22.4.2017

Filed under: Yleinen — Tuija at 5:07 pm on keskiviikko, huhtikuu 26, 2017

Viimeistä viedään….

Lauantaiaamu valkeni pilvisenä ja asteita +10. Tänään meillä oli ”vapaapäivä” ja tarkoituksena kiertää Madridin nähtävyyksiä ja ostaa viimeiset tuliaiset kotiin.  Aamupalan jälkeen lähdimme keskustaan ja aloitimme kierroksemme Puerta se Solilta. Tämä aukio on yksi Madridin tunnetuimpia ja vilkkaimpia aukioita ja sen kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu patsas, Karhu ja mansikkapuu. Uudenvuodenaattona tälle aukiolle kokoontuu tuhansittain ihmisiä ottamaan vastaan tulevaa vuotta. Perinteenä on, kun hallintorakennuksen kello lyö 12 kertaa ennen puoltayötä ja juhlijat yrittävät nielaista viinirypäleen jokaisella lyönnillä. Niille, jotka tehtävässä onnistuvat, on tiedossa menestyksekäs vuosi. Tapahtuma on televisioitu vuodesta 1962 lähtien .

Karhu ja mansikkapuu

Seuraavaksi kävelimme katsomaan Teatro Realia (Oopperatalo) joka sijaitsee Isabel II aukion reunalla. Talo on historiansa aikana ollut lähes jatkuvasti joko entisöinnin tai korjauksen kohteena. Oopperatalo on rakennettu aikoinaan hiekkamaalle ja tämä aiheuttaa jatkuvaa epävarmuutta talon kantavuudelle.

Oopperatalolta matkamme jatkui espanjan kuninkaalliselle palatsille, Palacio Real. Palatsi on yksi Eurooopan suurimmista palatseista, jossa on peräti  3400 huonetta. Palatsi on Espanjan kuninkaan virallinen virka-asunto, mutta kuningas Felipe VI perheineen ei kuitenkaan asu palatsissa nykyään. Palatsissa olisi ollut mielenkiintoista käydä, mutta viikonloppuna kävijöitä oli jonoksi asti ja päätimme katsella palatsia vain ulkopäin.  Itse olisin  ollut kiinnostunut varsinkin palatsin sisällä olevasta apteekista, jossa on kuulemma lääkepulloja satojen vuosien takaa sekä entisöity keskiaikainen laboratorio.

 

Palatsin vieressä oli Almudenan Katedraali, johon pääsi vierailemaan sisälle ja ihan ilmaiseksi.

Päätimme nähtävyyskierroksen syömällä muutaman oliivivartaan ja tapaksen Mercado se San Miguelissa ja nautimme kahvin Plaza Mayorilla.

Nyt on aika kiittää espanjalaisia vieraanvaraisuudesta ja suunnata nokka kohti kotia… adiós español!

 

21.4.2017

Filed under: Yleinen — Tuija at 8:34 pm on maanantai, huhtikuu 24, 2017

Tänään päästiin tutustumaan IES Villaverden kouluun, sen tiloihin ja opiskelijoihin. IES Villaverde Vocational Training School aloitti toimintansa vuonna 2005 ja on Madridin opetusneuvoston alainen julkinen oppilaitos. Se on kooltaan keskikoinen ja siellä on noin 500 opiskelijaa ja 35 opettajaa.

 

Parafarmasian luokka

Espanjassa löytyy myös parafarmasian tuotteista hakemistot

Apteekin tiski

Annosjakeluharjoittelua sairaala-apteekkia varten

 

Koulussa on mahdollista opiskella mm. kliinistä diagnostiikkaa, farmasiaa+parafarmasiaa, välinehuoltoa, varhaiskasvatusta ja tietotekniikkaa. Lääketeknikoiden koulutus kestää 2 vuotta+työssäoppiminen (yhteensä 380h) ja he voivat koulutuksen jälkeen työskennellä apteekeissa, sairaala-apteeekissa ja farmaseuttisissa laboratorioissa teknisenä apulaisena. Valmistumisen jälkeen espanjalaisen lääketeknikon työnkuva poikkeaa melko paljon suomalaisen lääketeknikon työnkuvasta. He saavat esimerkiksi antaa apteekissa lääkeneuvontaa asiakkaille ja pistää mm. injektiota potilaille sairaala-apteekissa.

Ensimmäisen vuoden lääketeknikko-opiskelijoita

Kiersimme luokat, joissa opetetaan sekä farmasiaa että parafarmasiaa. Tapasimme ensimmäisen vuoden lääketeknikko-opiskelijoita, jotka olivat harjoittelemassa uuttamista. Keskustelimme heidän mahdollisesta halukkuudesta tulla ensi vuonna vaihtoon Suomeen. Halukkaita olikin paljon, mutta englantia ei osannut  puhua juuri kukaan heistä . Vain yksi rohkea nuori nainen kysyi muutamia kysymyksiä meiltä englanniksi, muille opiskelijoille opettaja käänsi keskustelumme.Yllätys oli, että myös osa opettajista ei osannut lainkaan englantia. Espanjassa onkin  vasta kolmisen vuotta sitten alettu opettaa englantia koulussa, joten voi mennä hetki, ennen kun engannin taito on edes tyydyttävällä tasolla.

