen huoltajille ja oppilaille muistutus sähköisestä kokeesta: Omakone ehdottomasti mukana ja akku täyteen ladattuna!
Valitse formsin asetuksista ”Vain oman organisaation henkilöt voivat vastata” ja myös linkkiä jakaessasi, jotta oppilaat joutuvat kirjautumaan ja kokeen jälkeen näkevät tulokset omat tulokset samasta linkistä.
Linkin kokeeseen voit tehdä etukäteen Wilma-viestinä ja tallentaa luonnoksena, jossa oikea linkki kokeeseen ja oikeat oppilaat. Kokeen alkaessa voit näppärästi klikata poissaolevat oppilaat pois, jolloin he eivät saa koetta. Oppilaan kannattaa säästää viesti, koska tästä samasta linkistä aukeaa sitten kokeen pistemäärät, opettajan tarkistettuaan ja julkaistuaan tulokset.
Kokeelle voit valita väriteeman, joka helpottaa kokeen valvomista, että oppilaat pysyvät oikealla sivulla.
Forms tekee myös QR-koodin, jolla voit jakaa linkin kokeeseen.
Ota asetuksista pois päältä ”Näytä tulokset automaattisesti”, jos kokeesi sisältää avoimia käsin tarkastetavia kysymyksiä, jotta näiden pisteet eivät jää laskematta
Kokeen jälkeen
Laita heti kokeen loputtua ”Kerää vastauksia” pois päältä, jolloin linkki kokeeseen ei enää toimi.
Forms tekee tuloksista automaattisesti diagrammeja.
Oppilas saa pisteet niistä tehtävistä, jotka Forms pystyy pisteyttämään. Avoimista pisteet kertyvät vasta kun opettaja on ne tarkastanut ja julkaissut. Jaa linkki kokeeseen uudestaan, jotta oppilaat näkevät lopullisen tuloksensa.
Lajittelu-tehtävät täytyvät olla täysin oikein jotta oppilas saisi pisteitä. Vaillinaiset vastaukset voit pisteyttää käsin jälkikäteen.
Voit tarkastella vastauksia oppilas taikka kysymys kerrallaan. Voit antaa myös vapaata sanallista henkilökohtaista palautetta.
Tarkistettuasi on aika julkaista tulokset oppilaille. Oppilas näkee tulokset samasta linkistä, josta aloitti kokeen. Huoltajalle oppilaan pitää itse näyttä omilla tunnuksilla miten koe meni.
Yhteistyö on valttia
Kaikkea ei tarvitse tehdä aina yksin. Voit jakaa kokeesi kollegalle mallilinkkinä, jolla hän voi monistaa kokeen itselleen. Yhteiskäytölinkillä voitte käyttää ja tarkastella tuloksia yhdessä.
Koetila-Take a Test -toiminto (windows 10)
Toiminnolla saa oppilaan koneen lukittua vain itse kokeen tekemiseen.
Linkki on muotoa: ms-edu-secureassessment:TÄHÄNKOHTAANTULEEFORMSINLINKKI!enforcelockdown (linkissä ei siis saa olla alussa http://)
Oppilaan voi avata linkki
Wilma viestistä, jossa oppilas kopioi linkin itse selaimeen ja avaa sen. Jos teet Wilmassa klikattavan linkin, sen eteen tulee automaattisesti http:// ja se ei toimi!
OneNote työpöytäväersiolla linkin alkuun ei tule automaattisesti http://, mutta online versiolla tulee!
Oppilas pääsee pois tästä koetilasta painamalla Ctrl+Alt+Delete-näppäinyhdistelmää
Vinkki!
Take-a-test linkki toimii myös mussa yhteydessä, vaikka Otavan sähköisissä kokeissa, joissa kaikki menevät samaan osoitteeseen, taikka muissa!
Kovin odotuksin lähdetään oppilaiden kanssa kokeilemaan, josko onnistuisi talukkkolaskenta ja siellä Excelin-käyttö suoraan pilvessä. Koulussamme on uusi 300 Mbps langaton verkko, johon iPadit kirjautuvat automaattisesti.
