Sarojen joulupuuhia

Sarojen joulukuu on ollut puuhaa täynnä. Olemme mm. leiponeet pipareita, maalanneet ikkunaan hienon talvimaiseman, askarrelleet joulukuusen ja sen koristeet. Ja kävipä meillä tonttukin tuomassa lahjoja. Lahjoista paljastui kivoja uusia pelejä ja leluja.

 

Jouluaattoon on tasan kaksi viikkoa aikaa ja kohta onkin aika rauhoittua joulun viettoon. Me Sarojen isot ja pikkuiset tontut haluammekin kiittää kaikkia kuluneesta syksystä ja toivottaa kaikille ihanaa joulua ja uutta vuotta!

Joulu on taas

(Kansanlaulu)

Joulu on taas, joulu on taas,

kattilat täynnä puuroo.

Nyt sitä saa, nyt sitä saa

vatsansa täyteen puuroo.

Joulu on taas, joulu on taas,

voi, kuinka meill´ on hauskaa!

Lapsilla on, lapsilla on

aamusta iltaan hauskaa.

 

 

Syksyn puuhat hurahtaneet käyntiin vauhdilla :)

Tervehdys täältä Susiniityn päiväkodista. Syksy on hurahtanut jo vauhdilla käyntiin ja myös päiväkodin puuhat ovat täydessä tohinassa. Syksy on tuonut ryhmiin paljon muutoksia niin lasten kuin henkilökunnankin osalta. Uusia lapsia on aloittanut paljon ja vanhat konkarimme ovat vaihtaneet ryhmiä.

Apiloissa touhuaa päiväkotimme juniorit 0-2 vuotiaat. Apiloissa on 12 lasta, lastentarhanopettaja ja kaksi lastenhoitajaa.

Helmiköissä vipeltävät 2-4 vuotiaat lastentarhanopettajan ja kahden lastenhoitajan johdolla.

Kaisloissa puuhailevat 3-5 vuotiaat ja lastentarhanopettaja, kaksi lastenhoitajaa ja henkilökohtainen avustaja.

Saroissa toimii monivammaisten lasten kuntouttava erityisryhmä. Saroissa on tällä hetkellä seitsemän 4-6 vuotiasta lasta sekä erityislastentarhanopettaja, sairaanhoitaja ja kolme lastenhoitajaa.

Blogia päivittelemme pikku hiljaa jokaisen ryhmän osalta. Kuulumisiin. 🙂

KIITOS!!

Kiitos kaikille perheille kuluneesta toimintakaudesta. Kiitos etenkin meidän ihanille päiväkodin lapsille. Ihana ja hauska toimintakausi on takana ja varmasti myös yhtä kiva kesä edessä!

 

Peppi Pitkätossun kesälaulu

Nyt minä tahdon laulaa
kauniista kesästä:
puut on niin heleitä
ja maa on niin vihreä
ja kukat on upeita
ja mansikat makeita
ja aurinko kivasti lämmittää
ja vesi on märkää ja viileää
ja minä saan kesakoita
ja kesäihon täynnä täpliä
ja siksi tahdon laulaa
minun kauniista kesästä.
(Peppi Pitkätossun kesälaulu. Astrid Lindgren: Peppi karkuteillä)

Hyvää kesää kaikille!!! 🙂

 

Kaislojen kevätpuuhia

Kaislojen kevät on ollut hauskoja puuhia täynnä. Kevät on mennyt hurjaa vauhtia ja kesä ja kesäloma kolkutteleekin jo kulman takana.

Me olemme mm. vierailleet Turun paloasemalla, jahdanneet aarretta, pitäneet ötökkäbileet ja leikkineet vesileikkejä.

Nurin kurin- päivänä kaikki oli ihan heikun keikun ja hullunkurisesti. Söimme pöydän alla ja nukuimme sängyssä väärinpäin ja se vasta olikin lasten mielestä hauskaa.

Poliisiauto ja kaksi poliisia kävi päiväkotimme pihalla keväisenä aamupäivänä.

Aarretta pääsimme jahtaamaan, kun löysimme retkellä rannalta Kapteeni Mustaparralta pullopostia. Kapteenilta oli varastettu aarrearkku, ja hän toivoi meidän apua sen löytämiseen. Lapset lähtivät innoissaan etsimään arkkua maastoon kätketyn aarrekartan avulla.

Aarrearkku löytyikin lopulta metsästä. Lähetimme Kapteeni Mustaparralle takaisin pullopostia, jossa kerroimme vievämme aarrearkun päiväkodille. Lasten nukkuessa olikin aarrearkku hävinnyt! Lasten harmiksi emme nähneet merirosvoa. 😀

Lapset toivoivat ötökkäbileitä, joten otimme mukaan suurennuslasit ja luupit ja lähdimme tutkimaan metsään ja rantaan, millaisia ötököitä sieltä löytyisikään. Metsässä oli ainakin miljoona hyttystä, joten sieltä lähdimme melko nopeasti pois. Rannan nurmikolla saimme olla hyttysiltä rauhassa ja sieltä pikkututkijat löysivätkin paljon erilaisia ötököitä.