Koulussa vietettiin vierailupäivänä kansainvälistä kirjanpäivää. Kansainvälisen kirjan päivän on saanut alkunsa  vuonna 1926, jolloin espanjalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi.  Vuonna 1995 Unescon julisti kirjoille oman päivän, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symbolina. Tällä kertaa teemana oli runot ja niiden lausunta. Myös minä pääsin lausumaan suomeksi pari säettä runosta RAKKAALLE SUOMELLENI. Kerroin opiskelijoille ja opettajille, että Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja tämä on suomalaisille merkittävä juhlavuosi. Lausunnasta on todisteena video, ainakin toistaiseksi.

Juhlinnan jälkeen lähdimme vierailulle vielä läheiseen apteekkiin, jonne opiskelijamme Alina menee kahdeksi viimeiseksi viikoksi harjoitteluun.  Saimme lämpimän vastaanoton farmaseutilta, jonka isä omistaa apteekin. Apteekki on ollut heidän suvun hallussa jo viiden sukupolven ajan ja myös hän perii apteekin, isän jäädessä joskus eläkkeelle. Apteekissa työskentelee hänen ja isän lisäksi yksi farmaseutti ja neljä lääketeknikkoa. Espanjassa apteekit ovat auki joko 8, 12 tai 24 tuntia. Heidän apteekkinsa sijaitsee laitakaupungilla ja on auki vain 8 tuntia. Apteekki on auki klo 9-14, välillä pidetään 3 tunnin siesta ja sen jälkeen apteekki on auki vielä 3 tuntia. Uutuutena heillä on automaatti, josta asiakas voi hankkia apteekin ollessa suljettuna esim. lasten ruokia, vaippoja, raskaustestejä, kondomeja jne. Kuva automaatista ei valitettavasti ole kovin hyvä, koska ikkunan pinta heijasti auringossa liian paljon.

Lääkkeenvalmistustilat

Automaatti apteekin sisältä kuvattuna

ja ulkoa

Huomenna onkin viimeinen päivä ja se menee tutustumalla Madridin  nähtävyyksiin.

 

20.4.2017

Filed under: Yleinen — Tuija at 12:18 am on lauantai, huhtikuu 22, 2017

Tänään vierailimme Military Base logistika San Pedrossa, joka on puolustusvoimien aluetta. Alueella sijaitsevat myös armeijan keskuslaboratorio ja museo, Museo de farmacia militar.

 

Oppaana sotamies Somalo

Espanjassa armeijalla on itsenäistä apteekkitoimintaa ja lääkkeiden valmistusta. Kierroksen aikana nähdyt valmistustilat olivat melko uusia, koska lääketuotantolaboratorio ja museo muuttivat Madridista nykyiseen paikkaansa Colmenar Viejo vuonna 2015. Meille esiteltiin kaksi eri laboratoriota. Ensimmäisessä laboratoriossa mm. käsitellään lääkkeiden raaka-aineita ja tutkitaan niiden pitoisuuksia ja toisessa laboratoriossa tutkitaan valmiit lääkkeet ja tehdään erilaisia testejä. Espanjalaisten mielestä armeijalla on oltava valmius ja taito tehdä lääkkeitä hätätapauksissa, koska kriisitilanteissa lääkkeitä on vaikea saada tai lääkevarastot voivat olla loppu. Kaikilla laboratorioissa työskentelevillä sotilailla on farmasian koulutus. Kiinnostavaa oli  kuulla, että Espanjassa on 14 armeijan omaa apteekkia, joista neljä sijaitsee Madridissa. Näistä apteekista sotilaat, heidän puolisonsa ja lapset voivat hakea armeijan laboratoriossa valmistettuja lääkkeitä,  perinteistä apteekkia halvemmalla hinnalla. Muut espanjalaiset eivät saa käyttää näitä apteekkeja.

 

Armeijan laboratoriossa valmistettua parasetamolia

 

Seuraavaksi siirryimme pihan toiselle puolella ja vuorossa oli kierros farmasiamuseossa. Saimme tunnin perehdytyksen armeijan farmasian historiaan eri aikakausilla. Kierroksen aikana kuulimme, että armeijan velvoite on mm. ylläpitää varastoa, josta löytyy tarvittaessa jokaiselle espanjalaiselle autoinjektori esimerkiksi ydinvoimala onnettomuuden tai muun katastrofin sattuessa. Injektorit sisältävät joko atropiinia, diazepaamia tai morfiinia, riippuen katastrofin laadusta.Oppaan mukaan injektorit saadaan jaettua kaikille espanjalaisille 24 tunnin aikana.

Farmasiasotilaan univormu 1700- luvulta

Paluumatkalla poikkesimme parin tunnin lounaalle hotelli- ja ravintokouluun IES Hotel Escuela. Siellä opiskelijat  olivat ystävällisiä ja pitivät huolen siitä, että palvelu pelasi ja ruoka oli erinomaista ja sitä oli riittävästi.