Tehtävät on koottu yhteen excel-tiedostoon, joka jaettu oppilaille tarkasteluoikeuksin. Pieni homma oli laittaa 38 oppilaan jako-oikeudet, mutta nimien kopiointi onnistui kuitenkin Wilmasta copypastella melko näppärästi.
Oppilaiden on myös tarkoitus tehdä tehtävät yhteen tiedostoon eri välilehdille, joka jaetaan opettajalle muokkausoikeuksin, jotta opettaja voi tehdä merkintöjä ja korjauksia.
Oppilaat pitävät pilvessä kahta tiedostoa auki, tehtäviä ja ratkaisuitaan. Harjoittelu tehdään online suoraan pilveen, joko iPadillä Safarilla ja/tai sitten tietokoneella kotona tai koulussa.
Huomenna jatkuu… Ja jatkuihan se. Aika paljon uutta tili oppilaille työskentelytavoissa, mutta toivottavasti on niistäkin jatkossa hyötyä.
Kaikkia tarvittavia ominaisuuksia ei office pilven excelistä löydy, mutta koneilla työskennellessä voi tiedoston tuoda muokattavaksi täysiveriseen Exceliin.
Seuraavana olisi tarkoitus työstää tilastoosuus tehtävät iPadin Numbers appsilla, joka näyttää varsin kattavalta funktioiden suhteen, mutta miten pelaa yhteen pilven ja excelin kanssa jää nähtäväksi.
Socrativelle osallistutat koko luokkasi, myös luokkasi hiljaisimmat. Sovellus toimii älykännykällä, padillä tai tietokoneella. Ohjelma myös tarkistaa oppilaan monivalinta- ja lyhytvastauksia antaen palautteen oppilaale vaikka läksyistä välittömästi. Ohjelmaa voi käyttää myös äänestykseen ja galluppiin tuloksen näkyessä realiaikaisena. Opettaja saa tulokset talteen kauniisti exceliin niin haluetessaan, oikeiden vastausten loistaessa vihreänä.
Lataa muiden tekemä
Alamme kerätä Suomessa laadittuja Socrative.com ohjelmalla tehtyjä kyselyiden sisältöjä. Tehtäviä voi jakaa muille SOC-XXXXXX numerolla, mutta tämä numero ei kerro yhtään mitään sisällöstä, siksi avuksi olisi tämä pankki. Socrative tehtäväpankki
Jaa omasi muille
Tekemäsi ja jakamasi tehtävän sisällön voi syöttää lomakkeella. Vaikka tehtäväsi olisi sidottu johonkin kirjasarjaan se saattaa olla hyvä pohja jollekkin toiselle. Kiitämme yhteistyöstä!
Käsitekartta, mindmap, on hyvä työkalu. Sitä voi käyttää suunnitteluvaiheessa jäsentämään ajatuksia tai sillä voi helposti hahmotella asioiden hierarkista järjestystä.
IPadin appsi Popplet lite on ilmainen ja helppo käyttää.
Siinä voi tehdä nopeasti uusia ajatuskuplia ja vaihdella niiden paikkaa. Kuplaan voi kirjoittaa tekstiä tai laittaa kuvan, jolloin koko jutusta tulee kerralla visuaalisempi.
Valmiin ajatuskartan saa talteen kun sen vie kamerarullaan.
Sieltä kuvan voi sitten viedä johonkin toiseen appsiin jos haluaa tai sen voi viedä vaikka pilveen ja printata koneella.
Ensi reaktioni iPadistä oli se että tämä vaatii ehdottomasti ulkoisen näppäimistön. Nyt vuoden käytön jälkeen, tarve on tyystin unohtunut. Somen kautta tullut vielä loistava oivallus, että pädissä kulkee mukana kaiken maailman näppikset.
Quizlet.com
Moneen aineeseen soveltuva sivusto, jossa tehdään paritustehtävä. Sivusto tekee 6 erilaista ja tasoista harjoitusta, seuraa oppimistasi ja luokassa mahdollistaa kilpailemisen paremmuudesta. Soveltuu erityisesti kieliin, koska ääntää myös sanoja. Kemian kielen tuki myös mukana.