Kevät on kerrankin ollut todella ihana ja lämmin säältään. Olemmekin pihalla leikkineet kivoja vesileikkejä.

Maaliskuussa Apiloissa

Tässä Maaliskuussa me Apilat aloitimme pupuprojektin. Jokainen lapsi saa tehdä oman pupunsa  ja katsotaan mitä kaikkea puput tässä  kevään aikana puuhaavatkaan. Ideanana on tehdä sukasta pupu. Tarvitaan vaan sukka vanua, narua ja sakset. Silmät me ollaan tehty tussilla, yhtähyvin voi liimata tai ommella silmät.

Kaislojen ystävyyden viikko

Minun maailmani

Alussa on yksi ystävä. Ihan kohta kaksi.

Sitten löytyy kolmaskin, käy kaikki hauskemmaksi.

Pian ollaan kaikki tuttuja, me tehdään paljon juttuja,

piirretään ja lauletaan, iloitaan ja nauretaan,

kinastellaan, sovitaan. Senkin ymmärrän.

Monta uutta asiaa joka päivä kuulla saa.

Ollaan samaa maailmaa, minä, sinä, hän.

Pian ollaan kaikki tuttuja, me tehdään paljon juttuja,

piirretään ja lauletaan, iloitaan ja nauretaan,

kinastellaan, sovitaan. Senkin ymmärrän.

(Jukka Itkonen, Jussi Jaako)

 

Kaislojen helmikuinen pakkasviikko täyttyi ystävyydellä. Puhuimme millainen on  hyvä ystävä, teimme ystäville ihania kortteja, vietimme Ystävyyden laskiaisriehaa, kävimme Ystävyyden eväsretkellä ja totta kai lauloimme kivoja ystävälauluja.

Viikko alkoi sillä, kun Kaislojen eteiseen ilmestyi postilaatikko. Siihen saivat lapset koko viikon askarrella postia ystäville. Perjantaina postilaatikko olikin aivan täynnä.

Tässä Kaislojen lasten ajatuksia siitä, millainen on hyvä ystävä:

 

-Ystävän kans voi leikkii kaikkii prinsessaleikkejä. Poikaystävän kaa voi leikkii kaikkii hyvii ritarileikkei.

 -Hyvän ystävän kans on kivoja leikkejä.

 -Niitten kanssa voi kans… Joskus ne riiteleeki.

 -Hyvän ystävän kanssa voi leikkiä kauniita leikkejä ja sen kans ei riitele.

 -Ystäviä ei saa purra.

 -Ei saa nipistää, eikä töniä.

 -Ööö… Ettei vaan sitte. Se on hyvä, ettei kukaan vaan sitten tee mitään tyhmiä juttuja. Vaan on rauhassa. Ja ettei lähde kesken leikin juoksentelemaan. Se on hyvä juttu.

 -Mul on monta ystävää ja se on kivaa.

 -Hyvä ystävä ei sano, et mä en halua leikkii sun kaa. Muuten toisel tulee paha mieli.

 -Ei saa sanoa, että mä en halua leikkii sun kanssa ja että mä en tykkää susta.

Ystävyyden juhlapäivä

Nyt on juhlapäivä ystävyyden taas onnittelulaulut siksi lauletaan.

Kaikkihan nyt varmaan meistä tietää sen: juhlia voi vaikka sitä leikkien.

Yhdessä me säännöt ensin keksitään, ystävyyden kielen kaikki ymmärtää.

Onni, onni, onni, onni sitähän se on.

Onni, onni, onni, onni ystävä kun on.

Onni, onni, onni, onni sitähän se on.

Onni, onni, onni, onni ystävä kun on.

Nyt on juhlapäivä ystävyyden taas, kaikki lapset leikkiin kyllä kutsutaan.

Tänään ei voi olla yksin sellainen, joka aina kulkee seuraa etsien.

Yhdessä me säännöt ensin keksitään, ystävyyden kielen kaikki ymmärtää.

Onni, onni, onni, onni sitähän se on.

Onni, onni, onni, onni ystävä kun on.

Onni, onni, onni, onni sitähän se on.

Onni, onni, onni, onni ystävä kun on.

(Tuomo Rannankari)

 

Talvi on saapunut Helmikuussa

Me Apilat teimme yhdessä Helmiköiden lasten kanssa lumiukkoja. Suoja säällä on kiva muotoilla lunta. Lumiukoille laitettiin pikkukivistä silmät ja risusta suu. Saivat he myöskin päähänsä hienot hatut.

Kaislojen touhuja

Syksy ja alkutalvi on mennyt vauhdilla ja joulu kolkuttelee jo oven takana. Ennen rauhoittumista jouluun ajattelimme kertoa, mitä kaikkea Kaisloissa on tapahtunut. Syksyn alussa Kaisloissa aloitti paljon uusia lapsia ja syksy kuluikin uusiin kavereihin tutustuessa.