Illalla ohjelmassa oli vielä kierros keskustassa ja tutustumista paikallisiin nähtävyyksiin  ja ruokiin.

Espanjalaista ruokaa

Nähtävyyksiä

19.4.2017

Filed under: Yleinen — Tuija at 1:25 am on torstai, huhtikuu 20, 2017

Buenos dias…

Aamu valkeni Madridissa ja asteita +11. Meidät( minut  ja Mari) haettiin klo 9.30 IES VILLAVERDE VET SCHOOLIIN , jossa tapasimme kaikki lääkealan opettajat  ja rehtori Isabelin. Kun tuliaiset oli jaettu, lähti kaksi opettajaa Katariinan mukana tutustumaan hänen tulevaan to- paikkaansa ja me muut lähdimme tutustumaan Alinan to- paikkoihin.

Meidän opiskelijat, minä, Mari ja IES VILLAVERDEN opettajia

 

Katariina on kaikki neljä viikkoa Joan Miron koulussa,  joka on tarkoitettu kehitysvammaisille lapsille. Alina tulee työskentelemään ensimmäiset kolme viikkoa Hospital Universitario de Fuenlabradan sairaala- apteekissa ja viimeisen viikon yksityisessä avoapteekissa lähellä koulua. Sairaala- apteekki sijaitsee melko kaukana ja yleisillä kulkuneuvoilla matka tulee kestämään vajaan tunnin. Tämä siksi, koska opettajien kertoman mukaan, oli todella vaikea löytää sairaala-apteekkia Madridin alueelta, jossa edes joku henkilökunnasta puhuisi englantia.

Lääketeknikot työssä

Sairaala-apteekissa työskentelee tällä hetkellä 17 lääketeknikkoa kahdessa vuorossa. Lääketeknikoiden työhön kuuluu esim. tarttuvien tautien, kuten  c- hepattiitti ja aids- potilaiden lääkkeiden jako sekä potilaiden neuvominen lääkkeiden ottamisessa ja mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa. Asiakkaiden on mahdollista hakea lääkkeensä sairaala- apteekista ilmaiseksi kuukauden välein. Espanjalaiset opettajat kertoivat olevansa ylpeitä espanjalaisesta terveydenhuollosta ja sen tasosta ja olivat jopa sitä mieltä, että espanjassa saattaisi olla koko Euroopan paras terveydenhuoltojärjestelmä.

Sairaala-apteekin proviisorin johdolla turustumassa laboratorioon.

Iltapäiväällä kävimme vielä tutustamassa paikalliseen avoapteekkiin Islazulin ostoskeskuksessa. Apteekkari Maria Jesus kertoi  apteekkitoiminnasta Espanjassa ja saimme kiertokäynnin apteekissa. Huomasimme, että meillä on paljon yhteistä Suomen ja Espanjan apteekkien välillä, kuten e-reseptit, mutta muutama eroavaisuuskin löydettiin. Espanjassa lääkeitä ei saa esim. myydä asiakastilan hyllyissä, vaan ne ovat tiskin takana , josta  farmaseutit antavat ne tarvittaessa. Toinen merkittävä eroavaisuus on se, että espanjassa voi alaa opiskeleva tytär tai poika jatkaa vanhempiensa apteekkia heidän jäädessä eläkkeelle tai  jos jatkajaa ei löydy, voi suku myydä apteekin eniten apteekista maksavalle proviisorille.

Apteekkari Maria Jesus

Lopuksi kävimme vielä kaikki yhteisellä lounaalla ostoskeskuksen yhdessä olevassa italialaisessa ravintolassa.

Päivän pasta

Antoisan päivän antoisa lopetus….

Lähtö lähenee 17.4.2017

Filed under: Yleinen — Tuija at 6:28 pm on maanantai, huhtikuu 17, 2017

 

Pääsiäinen on kohta ohi ja huomenna koittaa matkamme Madridiin. Tervetuloa seuraamaan lääkealan opettajan ja apteekin proviisorin antoisaa matkaa. Mukaamme lähtevät myös opiskelijat lääkealalta ja lähihoitajapuolelta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lääkealan opiskelija on lähdössä Madridiin vaihtoon. Tätä ennen lääkealalta on ollut kaksi opiskelijaa vaihdossa Kiinassa 2015.

Lääketeknikon to-paikat ovat vaihdon aikana sairaala-apteekki ja perinteisempi kivijalka-apteekki. Lähihoitajaopiskelija on menossa työssäoppimaan kehitysvammaisten lasten kouluun.

Tämän viikon ohjelmassa on tutustumista espanjalaiseen sosiaali- ja terveysalan opetukseen sekä vierailua ainakin apteekissa ja lastentarhassa.

Nyt pakkaamaan viimeiset tavarat ja tuliaiset.Sää Madridissa on pitänyt hullua jännityksessä jo pitkään ja nyt pitää vielä miettiä pakatako mukaan sateenvarjo vai aurinkorasva.

 

Laukku täynnä tuliaisia.