Besancon perjantai 5.5.

Viikko mennyt nopeasti, nyt jo perjantai aamu.

Aamupalan jälkeen suuntaamme totutusti isäntien kyyditseminä koululle. Tänään on luvassa mm. pienten koululaisten kilpailu. Kilpailun aiheena on esitellä erilaisia rakennuksia ja niiden käyttöä. Kilpailuun osallistuu lähialueen (n.100km säteellä) kuudesta koulusta, iältään 11-15 vuotiaita koululaisia. He ovat saaneet työstää projektiaan koko vuoden ja nyt on aika esitellä tuotokset. Meillä on suuri kunnia saada olla mukana katsomassa tapahtumaa.

Kilpailun lisäksi saamme olla mukana maamittauksen cad-tunnilla, jossa opiskelijat sijoittavat rakennuksen tontille. He käyvät myös opettajansa Ludovicin kanssa tekemässä tarvittavat maastomittaukset, teodoliitilla.

Lisäksi tämän päivän ohjelmaan isännät ovat sisällyttäneet juhlalounaan. Juhlalounaalle osallistuu myös kilpailun tuomaristo, opetustarkastajan johdolla. Opetustarkastaja on tämän seudun korkein opetuksen virkamies. Saamme olla siis mukana Besanconin ja Lycee Pierre-Adrienin koulun juhlavassa tilaisuudessa.

Päivämme päättyy koululla siihen, että viikon aikana tapaamamme opettajat hyvästellään ja toivotetaan tervetulleeksi tutustumaan Suomen Turkuun ja meidän ammatti-instituuttiin.

Lopuksi haluamme kiittää isäntäkoulua ja varsinkin suloista Stephanie Ortalonia, joka voimiaan säästelemättä oli meidän kanssamme käytännössä koko viikon ajan.

Besancon torstai 4.5.

Torstai aamu ja meidät haettiin hotellilta jälleen klo 7.45.

Koululla aamukahvittelun jälkeen päivä jatkuu mekaniikan tunnilla, jota opettaa Fabian Latour. Opetus kohdistuu hiukan vanhempiin opiskelijoihin, joista opiskelun päätyttyä tulee työmaille työnjohtajia. Opetuksessa sen myös huomaa. Mekaniikan perusteet ovat opiskelijoilla jo hallussa ja nyt syvennetään mekaniikan tietämystä Fabianin hyvällä opetustaidolla.

Ruokailun jälkeen lähdemme Ludovic Drogrey johdolla tutustumaan kalkkikivilouhokseen. Matka louhokselle kestää n.30min ja se on Meirey sous Montrondissa, joka on Besanconista etelään. Keli ei meitä tänään suosi, koko matkan satelee ja välillä louhoksella meidän pitää etsiä sadesuojaa, ettemme olisi aivan uitettuja. Mukanamme louhokseen tutustumassa on luokallinen infran opiskelijoita iältään 15-18 vuotiaita. Louhos on varsin suuri ja tekee paljon kiveä rakennusteollisuuden ja infran käyttöön. Louhokselta löytyy niin asfalttiasema, betoniasema kuin myös betonielementtitehdas. Tehtaalla tehdään mm. ulkoseinäkiveä ja kadun reunuskiviä.

Tehtaalta palaamme koululle viiden aikoihin. Tämän jälkeen opettajalla on vielä hetki opiskelijoiden kanssa ja me menemme totutusti kahvittelemaan iltapäiväkahvit. Puoli kuuden jälkeen Patrick Petit kyytii meidät majapaikoillemme ja ilta ohjelma on vapaa. Lähdemme siis Juhan kanssa tutustumaan Besancon kaupungin varsin viehättäviin kohteisiin, suomalaisen miehen hyvällä suunnistustaidolla :).