Uusi Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma astui voimaan elokuussa ja siinä painotetaan entistä enemmän lasten osallisuutta. Me aloitimmekin pitämään lasten kokouksen joka kuun alussa, jossa lapset saavat kertoa ideoitaan ja ajatuksiaan siitä, mitä haluavat tehdä päiväkodissa. Lasten ehdoton ykköstoive jokaisessa kokouksessa on ollut se, että he haluavat leikkiä. Ja sitähän olemme myös tehneet. 🙂

Lääkäri työn touhussa 🙂

Lasten toiveena on ollut myös metsäretket ja eväsretket.

#halaapuuta -viikko

Sorsia syöttämässä

Meille saapui vieras eräänä syksyisenä aamupäivänä, kun lapset löysivät päiväkodin pihalta nallen. Nallen mukana oli kirje, jossa nalle kertoi linnun napanneen hänet nallen ollessa päiväkävelyllä. Nalle oli onneksi saanut rimpuiltua itsensä irti linnun nokasta ja tippunut päiväkodin pihalle. Nalle kertoi haluavansa jäädä asumaan päiväkotiin, ja että lapset voisivat keksiä hänelle nimen. Pitkän pohdinnan jälkeen kaksi parasta ideaa olivat Elli ja Vainu. Vainu voitti äänestyksen ja niin nalle sai itselleen hienon nimen.Vainu ei tietenkään halunnut, että hän jäisi yksin päiväkotiin viikonloppuisin. Hän kysyikin lapsilta, jos hän saisi lähteä aina vuorotellen yhden lapsen mukaan kotiin viikonlopun viettoon. Lapset ovat innoissaan odottaneet, koska arpaonni osuu heihin ja Vainu pääsee heidän kotiinsa. Maanantaisin olemme saaneet lukea kivoja tarinoita Vainun ja lasten viikonlopun seikkailuista. Tällä hetkellä Vainu on vieraillut noin kymmenen lapsen kodissa, eli vielä saamme nauttia monista reissunalletarinoista.Sää on ollut kovin sateinen ja kurja koko syksyn ja alkutalven. Onneksi se ei lapsia haittaa. Kuraleikithän on ihan mahtavia! 🙂

Lokakuun lasten kokouksessa syntyi idea tehdä kaikille lapsille omat keppihevoset. Pojat eivät kuitenkaan halunneet tehdä keppihevosia, joten päätimme tehdä keppieläimet. Jokainen lapsi sai itse päättää, minkä eläimen tekisi. Pian Kaisloihin muuttikin asumaan alligaattoreita, hevosia, pupuja, lohikäärmeitä ja mahtui joukkoon yksi hiirikin.

Keppieläimillä on leikitty ahkerasti ja pääsivät ne mukaan koulun saliin jumppaamaankin.

Jumpan lopuksi rauhoituttiin keppieläimet tiukasti kainalossa 🙂

 

Eräänä räntäsateisena aamuna päiväkotiin saapui kaksi isoa paloautoa ja monta palomiestä. Voi sitä ihmetyksen määrää!

Pikkujouluja vietimme yhdessä Apiloiden, Helmiköiden ja Sarojen kanssa. Tonttu oli tuonut meille ison paketin ja sieltä paljastui uusi hieno hella kotileikkiin.

Joulukuun alussa lapset saivat lisää ihmeteltävää, kun Kaisloihin muutti Hipsu-tonttu asumaan. Hipsun ovi ja postilaatikko ilmestyi Kaislojen nukkariin. Joka päivä Hipsu toi pihalleen jotain uutta ja lapset olivatkin innoissaan aamuisin tutkimassa, mitä Hipsu oli tällä kertaa pihalleen tuonut. Hipsu toi myös joka päivä lapsille postia. Jokainen lapsi sai nauttia vuorollaan Hipsun tuomasta jouluisesta satuhieronnasta.

Joulukuussa saimme  muusikko Puppa J:n päiväkotiin vierailulle. Puppa J lauloi ja soitti ja lapset tanssivat. Ja kyllä oli hauskaa. 🙂

Lucian päivänä saimme ihastella hienoa Lucia- kulkuetta.Piparien leivonta ja etenkin niiden maistelu oli lapsista mukavaa puuhaa.

Luntakin saimme joulukuussa. Lapset lähtivätkin heti innolla pulkkamäkeen. He tekivät myös hienon lumilinnan.

Tittamari Marttisen joulurunon myötä haluamme toivottaa kaikille oikein ihanaa joulua!

Nukkua en edes malta.
Joulu tuntuu ihanalta!
Kuuntelen joulun kuisketta,
katselen joulun huisketta,
kahmaisen joulun tuoksuja,
kirmailen joulun juoksuja.
Heitän joulukuperkeikan,
veljestä teen tonttuveikan,
vedän päälle joulutakin,
kulkusia, rimpsujakin,
päähän pistän tonttulakin,
istun joukkoon tonttusakin!