Oppilaan tuki

Oppilaan tuki

Oppilashuolto

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Monialainen yhteistyö on oppilashuollossa keskeistä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen.

Oppilashuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa. Kouluyhteisön tai oppilaiden hyvinvoinnissa havaittuihin huolenaiheisiin etsitään ratkaisuja yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa.

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä oppilashuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.

Raunistulan koulun yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän (KOR) tehtävät:

  • suunnittelee, toteuttaa, arvioi ja kehittää kouluyhteisön hyvinvoinnin, turvallisuuden, viihtyvyyden ja osallisuuden edistämistä,
  • suunnittelee, miten oppilaiden ja yhteisön hyvinvointiin liittyvien kyselyiden ja laadunarviointien tuloksia sekä laajojen terveystarkastusten yhteenvetoja käsitellään koulussa,
  • suunnittelee, miten vanhempien kasvatustyötä tuetaan sekä kodin ja koulun yhteistyötä vahvistetaan ja
  • käsittelee lukuvuosittain nivelvaiheyhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyöhön liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä.

Opetussuunnitelmassa on tarkennettu koulun yksiköiden yhteisöllisen oppilashuoltoryhmien (KOR Rau ja KOR Kas) kokoonpanot.

 Oppilashuoltolain muutoksia

OPH:n Muutoksia OPSään.

Tukiopetus

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta. Tukiopetuksella voidaan myös ehkäistä vaikeuksia ennakolta. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten, sellaisten oppituntien aikana, joihin tuen tarve liittyy tai oppituntien ulkopuolella. Sitä voidaan antaa samanaikaisopetuksena oppilaan tavallisessa opetusryhmässä, pienryhmässä tai täysin yksilöllisesti. Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja. Tukiopetusta voi pyytää myös oppilas tai hänen huoltajansa.

Erityisopetus

Raunistulan koulussa osa-aikaisen erityisopetuksen tarkoituksena on ohjata ja opettaa niitä oppilaita, jotka tarvitsevat tukea oppimiseen tai koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Erityisopetus tapahtuu koulupäivän aikana joko samanaikaisopetuksena tai pienryhmässä tai yksilöllisesti. Oppilaan tuki toteutetaan kolmitasoisesti: yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Oppilaalle voidaan tehdä tarpeen mukaan yleisen tai tehostetun tuen oppimissuunnitelma. Erityisen tuen piirissä olevalle oppilaalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma (HOJKS) opetuksen pohjaksi. 1-2. lk:n oppilaiden on mahdollista saada puheopetusta. Kastun yksikön (yläkoulussa) erityisopettaja on Anne Valmari.

Oppilaanohjaus

Oppilaanohjauksen tarkoituksena on tukea oppilaan kasvua ja kehitystä, edistää oppilaan opiskelutaitojen kehittymistä ja opintojen kulkua sekä selkeyttää oppilaan ammatillista suuntautumista. Perusopetuksen luokilla 1-6 oppilaanohjausta antavat kaikki opettajat muun opetuksen yhteydessä. Vuosiluokilla 7-9 oppilaanohjauksesta vastaa oppilaanohjaaja. Hän ohjaa oppilaita oppilaanohjauksen tunneilla sekä pienryhmissä ja henkilökohtaisesti. Oppilaanohjaukseen liittyvät koulun ulkopuoliset työelämään tutustumisjaksot toteutetaan 8. ja 9. luokilla. Vuosiluokkien 7-9 oppilaanohjauksesta vastaa opinto-ohjaaja Eeva Järvinen p.044-9074413.

Kuraattori

Koulukuraattorin työhön kuuluvat mm. kaverisuhteisiin, koulukiusaamiseen, käyttäytymiseen ja oppimis- tai opiskelumotivaatioon liittyvät asiat sekä oppilaan perhe- tai elämäntilanteeseen liittyvät asiat. Koulukuraattori on paikalla Raunistulan alakoulussa torstaisin ja yläkoulussa tiistaisin ja perjantaisin. Wilman kautta ja puhelimitse koulukuraattorin tavoittaa joka arkipäivä.

Koulupsykologi

Koulupsykologin työhön kuuluvat mm. oppilashuoltotyö, opettajien tai huoltajien konsultaatiot, oppilaiden tukikeskustelut, psykologiset arviot sekä tarvittaessa ohjaaminen muiden tukimuotojen piiriin. Koulupsykologiin voi luottamuksellisesti ottaa yhteyttä lapsi tai nuori itse tai oppilaan huoltaja, kun jokin asia huolestuttaa.
Yhtenäiskoulun koulupsykologi on Inkeri Lehto.

Kasvatus- ja perheneuvola

Jos oppilaan ongelmia ei pystytä auttamaan kodin ja koulun keinoin, huoltaja voi hakea apua kasvatus- ja perheneuvolasta. Ajanvaraus ja puhelinneuvonta on numerossa puh. 2626 853 tai 2626 820 ma-pe klo 12-13.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto on luonteeltaan ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Kouluterveydenhuollon tavoitteena on turvata lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys. Lisäksi kouluterveydenhuolto huolehtii kouluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta yhteistyössä koulun muiden toimijoiden kanssa.

Terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain määräaikaisissa terveystarkastuksissa. Näissä tarkastuksissa kartoitetaan oppilaan ikävaiheen ja yksilöllisen tarpeen mukaan kasvua, kehitystä ja hyvinvointia haastattelulla ja kliinisillä tutkimuksilla. Kouluterveydenhuollossa huolehditaan myös rokotusohjelman mukaisten rokotusten antamisesta.

Laajat terveystarkastukset ovat 1., 5. ja 8. luokan oppilailla, ja ne toteutetaan oppilaan, huoltajan, terveydenhoitajan ja lääkärin yhteistyönä. Näiden tarkastusten tavoitteena on saada laaja-alainen kuva lapsen ja perheen elämäntilanteesta sekä terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu myös koulutapaturmien ja koulupäivän aikana sairastuneiden oppilaiden hoitaminen. Muissa sairaanhoidollisissa asioissa voi olla yhteydessä omalle terveysasemalle.

 

Kastun yksikön terveydenhoitaja on Jenni Haaksi, Tommilankadun koululla tiistaisin ja torstaisin. Puh 040 192 3876. Terveydenhoitajan vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta.

12.1.2017